Hogyan találj rá a neked való pszichológusra?

Borítókép: Hogyan találj rá a neked való pszichológusra? Forrás: Éva magazin / Getty Images
Megtalálni a neked való terapeutát kicsit olyan, mint megtalálni azt a randipartnert, akivel végre szerelembe eshetsz. Nem kell megállnod az első jelöltnél, ha nem érzed a kémiát.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

A pszichológus szakértelme és tapasztalata nagyon fontos, de legalább ilyen lényeges a kapcsolat, ami a terapeuta és a kliense között felépül a hónapok során. Ha ez a viszony bizalmi alapú, kölcsönös megbecsülés, őszinteség, átláthatóság és elfogadás jellemzi, akkor fokozatosan képes betölteni a hiányokat, orvosolni a sebeket. Ezért aztán nem éri meg hosszasan üldögélned egy olyan fotelben, ahol nem vagy képes ellazulni.

Az első lépés, hogy magad előtt tisztázd, mi a célod a terápiával. Ezt a kérdést ugyanis a pszichológus is felteszi majd neked. Ne olyan nagy általánosságokban gondolkodj, mint például, hogy szeretnél boldog lenni. Pontosítsd a vágyott állapotot, amennyire csak tudod.

Ezután keress a lakhelyedhez vagy a munkahelyedhez közel rendelő szakembereket. Olvasd át figyelmesen a weboldalukat, nézd meg a fotójukat, és válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat.

Ne csak pszichológust válassz, hanem terápiás módszert is

Nem biztos, hogy nálad is az működik majd, ami a barátodnál, aki lelkesen ajánlja a saját pszichológusát. Ha nagyjából tudod már, mi a terápiás célod, tájékozódhatsz afelől, melyek a hozzá illő módszerek. Rengeteg a lehetőség, de íme a lehetséges irányok:

Pszichoanalitikus és pszichodinamikus terápia
Hosszabb távon működnek (hónapok, évek) és mélyebb lélektani munkát jelentenek. Részletes elemzés alá kerülnek a családi és társaskapcsolatok, gyerekkori emlékek, eltemetett érzelmek.

Kognitív, viselkedésmódosító terápia
Pontos célt követ, rövid távú (5 - 20 ülés) és csak az aktuális tünetekre koncentrál, és ezeket kezeli, de a mélyebb okokat nem. A gondolkodás és viselkedés átalakítására fókuszál, adott helyzetekre vonatkoztatva, de abba nem megy bele, miért alakult a gondolkodás és a viselkedés úgy, ahogy.

Humanisztikus, személyközpontú terápia
Melyek a saját igazságaid? Hogyan lehet a nehéz tapasztalatokat önfejlesztésre használni? Milyen utat akarsz bejárni, ha nem az öröklött minták mozgatnak? Hogyan viszonylusz önmagadhoz és hogyan teheted jobbá a magadról kialakított képet? Belső utazásod során a pszichológusod értő figyelemmel kísér, és hagyja, hogy felfedezd igazi önmagad.

Művészeti terápiák
Nem verbális megközelítések (képzőművészet, zene, dráma). Ösztönözik a kreativitást, amit a nehéz érzelmekkel és tapasztalatokkal való munka eszközévé tesznek.

Hipnoterápia és relaxációs, imaginatív, szimbólumterápiás irányzatok
Mindegyik módosult tudatállapotban történő pszichoterápiás munka, mely képes tudatalatti tartalmakat bemozdítani, felszínre hozni. Különösen alkalmas korai élmények, vagy hárítás alá került traumák feldolgozására.

Család- és párterápia
Elakadt kapcsolatok, félrecsúszott kommunikáció, destruktív működés, kibillent egyensúly – néha úgy tűnik, csak egy bizonyos személlyel van baj a rendszerben, de jó eséllyel ő csak tünethordozó egy pár mindkét fele vagy épp egy család minden tagja részese a rendszer kiegyensúlyozatlanságának. Fontos, hogy minden résztvevő elköteleződjön a terápiás munka iránt és elfogadja a közösen kijelölt célokat. Előfordulhat, hogy a párok, családtagok idővel egyéni terápiába kerülnek át.

Csoportpszichoterápiák
Ilyen például a pszichodráma, vagy a pszichodinamikus mozgásterápia. A csoportos munka kevésbé koncentrált, mint az egyéni, de a társas kapcsolatok zavarát rögtön gyakorlatban képes feltérképezni és kezelni és fejleszti a szociális készségeket.

Sok szakember integráltan használja a különféle módszereket, például felváltva alkalmaz pszichodinamikus és imaginatív terápiát.

Melyik való neked?
Mutatunk néhány kérdést, ha felismered köztük a sajátodat, az segíthet a döntésben.

  • Rövid időn belüli megoldást keresel egy bizonyos tünet enyhítésére? Például szorongás fog el, amikor a munkahelyeden prezentálnod kell? Gyors, működőképes eszközökre van szükséges, hogy kontrollálhasd a szorongásod? Próbáld ki a viselkedésterápiát.
  • Úgy érzed, hogy valami múltbéli tapasztalat túl nagy hatással van a jelenedre és szeretnéd megérteni miért? A pszichoanalitikus vagy pszichodinamikus terápia jó választás, de valamilyen módosult tudatállapotban alkalmazott technikával is érdemes kiegészíteni.
  • Célt vagy irányt vesztettél (akár a karrieredben, akár az emberi kapcsolatokban) kapcsolatokban, és szeretnéd világosabban látni, mit is akarsz kihozni az életedből? A humanisztikus irányzat segíthet.
  • Folyton ismételsz bizonyos viselkedéseket vagy mintákat, amelyek érzésed szerint visszatartanak a sikertől? Neked való például a művészetterápia vagy a pszichodráma, de a hipnoterápia vagy rövid távon a kognitív módszer is célra vezethet.
  • Szeretnél az itt és mostban létezni, ahelyett hogy a múlton rágódnál, vagy a jövőt igyekeznél kontrollálni? A személyközpontú terápia de a módosult tudatállapottal dolgozó módszerek is támogatják célod elérést.

Lehet, hogy ezek közül több kérdéssel is rezonálsz. Lehet, hogy a terápiás utad egész rövidke lesz, lehet, hogy évekbe telik majd míg eléred a célt. Sőt, a cél többször is módosulhat majd. Tapasztalsz majd a munka során mélypontokat, euforikus pillanatokat, előfordulhat, hogy ahogy kicsit megkönnyebbülsz, máris ki akarsz szállni. Jegyezd meg, hogy a pszichológus nem tekintélyszemély, hanem támogató. Ha nem érzed a támogatását, beszélj vele erről, és ha rossz érzéseid ezután sem enyhülnek, kérj lezárást. Amennyiben jó szakemberről van szó, képesek lesztek megnyugtatóan rendezni a helyzetet és helyreáll a bizalom. Ezáltal épülhet tovább a terápiás kapcsolatotok, ami megtart és ahogy már említettük, gyógyít.

Éva Psziché Est (online közvetítés) – Hogyan hozd ki a legtöbbet önmagadból?

Éva Psziché Est (online közvetítés) – Hogyan hozd ki a legtöbbet önmagadból?

Időpont: 2020. október 15., csütörtök, 18.30–20.30

Helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled

 

HOGYAN HOZD KI A LEGTÖBBET ÖNMAGADBÓL?

Önismerettel és önmagad iránt érzett felelősséggel belevághatsz abba a folyamatba, melynek eredményeként megtalálod igazi önmagad. Aki mindig fejlődik, mindig változik, mégis te vagy. Gyere, keresd meg a valódi egyéniségedet tapasztalt szakértőink segítségével!

ALMÁSI KITTI: MÁSOK TÜKRÉBEN

Képes vagy-e másoktól függetlenedni, amikor meghozod a legfontosabb döntéseidet? Képes vagy-e elvonatkoztatni attól, hogy másoknak tetszik-e, amit teszel, ha az számodra fontos? Tudod-e látni magadat a saját szemeddel, vagy csak mások tükrében?

Ezekre a kérdésekre és a hogyanokra keresi a választ előadásában dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, akinek célja, hogy minél több embert segítsen abban, hogy a kudarcait inkább tanulásként élje meg, többet lásson és fogadjon el önmagából, és pozitívabb legyen az önbecsülése.

SZONDY MÁTÉ: HOGYAN VISZONYULJ AZ ELMÉDHEZ?

Elképzelhető-e a változás nehéz érzésekkel, önbizalomhiánnyal, szorongó gondolatokkal együtt? Hogyan haladhatunk a céljaink felé akkor is, ha éppen nem bízunk önmagunkban, vagy nem érezzük magunkat elég pozitívnak?

Az érzések, a gondolatok és a viselkedés összefüggéseiről tart előadást dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, aki elkötelezett híve a bizonyítottan hatékony módszerek alkalmazásának és a pszichológiai ismeretek minél szélesebb körben való népszerűsítésének.

MEGLEPETÉSVENDÉG: BALSAI MÓNI
Jászai Mari-díjas színésznő, aki hisz a kommunikáció erejében, egymás elfogadásában, és abban, hogy a dolgok sohasem feketék-fehérek.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet: evamagazin.hu/evaest

PROGRAM:

  • Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író, előadó: Mások tükrében
  • Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta, mindfulness-oktató, előadó:
    Hogyan viszonyulj az elmédhez? Érzések, gondolatok és viselkedés
  • Kerekasztal-beszélgetés
    dr. Almási Kitti, dr. Szondy Máté, Balsai Móni és dr. Bombera Krisztina

Magadnak akarsz tetszeni vagy másoknak? Tudod-e, miben vagy páratlan, egyedi és megismételhetetlen? Hogyan törekedj arra, hogy a lehető legjobb „önmagadat” hozd ki magadból?

HA VELÜNK TARTASZ, MEGTUDOD!

Vedd meg az online közvetítésre szóló jegyed október 15-ig csupán 1990 Ft-ért!

1990 Ft

9 intő jel, hogy párterápiára lenne szükségetek: