Újra irány a Hold: az Apollo program után mától, az Artemis az égitest új felfedezője

Borítókép: Újra irány a Hold: az Apollo program után mától, az Artemis az égitest új felfedezője Forrás: Getty Images
Újra űrrepülőt indít a NASA a Holdra. A mai nappal -ha minden megengedi ezt- újra történelmet írunk, hisz az Artemis 1, 50 évvel az utolsó Apollo űrhajó sikeres expedíciója után, megkezdi útját a Hold felé.

Azt olvastam egyszer, hogy a Holdra szállás az emberi történelem legveszélyesebb, önként vállalt küldetése volt. 1969. július 20.-án Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins lényegében tisztában volt azzal, hogy bármi, de bármi megtörténhet velük, akár a legrosszabb is, bármelyik pillanatban. Szerencse, tudomány, a számítások, vagy a jó Istennek köszönhető-e az első holdra szállás sikere? Mindenki ítélje meg ezt a maga vérmérséklete szerint, ám az tény- bár ezt is sok irányból cincálták, megkérdőjelezték már- hogy a küldetés megtörtént és sikeres volt. A 8 nap 3 óra, 18 perc, 35 másodpercig tartó küldetés során az első, majd a második ember is a Holdra léphetett.

1972 decemberében járt utoljára ember a Holdon, majd az elmúlt 50 évben félretettünk a Hold helyszíni feltérképezésének feladatát. Persze azóta az égitest felénk és a túlsó oldalára többször is küldtünk szondákat, de embert Holdra juttató küldetést nem hajtott végre egyik ország sem.

Ám égi kísérőnk alaposabb megismerése nem elfeledett küldetés. Az Artemis 1 célja, hogy a hosszú évek alatt elvégzett munka eredményét leteszteljék, hogy majd újra embert vihessenek a Holdra.

Források: NASA, NatGEO

Ha van rá lehetőséged, hogy figyelemmel kísérd a kilövést, akkor a Svábhegyi Csillagvizsgáló YouTube csatornáján élőben követheted az eseményt és a Hold meghódításával kapcsolatos beszélgetéseket. Az élőjük már 14:00-kor kezdetét veszi!

Galériánkban jöjjenek a részletek, hogy többet is megtudj a mai eseményről