Húsvét utáni bableves a megmaradt sonkafőző léből

húsvét,bableves,maradékmentés,sonka,sonka főzőleve Forrás: GettyImages
Még mindig a hűtőben árválkodik a sonka főzőleve? Akkor ideje lenne felhasználod, mondjuk egy isteni bableveshez, amihez a maradék húsvéti sonka is jól fog jönni.

Húsvét bableves sonkaléből

Hozzávalók

  • 25 dkg fejtett bab (beáztatott)
  • 2 l sonkalé
  • 10-15 dkg füstölt főtt sonka (felkockázva)
  • 2 sárgarépa (feldarabolva)
  • 2 fehérrépa (feldarabolva)
  • 1 burgonya (felkockázva)
  • 1/2 zeller (felkockázva)
  • 1 vöröshagyma (félbevágva)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 ek. fűszerpaprika (opcionális)
  • pár szem egész bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • csipetke, vagy kézi tarhonya
  • friss petrezselyem (felaprítva)

Elkészítése

  1. Kezdd el főzni az előzőleg beáztatott babot a sonkalében.
  2. Ha túl sósnak érzed, adj hozzá egy kevés vizet.
  3. Dobd bele a fokhagymát, a hagymát, a babérlevelet, a borsot, és a zöldségeket.
  4. Amikor kellően megpuhult minden, a tejfölből, egy kevés lisztből és egy merőkanálnyi levesből készíts habarást, és add ezt is a leveshez. De, ha te jobban kedveled paprikás rántással, azzal is készítheted.
  5. Ha felforrt, öntsd bele a tésztát és ezt is főzd puhára, majd add hozzá a felkockázott sonkát és vedd le a tűzről.
  6. Tálald tejföllel és felaprított friss petrezselyemmel.

Húsvéti maradékmentés hatékonyan