Holtfáradt vagy evés után? 6 tipp, hogy ilyenkor is legyen energiád bőségesen

saláta, túlevés, Forrás: Unsplash/ Jasmin Schreiber
Törvényszerű, hogy egy kiadós ebéd vagy vacsora után az energiaszintünk a béka feneke alatt legyen? Egyáltalán nem, te is tehetsz ellene!

Étkezés után a testben beindulnak az emészési folyamatok: megnő a véráramlás a gyomorban és a belekben. Amikor ez megtörténik, a test csökkenti az agy oxigénellátását, ez okozza, hogy evés után többnyire nagyon elálmosodunk. Ám ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Amit eszel, az nagyban meghatározza azt, mennyire lesz durva ez a fáradtság-érzés. Ha mondjuk magas cukor- és egyszerű szénhidráttartalmú ételeket fogyasztasz, például fehér kenyér, péksüti, a test több inzulint bocsát ki. Az inzulin egy peptidhormon, amely csökkenti a vércukorszintet - tehát ha a szervezet hirtelen sokat kap belőle, akkor az elég sok bajt okozhat. Fáradtnak érzed magad, alacsony az energiaszinted és nem tudsz teljes mértékben koncentrálni. Ha viszont a nap folyamán aktívabb és produktívabb szeretnél lenni, próbáld meg csökkenteni a cukor bevitelét, és próbáld meg te is kitapasztalni, hogy ha okosan rakod össze az étrendedet, ez a durva fáradtság is elkerülhető.

Vessd be a következő 6 dolgot, ha nem akarsz fáradt lenni evés után!

A reggeli a kulcs

A reggelinek nagyon komoly jelentősége van: energiát ad a napindításkor, csökkenti az egész napos éhségérzetet, ráadásul ha jól bereggelizel, ebédre sem eszel annyit. Plusz ne feledd, akkor is lehetsz nagyon fáradt, ha iszonyúan éhes vagy - ezért sem érdemes éhgyomorra kezdeni a napot!

Hidratálj!

Érzed, hogy túl sok volt az ebéd? Lehet, hogy egyszerűen nem is éhes voltál, hanem szomjas, ezért is ettél rengeteget. Ne feledd, rengetegen összekeverik az éhséget a szomjúsággal, és emiatt túleszik magukat- ezt pedig csak úgy kerülheted el, ha egész nap iszol!

víz,inni,
Forrás: Unsplash/ Mineragua Sparkling Water

A mozgás csodákra képes

Egy rövid kinti séta rengeteget segít ebéd után, hiszen a friss levegő és a testmozgás jó sok oxigénnel látja el az agyadat. Ha nem tudsz kimenni, nyissd ki az ablakot, szellőztess, lélegezz mélyeket, esetleg végezz el 20 guggolást - már ez is sokat számít!

Tervezd meg, mikor kávézol!

Ha úgy érzed, neked 5 csésze kávé kell ahhoz, hogy talpon legyél egész nap, akkor valami hiba van a gépezetben. A sok kávé ugyanis nem feltétlenül segít. Persze időnként jót tesz, ez nem kérdés, mert serkenti az adrenalin felszabadulását. De ha túl sokat iszod, annak ellentétes hatása van - akkor fáradtnak érezheted magad. Arra is figyelj, hogy ebéd után ne sokkal idd az utolsó kávét, hogy biztosan ne zavarjon be az éjszakai alvásnál!

A CIKK FOLYTATÁSÁT ITT TALÁLOD!