Ti hogyan előzitek meg, hogy egy idegen elvigye a gyereketeket? Nálunk a fiam találta meg a megoldást

idegen,gyerek,gyereknevelés
Forrás: Wikimedia Commons

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Két bevált trükkünk is van, amely segít megelőzni, hogy egy idegen elvigye a fiamat. Ő pedig megtanulta, hogy kinek higgyen és kinek ne.

Amikor a kölök kicsi volt, nekem is gondot okozott a kérdés: hogyan érjem el, hogy egy idegen ne férkőzhessen a bizalmába, és ne vihesse őt magával?

Bíztam benne, hogy nem fog ilyen próbálkozás történni. De abban is biztos akartam lenni, hogy nem bizonytalanodik el, ha valaki mégis odamegy hozzá egy „anyukád küldött” szöveggel.

1. ötlet: akikben megbízunk

Többször is átbeszéltük, hogy ha valamilyen hirtelen jött okból nem tudnék érte menni a suli elé, különórára és így tovább, ki jöhet egyáltalán szóba, akit magam helyett küldenék. Mehet érte apa, a nagymama és a nagypapa, a nővérem, meg persze a barátainak a szülei, vagyis Peti anyukája, Réka anyukája, Zoltán anyukája, és ugyanezen gyerekek apukái is.

Fontos volt a lista kialakításakor, hogy olyan embereket válasszunk, akiket a gyerek jól ismer, gyakran találkozik velük, a bizalmába fogadta őket, volt már náluk és így tovább. Tehát nem én jelöltem ki önkényesen az engem helyettesíthető személyeket, hanem együtt raktuk össze és gyakran felsoroltuk (vagy felsoroltattam a kölökkel) őket.

Na jó, de itt jön a bökkenő: mi van akkor, ha mégis olyan valakit kell küldenem magam helyett, aki csak távoli ismerős, vagy rosszabb esetben, akit a fiam még nem is ismer?

2. ötlet: egy jelszó mind fölött

A neten (hol máshol?) olvastam erre egy nagyon vicces példát. A javaslat ez volt: beszéljünk meg a gyerekkel egy jelszót, amit jegyezzünk meg és vele is jegyeztessünk meg, és ez legyen az a kifejezés, amit az általunk megbízott személynek ki kell mondania.

A példa így szólt:
Egy ismeretlen személy odamegy a gyerekedhez:
- Anyukád nem tudott érted jönni, és engem kért meg, hogy jöjjek érted.
Mire a gyerek:
-Jelszó?

Olvasd el ezt is!

Na de mi legyen a jelszó?

Megint csak olyan kifejezésre van szükség, ami egyértelmű, szinte nyilvánvaló, és egyikünk sem felejti el.

Sokáig keresgéltük, ízlelgettük a szavakat, míg nem a véletlen segített. Egy nagytakarításkor találtam egy zöld papírkát a szőnyeg alatt, amin a fiam kézírásával ez állt:

"szerdán 3 órakor támadás"

Kép

Mókás volt, hogy nem is emlékezett rá, melyik barátjával melyik heves játékcsata során vetetették be ezt az instrukciót. Végül ez lett a mi „jelszavunk”. Kiragasztottuk a házi naptárunk sarkára a konyhaasztal fölé, így gyakran rápillanthattunk, ismételhettük és nem felejtettük el.

Kép

A jelszót egyetlen egyszer kellett bevetni. Egy céges nyári gyerektáborból hozta el Virág, a kolléganőm a saját fiával együtt az én fiamat is. Megsúgtam neki a jelszót, és azt is, hogy ő lesz az első, aki használni fogja.

Elképzelem Virágot, amint így szól a gyerekemhez:
- Én viszlek vissza a szerkesztőségbe, mert anya most nem ér rá.
Mire a fiam:
- Jelszó?

Erre Virág kimondja a bűvös harci utasítást, a kölök pedig kaján vigyorral elindul vele a kiadó felé.

Minden ment, mint a karikacsapás.


Gyereknevelési hackek tweetekben – nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
Őrültségnek tűnik, de olvasd el még egyszer: 12 gyereknevelési hack tweetekben
Tovább olvasok
Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Zöld városok, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre

Még csak nem is kell messzire menni a jó példákért, ha zöld városokat keresgélünk Európában.

Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem