Elbuktak a homeopátiás szerek, bye-bye, gyógyhatás!

Borítókép: Elbuktak a homeopátiás szerek, bye-bye, gyógyhatás! Forrás: Pexels/Pixabay
Nincs olyan homeopátiás szer, amelynek klinikai vizsgálata során bármilyen gyógyhatást lehetett volna bizonyítani. Ezért júliustól nem is lehet rájuk így hivatkozni. Vagyis, aki ilyet vásárol, az legfeljebb a gyógyulás hitét veszi meg.

És bár a gyógyulásba vetett hit maga nagyon erős faktor akkor, ha éppen kifelé jönnénk valami nyavalyából, innentől kezdve ez kicsit nehezebb lesz – hisz hivatalosan mindenféle gyógyhatást nélkülöző, pici, fehér golyókat fog nyelni, aki mégis ehhez folyamodna.

Kacsa végbeléből kinyert, milliárdszorosára felhígított "hatóanyag"? Hold fényének kitett gyógyszer, amely majd hatni fog? Szeparációs szorongás ellen a berlini Fal reszeléke, szintén milliárdszorosan felhígítva? Mindez persze szenzációhajhász szemezgetés a nagy homeopátiás tablóból – de sajnos igaz.

Amint tehát érezhető, én magam nem vagyok a homeopátia nagy híve. Jobban hiszek a modern orvostudomány, a vegyipar és a gyógyszergyártás vívmányaiban – de hogy ne köpködjön meg az sem, aki ezeket elutasítja: a gyógynövények áldásos hatásában is biztos vagyok. (Éppen egy pohár kamillateát iszom.)

Ennek ellenére, amikor a kislányom makacs megfázással küzdött, egyszer adtunk neki homeopátiás bogyókákat. Két ok miatt adtam be neki a legnagyobb nyugalommal: egyrészt, mert mellette bevetettünk vele "rendes" gyógyszert is, másrészt pedig, mert pontosan tudtam, hogy ha használni nem is fog, ártani biztosan nem árt. Eszembe jut egy orvosit végzett ismerősöm, aki elmondta, hogy a gyermekorvosok azért is végzik el a homeopátiás tanfolyamot, mert sokszor előfordul, hogy látják: a gyerek magától is meggyógyulna. Ámde ott toporog a szülő, és mindenáron valamilyen gyógyszert szeretne. Hát akkor az orvos felír homeopátiás szert: a gyerek rendbe jön, és ő sem szegi meg a hippokratészi esküjét.

Ehhez képest, mostanra a következő fordulat állt be homeopátia-ügyben: tavaly január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a Magyarország uniós csatlakozása előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek csak akkor hozhatók forgalomba, ha azok megfelelnek a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásoknak – írja az OÉGYI, azaz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. – A változás, amely 2020. július 1-jén lép hatályba, azt jelenti, hogy csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg indikációjukat (terápiás javallatukat), amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek. Ilyen szer viszont nincs Magyarországon.

Mindezek eredményeképpen 2020. július 1. után a jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül kizárólag az indikációval (terápiás javallattal) nem rendelkező homeopátiás készítmények lesznek Magyarországon forgalmazhatóak. Ezen szerek reklámja a nagyközönség részére kizárólag a termék címkeszövegét tartalmazhatja, azon túl további információk (konkrét gyógyhatások) megfogalmazása tilos.

Fontos tudni a homeopátiás készítményekről, hogy hazánkban ezek engedélyezése – az európai uniós jogszabályokkal összhangban – kétféle eljárással történhet. Az úgynevezett egyszerűsített eljárás a terápiás javallat nélkül forgalomba kerülő, nagy hígítású szerek esetében alkalmazható: ekkor a készítmény hatásosságát nem kell bizonyítani. A „normál” eljárás a terápiás javallattal forgalomba kerülő homeopátiás szerek esetében alkalmazandó, ekkor – ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében – terápiás hatásosságát klinikailag is bizonyítani szükséges.

10 valóban hasznos gyógynövény