20 éve halt meg Hundertwasser – színpompás fotókon munkásságának legjava

hundertwasser,építészet
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Éppen 20 éve, 2000. február 19-én hunyt el – tragikusan váratlanul – a 20. századi építészet és festészet egyik legismertebb fenegyereke.

Friedensreich Hundertwasser életművében és személyiségében a játékosság és a meg nem alkuvás elegyedett különleges, senkivel össze nem hasonlítható módon.

Friedrich Stowasser néven született 1928. december 15-én, Bécsben. Édesanyja révén zsidó származású volt, ezért a háború előtt és alatt sokszor kellett mutogatnia katolikus keresztlevelét; még a Hitlerjugendbe is belépett, hogy megmeneküljön az üldözések elől.

A háború után vette fel művésznevét: a Friedensreich szabad-uralmat (vagy ilyesmit) jelent, az eredeti családi nevében pedig a “sto” szó szláv nyelveken százat jelent, innen jött a Hundertwasser.

Az 50-es, 60-as években rengeteget festett és utazott Olaszországban, Franciaországban; sokat élt Párizsban, ahol kiállítása is nyílt. Zászlókat, bélyegeket, pénzérméket is tervezett.

Kétszer nősült, de mindkét házassága alig néhány évig tartott.

Mindig is a természetközeli élet vonzotta; több farmot is vásárolt, előbb Európában, majd a 70-es években Új-Zélandon. Bár ekkor már világszerte egyre több kiállítása nyílt, gyakran ide tért vissza, és élete utolsó éveiben leginkább itt élt.

1986-ban nyílt meg legismertebb műve, a Hundertwasser-ház, amely szinte azonnal Bécs egyik legfontosabb turistalátványossága lett.

2000. február 19-én szívroham végez vele a Queen Elizabeth II. nevű hajón, Új-Zéland közelében. Kívánságára választott hazájában, farmján temetik el.

A galériában válogatást találtok Friedensreich Hundertwasser legfontosabb műveiből.

Nézd meg a galériánkat>8 kép
20 éve halt meg Hundertwasser – színpompás fotókon munkásságának legjava
Tovább olvasok
Milyen lenne megírni egy hagyományos levelet? Tégy egy próbát!

Nem volt olyan régen, amikor még olyan izgalommal nyitottuk ki a levélszekrényünket, mint valami kincses ládát. Jött-e levél a vidéken élő barátnőnktől? Felvettek-e az egyetemre? És nemcsak azért szerettünk levelet kapni, mert fontos volt az üzenet, az is számított, hogy milyen volt a levélpapír, és hogy milyenek voltak a bélyegek. Most, hogy többet vagyunk otthon, időnk is lenne hagyományos levelet írni.

Most akkor fertőznek a macskák kornavírussal vagy sem?

Sokakban merült fel a kérdés, hogy a macskák elkaphatják-e a koronavírust, és mára kiderült: igen, kedvencünk megfertőződhet. Kínai tudósok laboratóriumi körülmények között tesztelték a macskákat - nagy dózisú vírust SARS –COV2-őt kaptak -, és bizonyítást nyert: megfertőzték egymást.

A kutatók szerint jobban alszol, ha érezheted a párod illatát

Te is szagolgattad már a társad aznap hordott ingét, és azt hitted, hülyének nézne a világ, ha tudná? Megnyugodhatsz, többen tesznek így, mint gondolnád. Hogy miért teljesen normális, amit teszel, arra most már tudományos magyarázat is létezik.

Vicces húsvéti tojások maradék kacatokból

Elő minden régi dekorációs anyaggal, és valamelyik tojást biztos neked is módodban áll elkészíteni!

Zero waste falun – A vidéki ember bölcsessége járvány idején

Épp Koncz Zsuzsa drága nagymamija szól a rádióból, aki ugyebár "ezüsthajú, fürge tündér, száz mesebeli csodával", és erről eszembe jut, mennyire aktuális újrahasznosítanunk a vidék bölcsességét. Zero waste – ahogy az öregek csinálták és ahogy gyerekkori emlékeimből összeáll a kép.

Hogyan lehet online bonyolítani a húsvéti locsolkodást?

Locsolkodás skype-on? Hogy tönkreteszi a húsvét szellemét? A húsvét szellemét az teszi tönkre, ha nem gondolunk magára az ünnepre. Darwin szerint az alkalmazkodók azok, akik túlélnek, mi sem tehetünk mást: alkalmazkodunk az új kihívásokhoz, aminek rengeteg előnye is van. Szóval, ne keseredjünk el, hozzuk ki a legtöbbet a webes locsolkodásból!

Életemben először skype-lánybúcsún, majd skype-esküvőn vettem részt

Amikor megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány miatt el kell halasztanunk a barátnőm lánybúcsúját, akkor az egész társaság elszontyolodott. Amikor megtudtuk, hogy végül az esküvőjükön sem tudunk részt venni, akkor már egymást vigasztaltuk, hogy a jövő évben tartandó, nagy lagzin majd rendesen megünnepeljük a párt.

Napi horoszkóp április 8.: a Bikák másokon segítenek, az Ikrek komoly elhatározásra jutnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok állásából ismét érdekes dolgokat tudhatsz meg!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem