Ezért találjuk olyan zavarónak a horkolást

Borítókép: Ezért találjuk olyan zavarónak a horkolást Forrás: Getty Images
Annyi a zaj körülöttünk, miközben aludni próbálunk; miért pont a horkolás az, ami miatt lehetetlen a pihenés?

A megfelelő minőségű alvásnál gyakorlatilag nincs fontosabb az egészségünk szempontjából. Ilyenkor az izmaink ellazulnak, az agyunk megnyugszik, nekiáll feldolgozni az új emlékeket. A szorongásaink is lepihennek néhány órára, a vágyaink meg az álmainkba költöznek át.

De ha a mellettünk szuszogó test ezalatt zajokat és zörejeket bocsát ki, az egész nap hőn áhított pihenés legalábbis akadályokba ütközik. Márpedig a férfiak csaknem fele, a nőknek pedig a negyede horkol rendszeresen. A horkolás hangereje pedig akár a 90 decibelt is elérheti, ami majdnem olyan hangos, mint egy láncfűrész!

Na jó, az utóbbi azért ritka. És különben is, rengeteg a zaj körülöttünk, ha nagyvárosban lakunk. Autók zúgása, a cirkóberendezés neszei, a kutya motoszkálása a szomszéd szobában. Akkor miért ilyen elviselhetetlen, ha valaki hortyog mellettünk?

Először is azért, mert közel fekszik hozzánk. A hallószerveink úgy lettek megtervezve, hogy a közelből jövő hangokat detektálják először. Ezért a horkolás jobban leköti a figyelmünket, mint a motorkerékpár berregése alattunk az utcán.

Másodszor: a horkolás szabálytalan. A város morajlása egyfajta fehér zaj, amit egy idő után már meg sem hallunk, mintha nem is lenne. A horkolás azonban hol felzeng a hálószobában, hol nem, állandóan változik a dinamikája az alvó ember lélegzetvételével és testhelyzetével együtt.

Harmadszor: a horkolva alvó ember akár minden lélegzetvételnél más és más hangszínt bocsát ki magából. Így még füldugóval sem lehet minden hangfrekvenciát kiszűrni.

A horkolás okai közt többféle szempont is megtalálható, sokszor ezek együttesen is jelen vannak: túlsúly, gyógyszerek, allergiák. Az egyik leggyakoribb ok a visszatérő horkolás hátterében a krónikus alvásapnoé.
Bármi is az ok, a mechanizmus nagyjából ugyanaz: a horkoló ember légzőrendszerének küzdenie kell, hogy kibocsássa magából a levegőt. A nehéz légzés néha meglepő hangerővel jár.
A horkolásra több ellenszerrel is előállt már az orvostudomány: létezik egy műanyag fogvédő, amely nyitva tartja a szájat, feltaláltak már oxigénmaszkot a célra, és a háziorvosok gyakran ajánlják a mérsékelt alkoholfogyasztást, altatótabletta-szedést és a fogyást is.