Hogyan szállíthatod a kutyát az autóban?

kutya,autó Forrás: Photo by Christopher Windus on Unsplash
Kevés cukibb látvány van a forgalomban, mint a lehúzott ablakon kinéző kutya, akinek lobog a füle. Cuki, de valójában szabálytalan, sőt, életveszélyes is lehet. Lássuk, hogyan kell(ene) a kutyát szabályosan és biztonságosan szállítani az autóban.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg először.

1.

Kezdjük egy furcsa ténnyel: a KRESZ nem számol azzal az eshetőséggel, hogy egy kutya beszáll egy autóba. Hatósági értelemben véve tehát a kutya csupán rakomány, ezért úgy is kell bánni vele. Ha ölben, a lábunknál, a hátsó ülésen vagy épp a kalaptartón utaztatjuk, abból komoly probléma lehet egy esetleges balesetben. Ha viszont szabályosan járunk el, nemcsak a kutya testi épségét védjük, hanem a magunkét is.

2.

Kis testű kutyákkal könnyebb a helyzet. Őket legjobb, ha betesszük egy szállítóbokszba vagy hordozótáskába, mert ezeket a földön is és az ülésen is tudjuk tárolni, és ez esetben szabályosan rögzíthetjük őket a biztonsági övvel. Természetesen nem élesben célszerű hozzászoktatni ebünket az utazókellékhez. Ha otthon már megbarátkozott vele és nyugodtan viselkedik benne, akkor szállítani is könnyű lesz a hordozóban.

3.

Ha nagy testű kutyánk van, a legjobb, ha egyterű autót választunk és a csomagtartót leválasztjuk egy ráccsal, így akkor is tuti biztonságban vagyunk, ha a kutyánk velünk utazik (mellesleg a rendőr sem büntet meg). Baleset esetén azonban a kutyánk nagyon megsérülhet, ezért ha nem akarunk kockáztatni, itt is biztonságosan rögzítenünk kell az állatot.

Forrás: GerttyImages

4.

Léteznek kimondottan kutyák számára kifejlesztett ülések és biztonsági övek. Vannak egyszerűbb változatok, amelyek arra jók, hogy ütközés esetén a kutya ne zuhanjon a nyakunkba a kocsiban, de léteznek olyan profi készségek is, amelyek úgy rögzítik a – főleg kis testű – kutyákat, hogy direkt a gerincüket védik.

5.

Ha több kutyánk van, azzal végképp nem lehet viccelni. Nagy testű kutyák gazdái nagyon szeretik a platós autókat, mert a platón, ketrecbe zárva teljesen biztonságos a kutya szállítása. A ketrecet persze berakhatjuk a beltérbe, de ebben az esetben is a rögzítés a legfontosabb. Ezeket a szabályokat azért is érdemes megtartani, mert ha balesetet szenvedünk, a kutyák nagy valószínűséggel akkor is sokkos állapotba kerülnek és menekülőre fogják, ha olyan szerencsénk van, hogy mindenki ép bőrrel megússza a karambolt. Ha a kutyák nincsenek rögzítve, semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy árkon-bokron át elrohanjanak a baleset helyszínéről.

6.

Mindig legyen nálunk a kutya oltási könyve, valamint friss víz, hogy ha a tervezettnél hosszabbra nyúlik az utazás, tudjon inni a kutya. Ha többórás, akár külföldi utat teszünk meg kocsival, 2-3 óránként tartsunk szünetet, hogy kedvencünk elvégezhesse a dolgát és egy kicsit ő is átmozgathassa a tagjait. Remélhetőleg mondanunk sem kell, hogy kutyát semmilyen körülmények között ne hagyjunk őrizetlenül az autóban. Se télen, se nyáron!

Nézd meg ezt a galériát is: