Kiráz a hideg tőle? – Ezért irritáló annyira a táblán végighúzott köröm hangja

Borítókép: Kiráz a hideg tőle? – Ezért irritáló annyira a táblán végighúzott köröm hangja Forrás: Pexels/cottonbro
Sokaknak nem kell se hang, se valós élmény ahhoz, hogy hidegrázásba kezdjenek a táblán végighúzott köröm hangjától. Hogy miért vált ki bennünk ilyen reakciót ez a hanghatás? Természetesen ennek is van tudományos magyarázata.

Vannak olyan hangok, hanghatások, amik egyes embereket teljesen hidegen hagynak, másokat viszont ki lehet kergetni velük a világból. Ilyen például a rágás hangja, amiről korábban írtunk is nektek. Van, aki a csipsz roppanásától, a majszoló hangtól őrül meg, valakit meg kifejezetten irritál a víz nyeléskor kiadott hangja.

Az ilyen zavaró hangok TOP 10-es listájának vitathatatlan győztese a táblán végig húzott köröm hangja. Személy szerint pusztán már csak írni erről a jelenségről, nehezemre esik, futkározik a libabőr a hátamon. Ez egy olyan hang, amivel kínozni lehetne, és még csak-csak a hangja, de ez vizuális élményként is megvan bennem, elég csak megnézni az Apácashowt, amiben a Whoopi Goldberg által alakított figura úgy vonja magára a figyelmet, hogy végig szánt a tábla közepén a körmeivel. Belém égett a kép, a hang, az egésznek a negatív élménye.

Miért olyan hátborzongatóan rossz élmény ez? Mit tud ez a hang, amitől sokan a fülüket befogva távolodnak el a hang forrásától?

Itt a magyarázat!

Két csoportot állított össze két zeneprofesszor. Mindkét csoportnak különböző zavaró, kevésbé zavaró és kifejezetten kellemetlen hangot játszottak le. A táblán végighúzott köröm hangjára, mindkét csoportból, számos kísérleti alany reagált libabőrözéssel. Most jön a lényeg: az egyik csoportnak megmondták az igazat, ők teljesen kiakadtak a köröm csikorgató hangjától, míg a másik csoportnak azt mondták ez egy mű zenerészlete. A csoporttagok a fals információ ellenére is változatlanul kellemetlennek ítélték meg a hangot.

A kísérletet végzők végül megvizsgálták a kellemetlen hangokat és rájöttek.....

, hogy mind a 2000-4000 Hz közötti hangtartományba esnek, mely igen zavaró a fülnek, ugyanis ezeket a hangokat a fülkagyló remekül fel tudja erősíteni.

Ám a hang fizikai befogadásán kívül más is van itt még. Miért van az, hogy az átélt élmény nélkül is, csak rágondolva a dologra is reagál a testünk? Miért van az, hogy maga az élmény is mérhető fizikai reakciót, egész pontosan a bőr elektromos vezetőképességét meg tudja változtatni?

Ennek oka már pszichológia magyarázatra szorul. A megélt rossz élmény eltárolódik bennünk, és ha az már ott van, akkor elég akár csak egy visszaemlékezés és máris átéljük újra az adott helyzetet. Tehát nem kell, hogy valaki mellettünk kaparja körmével a táblát, nem kell még hanghatás sem, a gondolat minden emléket felszínre hoz és az érzet automatikusan aktivizálódik bennünk.

forrás: ITT eduline.hu,

Galériánkban összegyűjtöttem pár olyan hangot, ami ki tudja üldözni az embereket a világból!