5 vészhelyzet, 5 tanács, hogy mit tegyél és mit ne, ha elsősegélynyújtásra van szükség!

Borítókép: 5 vészhelyzet, 5 tanács, hogy mit tegyél és mit ne, ha elsősegélynyújtásra van szükség! Forrás: Getty Images/KatarzynaBialasiewicz
A statisztikák szerint nyáron történik a legtöbb baleset, amelyek nagy része elkerülhető lenne egy kicsit több odafigyeléssel. Ráadásul az emberek többsége egyáltalán nem tudja, mi a teendő vészhelyzet esetén, holott ezzel akár életet is lehet menteni. Íme az 5 leggyakoribb nyári sérülés és ellátásuk helyes módja!

1, Vérzést ne szorítókötéssel csillapíts!

A vérzést legtöbben szorítókötéssel orvosolják, ami azonban elzárja az adott végtag vérkeringését, így egy bajból kettőt csinálva könnyen szövetkárosodást okozhat. Alkalmazz inkább nyomókötést a seben, és ügyelj, hogy a használt anyagok mindig tiszták és sterilek legyenek! Fontos, hogy a végtagot a szív magassága fölé emeld! Orrvérzés esetén sokan azonnal hátrahajtják a fejüket, melynek következtében a vér hátracsorog, és az illető vagy saját vérébe fullad bele, vagy lenyeli azt és hányni kezd. A legjobb, ha befogod az érintett személy orrát, vagy zsebkendőt dugsz bele, kb. 10 percig. Ha ezután sem áll el a vérzés, azonnal forduljatok orvoshoz.

2, Ne ültesd fel az ájulás szélén állót!

Ha valaki olyan rosszul lesz, hogy úgy érzi, le kell feküdnie, ne gátold meg ebben. Amíg fennáll a rosszullét, ne ültesd fel, mert az ájuláshoz vezethet, ha pedig előrebukik a feje, az elzárhatja a légutakat, és leállhat a légzése is. Hagyd feküdni és ha fekvés közben elájulna, helyezd stabil oldalfekvésbe!

3, Ne kaparászd a fullánkot!

Fertőzésveszélynek teszed ki azt, akit méh csípett meg és a fullánkot kapargatással szeretnéd eltávolítani, a mérget pedig megpróbálod kiszívni a sebből. Orvosold a bajt tiszta csipesszel és antihisztamin tartalmú krémmel!

4, Ne nyalogasd a sebet!

A nyállal „kezelt” seb nem gyógyul gyorsabban, azonban a szádban, illetve a nyáladban megtalálható baktériumok fertőzések melegágyául szolgálhatnak. A sebes duzzanatra helyezett nyers hús szintén nem segít, azonban a benne található baktériumok elfertőzhetik a sérülést, és a mélyhűtőből közvetlenül előrántott fagyasztott termék is csak az érintett terület elfagyásához vezethet a duzzanat lelohasztása helyett. Jót azzal teszel, ha fertőtlenítés, kötözés után törülközőbe tekert jéggel próbálod a fájdalmat csökkenteni.

5, Ne tekerd be az égési sebet!

Gyakori az égési sebek otthoni félrekezelése is. Sokan zsíros anyaggal, pl. vajjal kenegetik, ráadásul betekerik, ami óriási hiba. A legfontosabb a legalább 10-15 perces hűtés (hideg folyó víz alá kell tenni), a tenyérnyinél nagyobb sérülés, hólyagosodás vagy láz esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni!

A konyha kiemelten veszélyes terület, nézd meg milyen főzési szokások veszélyeztethetik az egészséged!