Borítókép: Hogyan mosd helyesen a mosható szájmaszkodat? Forrás: GettyImages

Hogyan mosd helyesen a mosható szájmaszkodat?

6 szabály, hogy mit tegyél és mit ne, hogy biztonságos legyen a maszkod

Mára a maszkviselés mindennapjaink részévé vált, ugyanakkor sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a maszk csak akkor véd meg a koronavírustól, ha megfelelően használjuk, tároljuk és tisztítjuk.

Tedd

Alapvető szabály, hogy a maszk fel- és levétele előtt mindig moss kezet!

Ne tedd

Sem felvételkor, sem levételkor ne érj a szemedhez, orrodhoz vagy szádhoz, amíg nem fertőtlenítetted a kezed!

Tedd

Minden használat után mosd ki! Amennyiben a maszkot nem azonnal mosod ki, akkor dupla nejlon zacskóban tárold, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen, vagy teraszon!

Ne tedd

Ne tárold más használt maszkjával együtt a sajátodat! Ha a gyerekek maszkjáról is te gondoskodsz, nekik is legyen saját tárolója, zacskója!

Tedd

A maszk tisztításához a szokásos mosószered használd! A gépi mosás optimális megoldás, a program során a víz hőmérsékletét leginkább az arcmaszk anyaga határozza meg, de a WHO ajánlása szerint legalább 60 Celsius fokosnak kell lennie.

Ne tedd

Szövetmaszkod mosásakor kerüld az olyan erős vegyszereket, melyek fehérítőt, ammóniát vagy mesterséges vízlágyítót tartalmaznak, azok ugyanis könnyen irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki. Ha belegondolsz, sokszor több órán keresztül viseled a maszkot és azon keresztül veszel levegőt, így szerencsésebb, ha kerülöd az erős vegyszereket. Ha a kézi mosás az egyetlen lehetőség, akkor javasolt a maszkok bő szappanos bedörzsölése és legalább 20 másodpercig forró vízzel történő mosása.

Tedd

Mosd ki a maszkod minden használat után, még akkor is, ha kivehető filtert vagy betétet tartalmaz. A levegőből származó szennyeződések, a ki-belégzés által keletkező pára, az izzadtság, és a smink maradványai ugyanis megtapadnak a maszk felületén és remek táptalajt nyújtanak a baktériumok szaporodásához, érdemes hát minden viselést követően gondoskodni az alapos tisztításról.

Ne tedd

A forró víz segít elpusztítani a vírusokat, és fertőtleníteni a maszkod, a hideg víz azonban erre nem képes. Akár kézzel, akár géppel mosol, a víz legyen mindig a lehető legforróbb – természetesen a maszk anyagát figyelembe véve-. A maszkodat nyugodtan mosd együtt a törülközőiddel, ágyneműddel, melyek ugyanúgy a magas hőfokon mosást igényelnek.

Tedd

Szárítsd meg a maszkod a lehető legmagasabb hőmérsékleten - ha van szárítógéped, az a legjobb-, ezt követően pedig forró vasalóval többször vasald át mindkét oldalát. Ezzel az eljárással nagyfokú sterilitást érhetsz el. Ha nincs szárítógéped, hajszárítóval is elvégezheted ezt a műveletet, majd forró vasalóval többször vasald át a maszkodat. Miután elkészültél tárold a maszkod egy tiszta tartóban vagy zacskóban!

Ne tedd

A vírusok terjedésének megelőzése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy soha ne mosd mások maszkjával együtt a sajátodat, és maszkja tisztán tartásáról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ha a családtagjaidét is te mosod, akkor arra figyelj, hogy a műveletet követően nagyon alaposan moss kezet!

Tedd

A textilmaszkokat már vásárlás után, első viselés előtt is ki kell mosni! A legjobb, ha tisztítószeres vízben áztatod nagyjából 10 percig, majd magas hőmérsékleten, 60-90 fokon kimosod, szárítás után pedig kivasalod.

Ne tedd

Ha olyan helyen dolgozol, ahol folyamatosan maszkot kell viselned, szükséges lehet többre is, amelyeket cserélgethetsz. A folyamatos mosás, vasalás azonban még a legjobb minőségű anyagot is tönkre teheti, elvékonyítja, és apró lyukak keletkezhetnek rajta. Ha ezt veszed észre, azonnal selejtezd le, mert az ilyen maszk viselése már nem biztonságos!

Alkalmazd a fenti szabályokat, hogy maszkod a lehető legnagyobb biztonságot adja, de ne feledkezz meg arról, hogy csupán a maszk viselése nem véd meg a koronavírustól. Hogy megakadályozd a vírus terjedését, tartsd a biztonságos másfél-két méteres távolságot másoktól, ne nyúlkálj az arcodhoz és rendszeresen moss kezet!

Ki mondta, hogy a maszkviselés nem divatos? Mutatunk pár nagyon is trendi darabot!