Hogyan szoktassuk rá a gyereket a társasozásra?

társasjáték,gyerek,szülők,család,otthon
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Sehogy!” – feleli Aczél Zoltán, a Gémklub megalapítója, több sikeres hazai társasjáték ötletgazdája. „Ne a gyereket szoktassuk rá a játékra, hanem magunkat!” Semmi nem csinál olyan jó reklámot egy tevékenységnek, mint amikor a gyerek azt látja, a szülei élvezettel merülnek el benne.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Milyen élvezeteket nyújthat a társasozás? Mitől lehetett egykoar a magaskultúra része, olyannyira, hogy a 19. századi Japánban a GO-nak külön minisztériuma is volt? És vajon miért éli ma újra reneszánszát nemcsak Nyugat-Európában, de idehaza is?

Társasozni, ahogyan már a szóban is benne van, társasággal lehet. Ebben is rejlik a szépsége. Együtt vagyunk, egymásra figyelünk, megpróbáljuk kitalálni a másik gondolatait. Ritka kincs ez ma, amikor a vacsoraasztalnál váltott egy-két kurta mondat után ki-ki megy vissza a saját kütyüjéhez.
Ha játékkal töltjük-tágítjuk ki a nap „problémamentes időszakát”, a közben szerzett élményeink, a jó hangulat is segítenek abban, hogy később megértőbben forduljunk egymás felé, és jóleső egyetértéssel zárjuk a „nagy” beszélgetéseket. De nemcsak ebben van a társasozás már-már terápiás hatása. Különösen egy nehéz munkanap vagy rosszul sikerült dolgozat után a gondolkodás örömét, a „kitaláltam!” sikerélményét adhatja meg a játék, még akkor is, ha végül veszítünk.

„Én nem szeretek játszani! A társasjáték amúgy is gyerekeknek való” – mondja sok felnőtt, talán attól félve, hogy kiderül, neki is vannak hiányosságai. Akkor mégis hogyan vegyük rá saját magunkat a társasozásra? Hogyan érjük el, hogy élvezzük a játékot?
Először is szakítsunk rá időt. Jó alkalom lehet a vasárnapi ebéd utáni nyugodt időszak, de akár a hétköznap este is, vacsora után. A legbiztosabb azonban egy-egy családi, baráti születésnapon belevetni magunkat a játékba. Másodszor: főleg kezdőként válasszunk olyan játékot, amely azokra a készségekre helyezi a hangsúlyt, amelyekben jók vagyunk!
Az úgynevezett „belépő” társasjátékok kezdő társasozóknak készültek. Ezekkel érdemes kezdeni az ismerkedést. Könnyen érthetőek, ugyanakkor gondolkodtatnak, és – a mai egész estés animációs filmekhez hasonlóan – gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetesek.
Ráadásul sok játék esetében már a 6-8 éves gyerek is komoly partner, sőt ellenfél lehet, különösen a memóriajátékokban, mint amilyen pl. az ELVARÁZSOLT LABIRINTUS, vagy a gyors reagálást, logikus gondolkodást igénylő, nagyon vicces GOGOGELATO és CORTEX nevű játékokban. De ide sorolható a rendkívül népszerű DOBBLE is, amelyet már Harry Potter-figurákkal is játszhatunk a kiskamaszok nagy örömére.
A nagyobb kamaszoknak szóló játékok már komolyabb témákat boncolgatnak, mint például a stratégiai gondolkodást igénylő, világjárványt szimuláló PANDEMIC, ahol együttműködési lehetőségeket keresve kell megmenteni a világot. Vagy a nagy kérdéseket feszegető, magyar fejlesztésű IGEN? - amely spontán módon nyit utat a kamasszal való beszélgetésekhez.

De a divatos szabadulószobák izgalmát is átélhetjük együtt anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a nappalinkból. A SZABADULÓPAKLI nevű kártyajáték, a három rejtélyes szobát tartalmazó UNLOCK vagy a TIME STORIES társasok a közös nyomozás izgalmát nyújtják.
Bár a társasozás nem okoz függőséget, a jó élmények hatására előbb-utóbb mégiscsak rákapunk. Hosszabb kihagyás után hiányozni fognak a cinkos összekacsintások, a nagy nevetések, az együtt gondolkodás izgalma és a győzelem öröme. És hát ki tudna elfelejteni egy olyan szószörnyet, mint például a 120 pontot érő „műtyúkászéi”, amit a nagyapa rakott ki anno egy vidám SCRABBLE-partin?

Ha kedvet kaptál egy kis játékhoz, próbáld ki ezeket a szókeresőket!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 jópofa szókereső játék
Tovább olvasok
Kép
Nem akarnak továbbtanulni és még 5 érdekesség augusztus szülöttjeiről

Augusztusban születtél? Esetleg ebben a hónapban adtál életet gyermekednek, vagy ekkorra várod az érkezését? Jó hírünk van: egy augusztusinak az esélye a "hepire" jóval nagyobb, mint a depire.

Kép
Színes hajat akar a gyerek? Ezek a legjobb kimosható készítmények!

Ez egy viszonylag új őrület a kiskamaszok körében: piros haj, kék haj, zöld haj, sárga haj... Jobb ha nem ágálsz, ezek a festékek szerencsére kimoshatók, szóval inkább segíts neki a jobb minőségű termékekből választani.

Kép
Medbikini: amikor fürdőruhában pózoló orvosnők küzdenek a megkülönböztetés ellen (hogy mi van?!)

Egy utolsó pillanatban visszavont szakcikk rávilágít arra, hogy milyen erősen jelen van a szexizmus az orvosok megítélésében, 21. század ide, járványidőszak oda.

Kép
Birsalma uralja az ország tortáját

A tápiószecsői Hisztéria cukrászdából érkezik idén Magyarország tortája. Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 4.: a Vízöntők váratlan helyzethez alkalmazkodnak, a Halakra rendkívüli boldogság vár

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

Kép
A nyolc legjobb szitkom szerintünk

Mi is az a szitkom? Tudod, amikor egy lakásban (vagy valami hasonló zárt helyen) lebzselnek a szereplők, akik roppant vicceseket mondanak egymásnak (ezeken a laza poénokon egy írócsapat persze éjjel-nappal vért izzadva dolgozik), a közönség, vagy egy gép pedig hangosan röhög rajtuk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem