Krumplitej az új őrület - te megkóstolnád?

Borítókép: Krumplitej az új őrület - te megkóstolnád? Forrás: Pixabay.com/Couleur
Hallottál már róla? Könnyen lehet, hogy ez a szuperfenntartható vegán ital lesz a soron következő nagy „sláger” a növényi eredetű tejpótlékok sorában.

A szója-, zab-, rizs-, mandula-, és kókusztej után itt egy újabb tejpótló ital; amit ezúttal krumpliból fejlesztettek ki. Joggal merülhet föl benned (is) a kérdés, hogy ez vajon miért is jó? Bár a gondolattal egyelőre még lehet hogy kicsit barátkozni kell; az tény, hogy a krumplitej minden eddigi elődjéhez képest jóval fenntarthatóbb, rendkívül olcsó és környezetbarát alapanyag. Lényegesen kevesebb vízmennyiség és földterület elég ugyanis a krumpli termesztéséhez például a szójával vagy a zabbal összehasonlítva.

Elsőként egy Eva Tornberg nevű svéd professzor készített krémes, tejszerű italt burgonyából; 4 évvel ezelőtt. A "találmány" legnagyobb forgalmazója jelenleg a DUG nevű svéd cég. Termékük a skandináv országon kívül Kínában és az Amazonon keresztül az Egyesült Királyságban érhető el.

S hogy milyen is lehet ez? Pontosan olyan, ahogyan elképzeled: krumpliból készült tejféleség; mely tápérték szempontjából se utolsó. Azt, hogy milyen értékes vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz; galériánkból megtudhatod.

5 ok, amiért érdemes megbarátkoznod a krumplitejjel