Hogyan szellőztessünk télen?

szellőztetés, egészségmegőrzés, koronavírus Forrás: Getty Images
Télen is nagyon fontos a rendszeres szellőztetés, aminek most, a koronavírus-járvány idején különösen nagy jelentősége van. A jó szellőztetés rövid, de hathatós és arra sem árt figyelned, hogy milyen a lakásod páratartalma; se a túl magas, se a túl alacsony nem egészséges.

A hideg miatt télen kevesebbszer nyitunk ajtót, ablakot, pedig légcserére ebben az időszakban is ugyanannyira, vagy talán még nagyobb szükségünk van, mint más évszakokban. A szellőztetés szabályairól, s hogy ez miért különösen fontos most, koronavírus-járvány idején; Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa beszélt.

Szellőztetés télen

A régi, rosszabbul záródó nyílászárók mellett a lakásokban volt valamilyen szintű folyamatos szellőzés.

Az új, hermetikusan záródó ajtók és ablakok bent tartják a meleget; de a levegővétellel, fürdéssel, főzéssel és teregetéssel folyamatosan képződő párát is, ami több szempontból sem előnyös.

Télen a jó szellőztetés rövid, de hathatós. Öt-tíz perces kereszthuzattal gyorsan ki tudjuk cserélni a lakás levegőjét. Ezt érdemes reggel és este is megismételni, különösen a jelenlegi időszakban, amikor esetleg többen és több időt töltenek az otthonukban. A csendes, zöldövezeti környezetre nyíló ablakokat gyakorlatilag bármilyen napszakban kitárhatjuk, de a forgalmasabb utak mellett élőknek figyelni kell arra is, hogy a szellőztetést akkor végezzék, mielőtt a forgalom elindult, vagy miután elcsitult.

A túl száraz levegő sem egészséges

Páramérő készülékkel mérni tudjuk a lakás levegőjének nedvességtartalmát, ami 40-50 százalék között ideális. Általában a központi fűtéses lakásokban szokott gondot okozni, hogy a levegő páratartalma tartósan a kívánt érték alatt marad, vagyis túl száraz a levegő. Ez sem előnyös, mert a száraz meleg levegő irritálja, kiszárítja a nyálkahártyát. Emiatt gyakori orrvérzés, orrfújásnál véres váladék is jelentkezhet.

A száraz nyálkahártya sérülékenyebb, a kórokozók emiatt könnyebben megtelepszenek rajta, a száraz levegőjű lakás emiatt közvetve gyakoribb légúti megbetegedésekhez is vezethet.

A szellőztetéssel a páratartalmat is javítani tudjuk. Érdemes este, lefekvés előtt is szellőztetni a hálószobában is, így a túl száraz, benti levegőhöz képest kicsit párásabb, külső levegő az alvásunkat is segíti. Emellett a szoba hőmérsékletére is fontos ügyelni, mert a túl meleg lakásban szárazabb a levegő. Napközben 22-24oC, éjszakára 19-20oC köré érdemes beállítani a hőmérsékletet.

A párás levegő veszélyei

A túl magas, tehát tartósan 60 százalék feletti páratartalom sem egészséges. Az ilyen lakásokban gyakran jelenik meg penész, ami nemcsak a látvány és dohos szag miatt kellemetlen, de a belélegzése légúti károsodást, penész allergiásoknál komoly tüneteket is okozhat. A szellőztetés ilyen esetben is nagyon fontos, segít a lakásban összegyűlt párától megszabadulni és ezáltal a penészesedés kockázatát is csökkenteni.

Szellőztetés koronavírus-járvány idején

A téli időszakban gyakoribb a különböző légúti fertőzést kiváltó kórokozók jelenléte is a levegőben. Ha beteg van a családban, ezért fontos, hogy lehetőleg a többiektől szeparáltan, külön helyiségben töltse a lábadozás idejét. Ilyenkor a rendszeres szellőztetés azért is lényeges, mert a légcserével csökkenteni tudjuk a lakásban összegyűlt kórokozók számát is.

Galériánkban pedig sorra vesszük, milyen gyakran kellene takarítanod a lakás helységeit a járvány alatt