Ahova piros kenun érkezik a Mikulás: Milyen a karácsony Hawaii-n?

Borítókép: Ahova piros kenun érkezik a Mikulás: Milyen a karácsony Hawaii-n? Forrás: Getty Images
Azt már jól tudjuk a Reszkessetek, betörőkből, hogy az amerikai karácsony más, mint nálunk Magyarországon. Más hozza az ajándékokat, zoknikat akasztanak a kandalló oldalára és máskor bontogatják az ajándékokat is. Zsuzsa, aki 26 éve él már Amerikában, azon belül a Hawaii szigetcsoportok egyikén, Oahun, arról mesélt nekünk milyen is a hawaii-i karácsony.

Egyetemista voltam, amikor megismerkedtem a leendő férjemmel. Nem volt kérdés, ha szeretjük egymást, akkor én követem őt Hawaii-ra. Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy a hawaii-i kultúra elsőre más volt, mint a magyar, viszont nagyon könnyen meg lehetett szeretni. Amerikai életet élünk, amibe egy kis magyarságot vegyítek. A gyerekeink beszélik a magyar nyelvet is és ahogy igyekeztem a beszédükön keresztül a magyarságukat ápolni, úgy a magyar kultúránk szokásai is itt-ott megjelennek, mint például karácsonykor is.

Fát a hűtőkocsiból

A karácsony egy csodás, meghitt ünnep Amerikában is. Hálaadás után, ami november negyedik csütörtökére esik, kezdődik el a karácsonyi készülődés. Ezt a kezdést erősíti fel a hónap végén lévő Black Friday vásárlási láz. Ilyenkor minden akciós lesz, az üzletek remek ajánlatokkal várnak. Amerikában a fenyőfát nem az angyalka hozza, mint otthon Magyarországon a magyar gyerekeknek. Amerikában a családok fenyőfa farmokra mennek és együtt nézik ki a számukra legszebb fát. Ám Hawaii más ebből a szempontból. Ilyenkor Oahun, ahol mi élünk, az átlag decemberi hőmérséklet 26 fok körül van. Azok a fenyők, amiket mi a hűvösebb klímájú tájakról ismerünk, itt nem élnek meg. Volt idő, hogy mi a nyugati partról, hűtőládákban, hajón szállított fenyőkből vásároltunk. Nagyon sokba kerültek és csak kevés ideig bírták a nagy melegben. Hawaiin is nagy divat lett a fenyő farm, ám mi trópusi fenyőket tudunk a kertészetekből vásárolni. Ha azt mondom a mi karácsonyfánk a Norfolk pine fenyő minden évben, akkor nem biztos, hogy mindenki tudja melyik fenyő típusra gondolok. De ha azt mondom szobafenyő, akkor úgy már többeknek beugrik a forma. Magyaroszágon nem túl nagyra növő szobanövény, nálunk viszont jókora fa lesz belőle, ami bizony karácsonykor egyre több hawaii ember fenyőfája.

Szörföző télapó, flip flop papucs formájú díszek

Hawaii, többségében keresztény lakóinak a karácsony egy csodás ünnep. Számos programot szerveznek a városokban. Közösen énekelnek, a gyerekek az iskolában nagy műsorral készülnek, ukulelén kísérik a karácsonyi énekeseket. A templom, ahová mi járunk, az óceán partján van. Az esti istentisztelet magával ragadó, fénypontja a gyertyafényes közös éneklés. A városok főterein karácsonyi kirakodók vannak, műjégpályán lehet korizni, Honolulu utcái feldíszítve várják a vásárlókat. A plázák és a kis boltok üzleteiben díszek, fényfüzérek, girlandok hada vár. A szörföző télapótól, a névre gravírozható flip flop díszig, minden megtalálható. Egy karácsonyi szokás szerint elrejtünk a fán egy uborka formát ábrázoló díszt. Az, aki megtalálja, kap egy kis ajándékot. A házak, igazi amerikai szokás szerint a postaládáktól a kéményekig fel vannak díszítve, fényárban ragyognak.

Forrás: Getty Images

Zoknik és az ajándékok

A gyerekek karácsony előtt pár héttel már megírják a levelüket a télapónak, amit a család postaládájába tesznek. Ezeket a szülők szépen kiveszik onnan és abból szemezgetve szerzik be az ajándékokat, amit itt a télapó hoz a gyerekeknek, 25-én reggelre. Az én gyerekeimnek ez egy nagyszerű időszak volt minden évben, mert magyar szokás szerint 6-án a cipőjükbe, amerikai szokás szerint 25-én reggel a zoknijukba rakott ajándékot a télapó, így kétszer jött hozzájuk. Ajándékokat viszont itt nemcsak a télapó hoz. Egymást is megajándékozzuk, melyeket a fa köré rakunk.

Nálunk a zoknikat a nagymama köti, köztük van olyan zokni, ami már 50 éve várja a télapót.

Strandolás és tojáslikőr

A reggeli ajándékozást követően a hawaii-ak is ünnepi ebédet tartanak. Sonkát sütnek, pulykát sütnek egészben. Igazi hawaii hagyomány viszont, a standon ünneplés. Családostul lemegyünk az ünnepi ebéd után a partra. Barátokkal találkozunk, labdázunk, fürdünk ilyenkor. Az egész ünnepkörből nem maradhat ki az alkoholmentes tojáslikőr (egg nog). És hogy a télapó valóban piros kenuval érkezik-e, ahogy az egyik karácsonyi dalban is megéneklik a hawaii-ak? Nem tudni, de a trópusi éghajlaton hogyan másképp jönne, ha nem kenun.