Családi időkapszula készítés, amikor történelmi időket élünk a koronavírussal

időkapszula,karantén
Forrás: Fotó: Szellő Margit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem könnyű elmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért kell koronavírus idején otthon maradni, hogy miért nem mehetünk óvodába, a játszótérre vagy éppen a nagymamához. Legjobb, ha lekötjük minden energiájukat, és programokat szervezünk nekik, mintha csak táborban lennének! Például készítsünk időkapszulát!

A gyerekek azt mondják, hogy tudják milyen a vírus, hogy olyan, mint a fognyűvő manócska, csak mégis más, zselés, slime gyurmára emlékeztető baci… Ennél jobban nem is kell, hogy foglalkozzanak vele, személyesítsék meg, rendben van, de a kézmosáson kívül nem kell gyötörnünk őket tényekkel. Ha a kényszerszabadságot úgy fogjuk fel mint egy nyári tábort, aminek van bizonyos menetrendje, vannak programjai, akkor könnyebben elviselik a bezártságot. Az időkapszula készítése például megmozgatja a képzeletüket, a kreativitásukat. Először is, elmeséljük nekik, hogy időkapszulálákat helyeztek régen a szobrokba, a templomtornyok tetejébe, és hogy ezek már igazi kincsekké váltak, és hogy mi is most kincseket készítünk – nos, ez annyira felvillanyozza őket, hogy magára a rajzolásra is alig tudnak majd figyelni.

Mert lerajzolják a családot, a házat, hogy a későbbi korok emberei tudják majd milyen volt az élet itt, a házban. Közben nemcsak rajzolnak, hanem elgondolják azt is, hogy mit mutassanak meg a jövőnek a családi életükből. Mindenki megfogalmazhat egy-egy mondatot is, hogy mit szeretne, milyen legyen az élet mondjuk öt év múlva, tehát egyben a fogalmazást is gyakorolják. Kereshetünk a kapszulánkba kincseket is, olyan Kinder figurákat, vagy más műanyag mütyűröket, amelyeknek elvesztek bizonyos alkatrészei. Ha „régi pénzeket”, forgalomból kivont forintokat is rakunk a kincses időkapszulába, azok még titokzatosabbá teszik a dobozkánkat. Ehhez használhatunk légmentesen zárható kekszes fémdobozt, bármit, ami távolról is emlékeztet akár egy kincses ládikára, mert a gyerekek az időkapszuláról általában a "kalóz szigetek" kincseire asszociálnak.

Érdemes dokumentálni, fotózni, hogy hol ássuk el a fóliába alaposan betekert, légmentesen lezárt kapszulát, hogy majd meg is találjuk, amikor fel szeretnénk nyitni. Természetesen a gyerek ássa ki a kis gödröt, ő is rakja bele lezárt időkapszulát, mert csak akkor érzi igazán magáénak a játékot. A végén térképet is készíthetünk, hogy hová rejtettük a kincset, amit berakhatunk egy palackpostába, azaz egy lezárt üvegbe, amit nem dobunk vízbe, hanem felrakjuk a szekrény tetejére a világító földgömb és a hajómakettek közé, és amikor, mondjuk egy év múlva elindul a kincskeresés, térképünk is lesz a ládikához. Jó szórakozást!

Nézd meg a galériánkat>2 kép
Időkapszula
Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem