Ha a másik az agyadra megy… Hogyan szakíts karantén alatt?

szakítás,karantén,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az összezártság még a legstabilabbnak tűnő párkapcsolatokat is kikezdheti. Olyan eddig ki nem mondott sérelmek kerülhetnek most a felszínre, amelyeket korábban jobb híján inkább csak szőnyeg alá söpörtél - és amelyek elől most egész egyszerűen nincs menekvés. De vajon mi a megoldás egy ilyen helyzetre? Érdemes, vagy lehet egyáltalán szakítani a házi karantén idején úgy, hogy közben továbbra is együtt kell élned a másikkal? Szakértőt kérdeztünk

Persze az, hogy most felszínre kerül néhány megoldatlan ellentét, még nem jelenti, hogy rögtön szakítani is kell a másikkal. Ha viszont úgy érzed, hogy ebben az összezártságban töltött néhány hét csak megerősítette a korábbi bizonytalanságaidat, vagy megadta a kapcsolatotok számára a kegyelemdöfést, akkor igenis reális lehet a karanténszakítás gondolata.

A következőkben Habis Melinda klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, személyközpontú terapeuta, pár- és családterapeuta ad néhány tanácsot erre a kényes helyzetre.

Mielőtt még meghoznád a végső döntést

Habis Melinda leszögezte, hogy a „szakítani vagy együtt maradni kérdésre” valójában nem lehet általános érvényű választ adni, hiszen mint mondja, ahogy minden ember, úgy minden párkapcsolat más és más. Egy valami azonban a szakértő szerint semmiképpen nem szerencsés: úgy tenni, mintha minden rendben lenne, miközben fejben már rég külön utakon jársz.

Mielőtt azonban meghoznád ezt a bizonyos végső döntést, fontos, hogy jól végig gondold a kapcsolatotok történetét. Milyen volt a közös életetek a karantén előtt? Ha voltak gondjaitok, azokat korábban megtudtátok felnőtthöz méltó módon oldani?

szakítás,karantén
forrás: Getty Images

Ha a koronavírus-járvány kirobbanása előtt eszedbe sem jutott a szakítás gondolata, akkor érdemes kicsit lelassítanod. Nem szabad elfeledkezned arról, hogy ez az időszak mindannyiunk számára rendkívüli és szokatlan, a megváltozott mindennapok pedig nem csak rád, hanem párodra is nyomasztóan hathatnak. Ha - az összezártságon kívül - egyébként nincsenek köztetek leküzdhetetlen ellentétek, akkor érdemes lehet a szakítás helyett a megoldáson munkálkodnod.

Kommunikáció és önismeret

Beszélni, beszélni, beszélni – talán nem olyan meglepő, de a kulcs most is a kommunikáció. Teremtsetek nyugodt környezetet és őszintén beszéljétek meg egymással az érzéseiteket valamint a kétségeiteket. Ha a kapcsolati problémáitokat a bezártság, a stressz, a megváltozott mindennapok okozták, akkor ezeket az akadályokat jó eséllyel le is tudjátok majd győzni.

Azt is tartsd szem előtt, hogy hullámvölgyek – koronavírus ide vagy oda - minden kapcsolatban lehetnek, és ahhoz, hogy ezeken túl tudjatok jutni, mindkettőtöknek - tehát neked is! - erőfeszítéseket kell tenni. A karantén jó alkalom lehet arra, hogy egy kis önismeretet gyakorolj, szembe nézz a saját hibáiddal, és dolgozni kezdj ezek kijavításán.

Van, amikor muszáj lépni

És bár a legtöbb kapcsolati probléma megfelelő kommunikációval jól kezelhető, fontos hangsúlyozni, hogy a párkapcsolati erőszak nem tartozik e problémák közé. „Ha egy agresszorral élünk együtt, akkor nincs mit tovább gondolkozni, minél előbb meg kell teremteni a biztonságos távolságot, tehát a közös lakásból olyan helyre kell távozni, ahol védelem alatt vagyunk” – mondja Habis Melinda. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a legtöbb testi bántalmazás a statisztikák szerint a párok szakítása idején szokott történni, ezért, ha a párkapcsolatodban korábban voltak már erőszakosságra utaló jelek, akkor legyél nagyon körültekintő. Beszéld át a dolgot a családoddal, barátaiddal és bátran kérj tőlük segítséget.

Külön utakon, de összezárva

Hiába beszélitek át századjára is a problémákat, úgy érzed, a szavaid süket fülekre találnak? Elmúlt a szerelem, és mindenképpen külön utakon szeretnéd folytatni? A szakértő azt mondja, hogy megfelelő kommunikációval ebben a faramuci helyzetben is meg lehet oldani a szakítást, egy valamire azonban jó, ha előre felkészülsz. Ha a szakítás után továbbra is együtt kell laknod az exeddel - aminek most megvan az esélye -, akkor nagy a valószínűsége annak is, hogy érzelmileg egy ideig még nem fogod tudni feldolgozni a különválást. „A gyakori találkozás rendszerint ellehetetleníti a gyászmunkát. A legtöbb esetben szükséges a fizikai eltávolodás is, hogy reálisan lássuk a másik és a kapcsolatunk pozitív és negatív aspektusait is és integrálni tudjuk ezeket az élettörténetünkbe.”

Olvasd el ezt is!

A koronavírus a legtöbb kapcsolaton nyomot fog hagyni

Vagy így vagy úgy, de ez az összezártság a legtöbb párkapcsolaton nyomot fog hagyni – ez azonban nem feltétlenül rossz dolog. Az összezártság és a koronavírus-helyzettel összefüggő veszteségek mindannyiunk számára nagy lelki megterhelést jelentenek, ám az, hogy ezekkel a tapasztalatokkal később mit kezdünk, a szakértő szerint csakis rajtunk múlik. Habis Melinda hangsúlyozza, hogy ha dolgozunk az önismeretünkön, akkor a nehéz helyzetekből is megerősödve jöhetünk ki. Ha viszont nem, ha nem ismerjük magunkat vagy nem merünk/tudunk az érzéseinkről, gondolatinkról őszintén beszélni a kedvesünkkel, akkor könnyen egymás idegeire mehetünk az összezártság miatt.

„Érdemes ilyenkor is megtartani a privát szféránkat, feltöltő tevékenységeinket. Egy jól működő párkapcsolatban ez összeegyeztethető az összezártsággal. Sőt a sok együtt tölthető idő jó lehetőség lehet önmagunk és egymás mélyebb megismerésére. Új lehetőségek felfedezésére. A jelen helyzetben az is könnyen kiderülhet, mit kezdünk a frusztrációnkkal: a feszült helyzetek egymás piszkálásába torkollnak, vagy új, konstruktívabb viselkedésformákban nyilvánulnak meg.”

A konfliktuskezelés tanulható, most pedig van is időnk begyakorolni!

Kíváncsi vagy az erős, boldog párkapcsolat alappillérjeire? Kattints:


Nézd meg a galériánkat>8 kép
Az erős, boldog párkapcsolat nyolc alappillére
Tovább olvasok
Kép
Ezeket eheted, ha unod már a kenyeret

Az utóbbi időben leálltam a kenyérről, egyrészt mert macerás elkészíteni, másrészt mert meguntam. Helyette olyan kenyérféleségeket kezdtem fogyasztani, amelyek sokszor egészségesebbek, könnyebben készíthetők, és sokszor izgalmasabbak is, mint hagyományos társuk.

Kép
7 színészi duó, akik annyira jó párost alkotnak, hogy többször is játszottak közös filmben

Ők olyan jól megtalálták a közös nevezőt, hogy számtalan alkalommal tűntek fel ugyanabban a filmben - a rajongók nagy örömére! A joy.hu cikke.

Kép
12 kérdés, ami segít, ha nem tudod eldönteni, szakítanod kell-e

Lehet, hogy lejárt a szavatosságotok? Vagy ez csak átmeneti hullámvölgy? Idő előtt adod fel, ha most kiszállsz vagy felesleges minden perc, amit párterápiával töltenétek?

Kép
Hasznavehetetlen vagyok és nincs kitartásom – amíg kövér voltam, ezt vágták a fejemhez

Azoktól kérdezem, akik azt hiszik, a gyomorszűkítő műtéttel a könnyebb utat választottam: tényleg olyan megúszósnak tartjátok, hogy vállalok egy drága és komoly műtétet – aminek során kivágnak belőlem egy darabot – és lassan, szinte babaként tanulok meg újra enni, majd lépésről-lépésre életmódot váltok, étkezési naplót vezetek, figyelem az élelmiszerek összetételét, sportolni kezdek?

Kép
„Mérgező” ember voltam a környezetem számára, elmondom, mit tettem ellene

Elvirának leírhatatlan szenvedés volt az élete, és saját bevallása szerint másoknak is szenvedés lehetett vele együtt lenni. Sok pszichiáternél megfordult, kapott gyógyszeres kezelést, járt pszichoterápiára. Csúnyának és szerethetetlennek gondolta magát, méltatlan kapcsolatokat tartott fenn olyan emberekkel, akik szintén sérültek voltak, vagy összetörték a szívét. De megváltozott.

Kép
Próbababák ülnek az éttermekben, várva az újranyitást

Vilniusban is volt egy időszak, amikor az éttermek belső tereiben még nem lehetett helyet foglalni, csak a kerthelyiségekben. Ezért kirakatbabákat ültettek néhány asztalhoz, hogy ne álljanak üresen. Persze a babák a legújabb haute couture-t viselték.

Kép
Napi horoszkóp május 30.: a Szüzek kibontakoztathatják a bennük rejlő tehetséget, a Mérlegek hatalmas tehertől szabadulhatnak meg

Hosszú hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Maskne, vagyis pattanás az arcmaszktól – mit tehetsz ellene?

Az utóbbi időben egyre többen keresik fel bőrgyógyászukat és kozmetikusukat pattanásokra és mitesszerekre panaszkodva. A szakemberek már nevet is adtak a jelenségnek: maskne.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem