Ha a másik az agyadra megy… Hogyan szakíts karantén alatt?

szakítás,karantén,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az összezártság még a legstabilabbnak tűnő párkapcsolatokat is kikezdheti. Olyan eddig ki nem mondott sérelmek kerülhetnek most a felszínre, amelyeket korábban jobb híján inkább csak szőnyeg alá söpörtél - és amelyek elől most egész egyszerűen nincs menekvés. De vajon mi a megoldás egy ilyen helyzetre? Érdemes, vagy lehet egyáltalán szakítani a házi karantén idején úgy, hogy közben továbbra is együtt kell élned a másikkal? Szakértőt kérdeztünk

Persze az, hogy most felszínre kerül néhány megoldatlan ellentét, még nem jelenti, hogy rögtön szakítani is kell a másikkal. Ha viszont úgy érzed, hogy ebben az összezártságban töltött néhány hét csak megerősítette a korábbi bizonytalanságaidat, vagy megadta a kapcsolatotok számára a kegyelemdöfést, akkor igenis reális lehet a karanténszakítás gondolata.

A következőkben Habis Melinda klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, személyközpontú terapeuta, pár- és családterapeuta ad néhány tanácsot erre a kényes helyzetre.

Mielőtt még meghoznád a végső döntést

Habis Melinda leszögezte, hogy a „szakítani vagy együtt maradni kérdésre” valójában nem lehet általános érvényű választ adni, hiszen mint mondja, ahogy minden ember, úgy minden párkapcsolat más és más. Egy valami azonban a szakértő szerint semmiképpen nem szerencsés: úgy tenni, mintha minden rendben lenne, miközben fejben már rég külön utakon jársz.

Mielőtt azonban meghoznád ezt a bizonyos végső döntést, fontos, hogy jól végig gondold a kapcsolatotok történetét. Milyen volt a közös életetek a karantén előtt? Ha voltak gondjaitok, azokat korábban megtudtátok felnőtthöz méltó módon oldani?

szakítás,karantén
forrás: Getty Images

Ha a koronavírus-járvány kirobbanása előtt eszedbe sem jutott a szakítás gondolata, akkor érdemes kicsit lelassítanod. Nem szabad elfeledkezned arról, hogy ez az időszak mindannyiunk számára rendkívüli és szokatlan, a megváltozott mindennapok pedig nem csak rád, hanem párodra is nyomasztóan hathatnak. Ha - az összezártságon kívül - egyébként nincsenek köztetek leküzdhetetlen ellentétek, akkor érdemes lehet a szakítás helyett a megoldáson munkálkodnod.

Kommunikáció és önismeret

Beszélni, beszélni, beszélni – talán nem olyan meglepő, de a kulcs most is a kommunikáció. Teremtsetek nyugodt környezetet és őszintén beszéljétek meg egymással az érzéseiteket valamint a kétségeiteket. Ha a kapcsolati problémáitokat a bezártság, a stressz, a megváltozott mindennapok okozták, akkor ezeket az akadályokat jó eséllyel le is tudjátok majd győzni.

Azt is tartsd szem előtt, hogy hullámvölgyek – koronavírus ide vagy oda - minden kapcsolatban lehetnek, és ahhoz, hogy ezeken túl tudjatok jutni, mindkettőtöknek - tehát neked is! - erőfeszítéseket kell tenni. A karantén jó alkalom lehet arra, hogy egy kis önismeretet gyakorolj, szembe nézz a saját hibáiddal, és dolgozni kezdj ezek kijavításán.

Van, amikor muszáj lépni

És bár a legtöbb kapcsolati probléma megfelelő kommunikációval jól kezelhető, fontos hangsúlyozni, hogy a párkapcsolati erőszak nem tartozik e problémák közé. „Ha egy agresszorral élünk együtt, akkor nincs mit tovább gondolkozni, minél előbb meg kell teremteni a biztonságos távolságot, tehát a közös lakásból olyan helyre kell távozni, ahol védelem alatt vagyunk” – mondja Habis Melinda. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a legtöbb testi bántalmazás a statisztikák szerint a párok szakítása idején szokott történni, ezért, ha a párkapcsolatodban korábban voltak már erőszakosságra utaló jelek, akkor legyél nagyon körültekintő. Beszéld át a dolgot a családoddal, barátaiddal és bátran kérj tőlük segítséget.

Külön utakon, de összezárva

Hiába beszélitek át századjára is a problémákat, úgy érzed, a szavaid süket fülekre találnak? Elmúlt a szerelem, és mindenképpen külön utakon szeretnéd folytatni? A szakértő azt mondja, hogy megfelelő kommunikációval ebben a faramuci helyzetben is meg lehet oldani a szakítást, egy valamire azonban jó, ha előre felkészülsz. Ha a szakítás után továbbra is együtt kell laknod az exeddel - aminek most megvan az esélye -, akkor nagy a valószínűsége annak is, hogy érzelmileg egy ideig még nem fogod tudni feldolgozni a különválást. „A gyakori találkozás rendszerint ellehetetleníti a gyászmunkát. A legtöbb esetben szükséges a fizikai eltávolodás is, hogy reálisan lássuk a másik és a kapcsolatunk pozitív és negatív aspektusait is és integrálni tudjuk ezeket az élettörténetünkbe.”

Olvasd el ezt is!

A koronavírus a legtöbb kapcsolaton nyomot fog hagyni

Vagy így vagy úgy, de ez az összezártság a legtöbb párkapcsolaton nyomot fog hagyni – ez azonban nem feltétlenül rossz dolog. Az összezártság és a koronavírus-helyzettel összefüggő veszteségek mindannyiunk számára nagy lelki megterhelést jelentenek, ám az, hogy ezekkel a tapasztalatokkal később mit kezdünk, a szakértő szerint csakis rajtunk múlik. Habis Melinda hangsúlyozza, hogy ha dolgozunk az önismeretünkön, akkor a nehéz helyzetekből is megerősödve jöhetünk ki. Ha viszont nem, ha nem ismerjük magunkat vagy nem merünk/tudunk az érzéseinkről, gondolatinkról őszintén beszélni a kedvesünkkel, akkor könnyen egymás idegeire mehetünk az összezártság miatt.

„Érdemes ilyenkor is megtartani a privát szféránkat, feltöltő tevékenységeinket. Egy jól működő párkapcsolatban ez összeegyeztethető az összezártsággal. Sőt a sok együtt tölthető idő jó lehetőség lehet önmagunk és egymás mélyebb megismerésére. Új lehetőségek felfedezésére. A jelen helyzetben az is könnyen kiderülhet, mit kezdünk a frusztrációnkkal: a feszült helyzetek egymás piszkálásába torkollnak, vagy új, konstruktívabb viselkedésformákban nyilvánulnak meg.”

A konfliktuskezelés tanulható, most pedig van is időnk begyakorolni!

Kíváncsi vagy az erős, boldog párkapcsolat alappillérjeire? Kattints:


Nézd meg a galériánkat>8 kép
Az erős, boldog párkapcsolat nyolc alappillére
Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem