Borítókép: Minden, amit a tojás jelöléséről tudni kell Forrás: Pixabay.com/ Monicore

Minden, amit a tojás jelöléséről tudni kell

Te tudod mit jelentenek a tojáson a jelölések? Amikor a kezedbe veszel egy tojást, géppel írt, piros betűket és számokat találsz rajta. Ezek mind elárulják a tojás származási helyét, méretének besorolását, de még az állattartás technológiáját is. Mutatjuk, mi mit jelent!

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.

Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, s a következők értékeket jelöli:

  • XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
  • L- nagy: 63 és 73 gramm közötti
  • M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
  • S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.

Az élelmiszerek nyomonkövetésének biztosítása érdekében az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll; segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.

Az egyes kódrészek jelentése a következő:

Első rész:

1: szabadtartás

2: alternatív tartás

3: ketreces tartási rendszer

0: ökológiai tartás;

Második rész:

Az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;

A megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám;

Negyedik rész:

Az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;

Ötödik rész:

A tojótyúk jelölés: „T”;

Hatodik rész:

Az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;

Hetedik rész:

A „per”- jel után az istállók száma.

Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti:

„Alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás”, amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.

Forrás: nébih

A csomagolt – tálcás, dobozos – tojáson további információkat is szerepeltetni kell. Ezek az alábbiak:

a csomagoló központ száma, amelyet a NÉBIH tart nyilván, s mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján;

a tojás minőségi osztályba sorolása:„A osztály ” - „A” vagy „friss ” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap;

a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);

minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet; valamint

a tárolásra vonatkozó javaslat.

A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

Cikk forrása: nébih

Galériánkban további ötleteket találsz arra, mi mindenre jó még a tojás az evésen túl: