Elektromos kisülés? Miért ráz meg minden, amihez hozzáérek?

Borítókép: Elektromos kisülés? Miért ráz meg minden, amihez hozzáérek? Forrás: Pixabay.com/ StockSnap
Biztosan te is tapasztaltad már, hogy hozzáérve a kilincshez, fogantyúhoz egy kis, áramütés szerű érzés fut át rajtad. A ’legviccesebb’, amikor mással kezet fogva történik meg ugyanez. Forr a levegő köztetek, vagy ez csak szimplán fizika?

Nemrég egy találkozóra - az utolsó pillanatban megérkezve - épp csak levettem a kabátomat, megsimítottam a hajamat, majd kezet fogtam a vendéglátóval. Legalábbis szerettünk volna kezet fogni, csak épp a két kéz találkozásakor megráztuk egymást úgy, mintha áramütés ért volna minket. Ha sötét lett volna, még a villanást is láttuk volna. Hirtelen el is rántottuk a kezünket és csak nagy bocsánatkérések közepette, zavart nevetgéléssel kezdtünk el értekezni.

Mi lehet e mögött a felvillanyozó jelenség mögött?

Egyszerű fizika, mily meglepő. A jelenség neve pedig nem más, mint elektrosztatikus sokk.

Hogyan jön létre?

A sztatikus sokk okozója a szintetikus elektromosság. Akkor jön létre, ha valamilyen szintetikus anyagú felülettel találkozunk. Ezek ugyanis képesek összegyűjteni az elektromos töltést. A töltés súrlódás, dörzsölés következtében fut fel. Ha ily módon túl sok elektront, vagyis negatív elektromos töltésű elemi részecskét gyűjtünk be, akkor felborul az elektron-proton egyensúly. Ha pedig ebben az állapotunkban hozzáérünk egy vezető felülethez, anyaghoz például egy kilincshez vagy egy másik személyhez, akkor megtörténik a gyors kisülés. A szikrázás fény- és hangjelenséggel is jár.

A hideg időben miért történik meg ez a jelenség többször?

Ennek oka az, hogy a téli időszakban, amikor hideg van és a levegő száraz, kevesebb a levegő vízgőz tartalma, így a részecskék koncentráltabban megmaradnak testünkön. Tehát esetemben a hidegről megérkezve, a műszálas kabátomat susogva levéve, a kevert anyagú pulcsimat súrolva és a hajamat átsimítva feltöltődtem, majd a vendéglátómmal történő kézfogásnál - rajta mint vezető anyagon - levezetődött az elektromosság: megtörtént a mini kisülés.

Hogyan előzhető meg ez a sztatikus sokk?

Kerüld a műszálas anyagból készült ruhaneműket, anyagokat. Bár egy műszálas anyaggal bevont széken ülve is bőven fel tudsz töltődni, de ha rajtad több a természetes anyag, akkor kisebb az esély az elektrosztatikus sokkra.

Forrás: ITT ITT

Galérinákban mutatunk pár trükköt hozzá!