Borítókép: Kedves olvasó, szerinted normális, hogy milliók nézik élvezettel, ahogy a 40 kilós nő medencés házat épít a dzsungel közepén ? Forrás: Pixabay.com/ Nile

Kedves olvasó, szerinted normális, hogy milliók nézik élvezettel, ahogy a 40 kilós nő medencés házat épít a dzsungel közepén ?

Látszólag relaxáló videók a YouTube-on, amikről nem lehet eldönteni, hogy örüljünk-e az általuk bemutatott teljesítménynek, vagy inkább sírjunk szereplőinek kiszolgáltatottsága miatt. Ezek a dzsungelben házat, medencét építő DIY videók.

Nagyon elvetemült témát hozok, amin kizárólag csak munka után, teljesen leszívott aggyal lehet elidőzni. Szóltam előre.

Még tavaly, egy YouTube-os szörfölgetés közben bukkantam rá egy olyan videóra, amiben két, látszólag ázsiai férfi egy szál bottal, vagy valami kezdetleges eszközzel nekiállnak a dzsungel közepén földalatti bunkert építeni. A videó egyrészt nagyon vicces, mert kicsit fel van gyorsítva a felvétel, semmit nem lehet hallani, csak a munka serény hangjait, ahogy az ásó féle eszköz hasítja, lapátolja ki a földet, vagy ahogy kopácsolnak ők ketten a bambusz oszlopok összeeresztésénél. Ha nem lenne elég; nemhogy bunkert, de csobbanó medencét, mi az hogy: föld alatti csobbanó medencét, tűzzel felfűtött jakuzzit is építeni.

A munkatempó megfeszített: nincs pihenés, hacsak nem rájuk esteledik és lekucorodnak a bambusz viskóban, amit persze MacGyver se tudna patentabbul összehozni 20 perc alatt. Másnap megy a munka fáradhatatlanul. Minimum 20 perces videók ezek és van egyfajta addiktív hatásuk, mert a képernyőnél tartanak és ha bele is gyorsítasz, végig nézed.

Persze felmerült bennem a kérdés, hogy vajon minek készítenek medencés szentélyt fáklyával, beültetett virágokkal a dzsungel közepén ezek a bambusz kalapos emberek?

Meg, hogy honnan a bánatból hozzák a vizet?

Másnapra nem megy bele a kígyó, meg az összes vadállat??

Nem fog az a víz beposhadni???

Illetve, most nem azért, de ha van kamerájuk, akkor miért nem vesznek egy slagot, hogy ne a 3 literes kerámia kancsóval kelljen a vizet a távoli patakból hozni????

És úgy egyébként: miért nem építenek házat a faluban, miért nincs több eszközük (ha van kamerájuk! már megint...), miért dolgoztatják ezt a két szegény embert, hisz már a sokadik csobbanót építik meg a dzsungelben?????

Teljességgel lehetetlen, amit lát az ember ezekben a videókban. Amíg nem tolultak az agyamba a kérdések, addig csak úgy befáradtan néztem őket, de miután ennyi kétséges pont felgyülemlett bennem, már inkább elborzasztott az egész.

Több ilyen videót már azt hiszem nem fogok nézni. A vége nálam nemrég jött el. Egy új sorozatban egy szintén ázsiai, ezúttal viszont lány épít mindefélét, teljesen egyedül! Legutóbb egy medencét, csúszdával!

Most szeretném megkérni, az össze olvasót, aki belefutott ezekbe a videókba: nyugtasson meg, hogy ez csak egy olyan videósorozat, amit azért gyártanak, hogy én elhiggyem, hogy vannak még ilyen életrevaló nők és férfiak, aki a jég hátán is megélnek. Szeretném elhinni, hogy alaphangon 8-an építik ezeket a dzsungel létesítményeket és a kis nő nem senyved és gürcöl egyedül a napon, a medenceajzat kialakítása közben.

Előre is köszönöm válaszaitokat,

Üdvözlettel,

Seufert-Szántó Orsolya, a cikk szerzője

Galériánkban a csináld magad barkács műfaj szerelmeseit gyűjtöttem ki nektek!