Elbuktak a homeopátiás szerek, bye-bye, gyógyhatás!

Elbuktak a homeopátiás szerek, bye-bye, gyógyhatás!
Forrás: Pexels/Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nincs olyan homeopátiás szer, amelynek klinikai vizsgálata során bármilyen gyógyhatást lehetett volna bizonyítani. Ezért júliustól nem is lehet rájuk így hivatkozni. Vagyis, aki ilyet vásárol, az legfeljebb a gyógyulás hitét veszi meg.

És bár a gyógyulásba vetett hit maga nagyon erős faktor akkor, ha éppen kifelé jönnénk valami nyavalyából, innentől kezdve ez kicsit nehezebb lesz – hisz hivatalosan mindenféle gyógyhatást nélkülöző, pici, fehér golyókat fog nyelni, aki mégis ehhez folyamodna.

Kacsa végbeléből kinyert, milliárdszorosára felhígított "hatóanyag"? Hold fényének kitett gyógyszer, amely majd hatni fog? Szeparációs szorongás ellen a berlini Fal reszeléke, szintén milliárdszorosan felhígítva? Mindez persze szenzációhajhász szemezgetés a nagy homeopátiás tablóból – de sajnos igaz.

Amint tehát érezhető, én magam nem vagyok a homeopátia nagy híve. Jobban hiszek a modern orvostudomány, a vegyipar és a gyógyszergyártás vívmányaiban – de hogy ne köpködjön meg az sem, aki ezeket elutasítja: a gyógynövények áldásos hatásában is biztos vagyok. (Éppen egy pohár kamillateát iszom.)

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Homeopátia – Beveszed?

Ennek ellenére, amikor a kislányom makacs megfázással küzdött, egyszer adtunk neki homeopátiás bogyókákat. Két ok miatt adtam be neki a legnagyobb nyugalommal: egyrészt, mert mellette bevetettünk vele "rendes" gyógyszert is, másrészt pedig, mert pontosan tudtam, hogy ha használni nem is fog, ártani biztosan nem árt. Eszembe jut egy orvosit végzett ismerősöm, aki elmondta, hogy a gyermekorvosok azért is végzik el a homeopátiás tanfolyamot, mert sokszor előfordul, hogy látják: a gyerek magától is meggyógyulna. Ámde ott toporog a szülő, és mindenáron valamilyen gyógyszert szeretne. Hát akkor az orvos felír homeopátiás szert: a gyerek rendbe jön, és ő sem szegi meg a hippokratészi esküjét.

Ehhez képest, mostanra a következő fordulat állt be homeopátia-ügyben: tavaly január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a Magyarország uniós csatlakozása előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek csak akkor hozhatók forgalomba, ha azok megfelelnek a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásoknak – írja az OÉGYI, azaz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. – A változás, amely 2020. július 1-jén lép hatályba, azt jelenti, hogy csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg indikációjukat (terápiás javallatukat), amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek. Ilyen szer viszont nincs Magyarországon.

Mindezek eredményeképpen 2020. július 1. után a jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül kizárólag az indikációval (terápiás javallattal) nem rendelkező homeopátiás készítmények lesznek Magyarországon forgalmazhatóak. Ezen szerek reklámja a nagyközönség részére kizárólag a termék címkeszövegét tartalmazhatja, azon túl további információk (konkrét gyógyhatások) megfogalmazása tilos.

Fontos tudni a homeopátiás készítményekről, hogy hazánkban ezek engedélyezése – az európai uniós jogszabályokkal összhangban – kétféle eljárással történhet. Az úgynevezett egyszerűsített eljárás a terápiás javallat nélkül forgalomba kerülő, nagy hígítású szerek esetében alkalmazható: ekkor a készítmény hatásosságát nem kell bizonyítani. A „normál” eljárás a terápiás javallattal forgalomba kerülő homeopátiás szerek esetében alkalmazandó, ekkor – ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében – terápiás hatásosságát klinikailag is bizonyítani szükséges.


Olvasd el ezt is!

10 valóban hasznos gyógynövény

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 hasznos gyógynövény
Tovább olvasok
Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 12.: az Oroszlánok nagyobb társaság előtt vállalják a véleményüket, a Mérlegek magabiztosak

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
6 mondat a borról, amitől minden pincér világgá tudna futni

Azt mondják, rossz kérdés nem létezik. Nos, a pincérek ezt minden bizonnyal vitatnák. Ők azok ugyanis, akik munkájuk során megannyi olyan hozzájuk intézett felvetéssel találkoznak, melynek – hogy finoman fogalmazzunk – nincs létjogosultsága. Ezekből gyűjtöttük össze most a legütősebbeket. Figyelem, nevetni ér!

Kép
Rendes étel a strandon: tombol a beachfood-forradalom

A Balaton idén még felkapottabb lett: a koronavírus miatt egyre kevesebben nyaralnak külföldön. Ettől az árak felkúsztak az egekbe. Az építkezési boom következtében magas fokú a nádirtás, megjelent a mérgező kékalga – van rossz hír dögivel. De van jó is! Például, hogy lehet rendes ételeket kapni a strandokon. Javában tombol a beachfood-forradalom!

Kép
Meghan Markle „lebukott” mint névtelen hollywoodi blogger

Mielőtt Sussex hercegnéje lett volna, Meghan Markle közismert színésznő volt, aki a Briliáns elmék című tévésorozatban játszott. Emellett egy életmódblogot is üzemeltetett 2014-től pár éven át. Ezt is mindenki tudta. Csakhogy nem ez volt az első próbálkozása a blogoszférában.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem