JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mosogass fentartható(bb)an: Mosogatógép kapszula házilag

Borítókép: Mosogass fentartható(bb)an: Mosogatógép kapszula házilag Forrás: Földi Barbara
Ha sokáig azért ódzkodtál a mosogatógép használatától, mert úgy gondolod, az egyáltalán nem környezetkímélő, akkor bizony tévedsz! Vizet spórolhatsz vele és ha még a kapszulát is házilag, természetes alapanyagokból készíted, akkor máris sokat tettél a fenntarthatóságért. Mutatjuk a bevált receptet!

Nekem a legkedvesebb házimunkám a mosogatás. Szeretem, ahogy az edények csillogóvá válnak kezeim között. Pont ezért, nehezen adtam be a derekam a mosogatógépre, mikor költöztünk. Édesanyám, akkor nagyon kitartott amellett, hogy higgyem el, nekem igenis kelleni fog a mosogatógép.

Mikor 3 éve megszületett a kisfiam, volt, hogy néha-néha bekapcsoltam – de azt hiszem inkább csak kíváncsiságból. Az áttörést a 2020-as év hozta, mikor non stop otthon voltunk és plusz 1 fővel gyarapodott a családunk. Egész tavasszal a mosogatógép volt a leghűbb társam.

Hiába vettem öko és csomagolásmentes tablettákat – nagyon fájt a sok kidobott szemét és abban se voltam 100% biztos, hogy mi van benne.

Így a lelkiismeretemtől és a kíváncsiságtól vezérelve nekiláttam a neten fellelhető mosogatógép tabletták felkutatásának. 1 hónapnyi kísérletezés után sikerült megalkotnom a receptet, ami nekem tökéletesen bevált!

Hozzávalók

  • 1 csésze mosószóda
  • 1 csésze szóda (étkezési)
  • 1 csésze asztali só
  • 1 ek. mosogatószer (vagy Marseille folyékony szappan)
  • ¼ csésze ecet
  • 10 csepp citrom illóolaj
  • (100% tisztaságú) + 1 jégkockatartó forma

Elkészítés

Kevered össze egy nagy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a folyékony mosogatószert/szappant és az ecetet apránként. Fel fog habosodni. A legvégén csepegtesd bele az illóolajat.

Töltsd meg a jégkockatartót és alaposan nyomkodd bele amit készítettél. Hagyd 1 napot pihenni és utána óvatosan szedd ki.

A recept egy alap, amit a saját konyhádhoz, környezetedhez kell igazítanod. Ha megcsináltad egyszer, akkor alakítsd bátran legközelebb. Ha nagyon kemény a víz minősége nálatok, akkor lehet kicsivel több ecet kell, hogy valóban fényesek legyenek az edények.

A fenntartható(bb) mosogatáshoz az is hozzátartozik, hogyan mosol. Ha teheted, akkor válassz gyors(abb) programot, kevesebb vízfelhasználást (ha van rá mód) és öblítsd el alaposan az edényeket mielőtt beteszed.

Nekem kisebb gépem van, így hamarabb megtelik. Nem kell sokat arra várnom, hogy megteljen – így sokkal gyorsabban és gazdaságosabban fog működni a gép.

Ha szívügyed a fenntarthatóság, ezeket a márkákat válaszd: