Hogyan tartsuk a növényeinket a radiátor mellett?

Borítókép: Hogyan tartsuk a növényeinket a radiátor mellett? Forrás: Getty Images (Tse-Hao Wu / EyeEm)
A fűtésszezon beköszöntével otthonunkban nem csak a hőmérséklet változik, hanem a levegő páratartalma is. Ez bizony hatással van ránk. Biztosan észrevetted már, hogy a hűvösebb hónapokban mennyivel több törődésre vágyik a bőröd. De gondoltál már arra, hogy a lakásodban lévő növények is másfajta gondozást igényelnek? Például, hogy új helyre költöznének?

Magyarországon a legtöbb otthonban az ablak alatt helyezkednek el a fűtőtestek. Pont azon a területen, ahová a növényeink is szívesek csücsülnének, hogy a nyílászárón át beáramló fényben fürödhessenek. Télen viszont a radiátorok magas hője miatt ez nem minden esetben a legjobb választás, hiszen gyorsan elpárolog a cserépből a víz, nem tudja a növény magába szívni. Az is előfordulhat, hogy megég a levele.

A másik probléma az lehet, hogy a radiátorból ömlik a forróság, viszont maga az ablakpárkány ahová a cserepet tesszük, hideg. Ne feledjük, a növények is képesek megfázni!

Megoldások

1. Léteznek olyan radiátortakarók, amik a sokszor cseppet sem esztétikus fűtőtesteket eltakarják, de a hatékonyságukból nem vesznek el.

2. Sokat segíthet az is, ha csak a radiátor tetejét burkoljuk le.

3. Párologtassunk! A fűtőtestre tett vagy ráakasztott tiszta vízzel megtöltött edény tökéletes megoldás arra, hogy az otthonunk levegője ne legyen annyira száraz. A radiátorból kiáradó hő hatására a víz elpárolog, ami a levegőbe jut. Ha egy folyton megnedvesített kavicsokkal megtöltött tálcára tesszük a növényeinket, szintén jó megoldás lehet.

4. Ha mégis a fűtőtest közelébe tudjuk csak a növényeinket állítani, ügyeljünk arra, hogy a levelei 30 cm-nél ne legyenek közelebb a forró radiátorhoz. Az öntözésen túl a növényt is nedvesítsük egy spriccelő segítségével

A galériánkban megmutatjuk, hogy melyik növények bírják a radiátor közeli életet.