Borítókép: Hányszor süthetünk ugyanabban az olajban? Forrás: Getty Images

Hányszor süthetünk ugyanabban az olajban?

Vége a családi ebédnek, amire egy hatalmas adag sültkrumplit sütöttél, sőt, utána még a rántott húsokat is, a család aprajának. Igen ám, de mihez kezdj a megmaradt olajjal? Kiönteni nincs szíved, de vajon fel lehet még használni? S ha igen, hányszor? Ennek próbáltunk meg utánajárni.

Sokak már egyetlen használat után öntik is ki az olajat, pedig fel tudod használni többször is - persze nem csak úgy egyszerűen, az ottfelejtett serpenyőből.

Hozzáértők szerint az olajat legfeljebb háromszor érdemes újra felhasználni. Ha újra szeretnél sütni benne, érdemes megfogadod a következő tanácsokat:

  • először is hűtsd le, vagy hagyd kihűlni a fáradt olajat
  • szűrd le egy teaszűrő, vagy kávéfilter segítségével
  • tedd egy légmentesen záródó befőttesüvegbe
  • tartsd sötét, hűvös helyen

Ha többször is használod ugyanazt az olajat, csökkentesz a kidobandó mennyiségen. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy ez sem tartható fent a végtelenségig: az olajat pár sütés után teljesen le kell cserélni. Erre azért is van szükség, mert hevítés hatására káros vegyületek keletkezhetnek benne, amik a szűrőn se akadnak fenn.

Ha pedig már fekete apró szemcsék úszkálnak az olajban és a színe már sötétbarnás, ne használd fel. Töltsd jól zárható műanyag palackba és add le egy használt olajat fogadó benzinkút valamelyikén!

Galériánkban pedig utánanézhetsz, hogy mely konyhai eszközöket ajánlatos évente lecserélned