Családi időkapszula készítés, amikor történelmi időket élünk a koronavírussal

időkapszula,karantén
Forrás: Fotó: Szellő Margit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem könnyű elmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért kell koronavírus idején otthon maradni, hogy miért nem mehetünk óvodába, a játszótérre vagy éppen a nagymamához. Legjobb, ha lekötjük minden energiájukat, és programokat szervezünk nekik, mintha csak táborban lennének! Például készítsünk időkapszulát!

A gyerekek azt mondják, hogy tudják milyen a vírus, hogy olyan, mint a fognyűvő manócska, csak mégis más, zselés, slime gyurmára emlékeztető baci… Ennél jobban nem is kell, hogy foglalkozzanak vele, személyesítsék meg, rendben van, de a kézmosáson kívül nem kell gyötörnünk őket tényekkel. Ha a kényszerszabadságot úgy fogjuk fel mint egy nyári tábort, aminek van bizonyos menetrendje, vannak programjai, akkor könnyebben elviselik a bezártságot. Az időkapszula készítése például megmozgatja a képzeletüket, a kreativitásukat. Először is, elmeséljük nekik, hogy időkapszulálákat helyeztek régen a szobrokba, a templomtornyok tetejébe, és hogy ezek már igazi kincsekké váltak, és hogy mi is most kincseket készítünk – nos, ez annyira felvillanyozza őket, hogy magára a rajzolásra is alig tudnak majd figyelni.

Mert lerajzolják a családot, a házat, hogy a későbbi korok emberei tudják majd milyen volt az élet itt, a házban. Közben nemcsak rajzolnak, hanem elgondolják azt is, hogy mit mutassanak meg a jövőnek a családi életükből. Mindenki megfogalmazhat egy-egy mondatot is, hogy mit szeretne, milyen legyen az élet mondjuk öt év múlva, tehát egyben a fogalmazást is gyakorolják. Kereshetünk a kapszulánkba kincseket is, olyan Kinder figurákat, vagy más műanyag mütyűröket, amelyeknek elvesztek bizonyos alkatrészei. Ha „régi pénzeket”, forgalomból kivont forintokat is rakunk a kincses időkapszulába, azok még titokzatosabbá teszik a dobozkánkat. Ehhez használhatunk légmentesen zárható kekszes fémdobozt, bármit, ami távolról is emlékeztet akár egy kincses ládikára, mert a gyerekek az időkapszuláról általában a "kalóz szigetek" kincseire asszociálnak.

Érdemes dokumentálni, fotózni, hogy hol ássuk el a fóliába alaposan betekert, légmentesen lezárt kapszulát, hogy majd meg is találjuk, amikor fel szeretnénk nyitni. Természetesen a gyerek ássa ki a kis gödröt, ő is rakja bele lezárt időkapszulát, mert csak akkor érzi igazán magáénak a játékot. A végén térképet is készíthetünk, hogy hová rejtettük a kincset, amit berakhatunk egy palackpostába, azaz egy lezárt üvegbe, amit nem dobunk vízbe, hanem felrakjuk a szekrény tetejére a világító földgömb és a hajómakettek közé, és amikor, mondjuk egy év múlva elindul a kincskeresés, térképünk is lesz a ládikához. Jó szórakozást!

Nézd meg a galériánkat>2 kép
Időkapszula
Tovább olvasok
Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem