Minden, amit a tojás jelöléséről tudni kell
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.
Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, s a következők értékeket jelöli:
- XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
- L- nagy: 63 és 73 gramm közötti
- M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
- S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Az élelmiszerek nyomonkövetésének biztosítása érdekében az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll; segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.
Az egyes kódrészek jelentése a következő:
Első rész:
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás;
Második rész:
Az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;
A megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám;
Negyedik rész:
Az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;
Ötödik rész:
A tojótyúk jelölés: „T”;
Hatodik rész:
Az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;
Hetedik rész:
A „per”- jel után az istállók száma.
Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti:
„Alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás”, amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.
A csomagolt – tálcás, dobozos – tojáson további információkat is szerepeltetni kell. Ezek az alábbiak:
a csomagoló központ száma, amelyet a NÉBIH tart nyilván, s mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján;
a tojás minőségi osztályba sorolása:„A osztály ” - „A” vagy „friss ” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap;
a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);
minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet; valamint
a tárolásra vonatkozó javaslat.
A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.
Cikk forrása: nébih