Borítókép: Hogyan tárold biztonságosan az intim fotóidat Forrás: Getty Images

Hogyan tárold biztonságosan az intim fotóidat

A karantén ideje alatt megsokasodott a sexting, azaz a szexuális tartalmú chatelések száma. A nagy kérdés azonban még mindig aktuális: hogyan tárolhatjuk biztonságosan az intim fotókat a telefonjaikon és a számítógépeinken?

Fotográfusként dolgozom, és a megrendeléseim jelentős része művészi aktfotókból áll, ezért különösen fontos számomra a képek biztonsága. A legkülönbözőbb korú és testalkatú nők a vendégeim; arról nem is beszélve, hogy időnként híres emberek is eljönnek hozzám egy-egy sorozat erejéig, ezért kiemelten fontos, hogy a képek a legnagyobb biztonságban legyenek és ne kerülhessenek illetéktelen kezek közé. Összefoglalom nektek, hogy az elmúlt években milyen tapasztalatokra tettem szert a fotók biztonságos tárolása esetén, és kiegészítem őket néhány szakértői állásfoglalással is, amelyekkel teljes mértékben egyetértek.

Jó hírem van az Apple terméket használók számára, ugyanis Patrick Wardle, az Objective-See alapítója szerint ezek ma már elég biztonságos eszközök. A biztonsági szakértő Wardle szerint azonban érdemes pár lépést megtennünk a teljes biztonság érdekében, mert a hackerek a legkevésbé biztonságos eszközöket kezdik először feltörni. Az egyik ilyen lépés az, hogy mindig a legújabb iOs frissítés legyen telepítve a telefonunkra, mert minél újabb a frissítés, annál többmindent javítottak meg rajta a biztonsági résekkel kapcsolatban. Emellett minden egyes fiókhoz egyedi jelszót érdemes használni, amely egyaránt tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és írásjeleket is.

A hackerek ugyanis sokszor egész cégek rendszerét törik fel, ahonnan rengeteg belépési jelszó birtokába jutnak, és ezekkel a jelszavakkal bizony más jellegű fiókokat is feltörhetnek. Sok hasonlóra volt már példa.

– mondja Wardle.

Az egyedi jelszavak mellett további lépés a biztonság felé a kétlépcsős bejelentkezés/két tényezős hitelesítés. A felhőkben nem érdemes semmilyen személyes információt, képet vagy videót tartani. Attól függetlenül, hogy ma már a felhő is biztonságos, csökkenti a támadás lehetőségét, ha az ilyen fájlokat csak a telefon/számítógép saját memóriájában, vagy még jobb megoldás, ha külső adathordozón tároljuk. Én például csak és kizárólag jelszóval védett külső winchesterekkel dolgozom és a fotózások után az az első dolgom, hogy a memóriakártyáról két különböző típusú, és két külön helyen tárolt külső adathordozóra mentem a nyers képeket, és a későbbi szerkesztés során csak innen érem el őket.

A telefonos fotószerkesztő alkalmazásokkal legyünk nagyon óvatosak: többnyire ugyan biztonságosak, de mindig nézzük meg, hogy az alkalmazást ki készítette, és hogy ők mit csinálnak az információkkal és adatokkal. Miután engedélyt adtunk az alkalmazásnak arra, hogy hozzáférjen a fotóinkhoz, azután már bármit megtehetnek velük. Egy pillanat alatt le tudják másolni a képeinket, miközben filtereket pakolunk rájuk. A nagyobb, ismertebb applikációkra (pl. Facebook, Google fotók, Instagram, Snapchat) ez kevésbé érvényes, inkább az ismeretlen gyártójúakra érdemes jobban odafigyelnünk. Számítógépes tárolás esetén további megoldás lehet, ha mappáinkat és almappáinkat külön jelszóval titkosítjuk, így még akkor is rejtve maradnak, ha az eszközhöz másnak is van hozzáférése.

Fontos megemlíteni az EXIF adatokat is, amelyek ugyanannyira fontos információk telefonos fotók esetében, mint a rendes fényképezőgépeknél. Az EXIF adatok rengeteg információt tartalmaznak a készítés helyétől, idejétől a kamera beállításán át sokmindenre kiterjedően. Ha bármilyen fotót e-mailen vagy chaten küldünk tovább, akkor ezek az adatok bizony együtt utaznak a képekkel. Így pedig már nem csak azzal az egy-egy elküldött fotóval tudnak visszaélni, hanem akár a lakhelyünkkel is. Az EXIF adatok szerencsére két gombnyomással törölhetők mindenféle képalkotó eszköz esetében, erre itt találsz pár megoldást.

A meztelen fényképek kiszivárgásának legnagyobb esélye azonban nem a hackerek miatt van, hanem az olyan ismerősök által, akinek indokolatlanul nagy bizalmat szavazva saját akaratunkból adjuk oda a telefonunkat vagy küldjük el a képeket. Ha a korábban említett, jelszóval védett mappákat használjuk, akkor az ilyen támadások egy része elkerülhető. A legnagyobb biztonságot azonban az nyújtja, ha minél kevesebb eszközön tároljuk az ilyen jellegű fotókat.