Hogyan nevelj olvasó gyereket?

Borítókép: Hogyan nevelj olvasó gyereket? Forrás: Gyereklélek magazin
Kamasz fiam néhány hete azt mondta, hálás nekem, amiért megtanítottam olvasni. Hogy megtanítottam olvasni – ezt úgy értette, hogy megtanítottam arra, hogyan lehet az olvasást megszeretni, hogyan lehet jól olvasni, gyorsan, élvezettel és a szöveget jól értve. Ő képes erre. Körülbelül százhúsz oldalt olvas el egy óra alatt, ez igazán szép sebesség. Emlékszik is arra, amit olvasott. Nemigen szokott hálálkodni, nem abban az életkorban van, úgyhogy igazán jólesett.

A Gyereklélek magazin korábbi cikke.

Kiskorában, amikor hét-nyolc éves volt, és már tudott olvasni, vagyis ismerte a betűket, tudta az olvasás technikáját, és értette az olvasott szövegeket, az alsó tagozatos tanéveket követő nyarakon mindennap leültettem olvasni ebéd után, fél-háromnegyed órára, majd egyre hosszabb időre.

Délutáni olvasás

Korábban én olvastam neki meséket, de akkor már arra kértem, helyezkedjen el kényelmesen, a teraszon a napernyő alatt, az ágyban vagy a fotelban, és olvasson. Olvasásra cseréltük a délutáni alvást. Eleinte lázadozott, de elmagyaráztam neki, hogy erre azért van szükség, hogy profi olvasó váljon belőle.

Az olvasás olyan, mint minden más, amit gyerekkorunkban – vagy akár felnőttként – megtanulunk: gyakorolni kell ahhoz, hogy igazán jól menjen. A gyerekek gyakorolják a járást, a beszédet, csak ez szinte észrevétlenül történik, olyan természetes. Aztán a nagyobbak az edzésen gyakorolják a mozdulatokat, amelyek a legszebb piruetthez vagy kosárra dobáshoz szükségesek. Gyakorolnak a zongora- vagy hegedűórán. Ugyanez kell az olvasáshoz is. Sokat kell csinálni ahhoz, hogy biztosan és jól menjen, és örömet okozzon.

(A cikk teljes terjedelmében a 2019. december 18-án megjelent Gyereklélek magazinban olvasható.)

Galériánkban olyan gyerekkönyvekből szemezgettünk, amik garantáltan kedvet csinálnak az olvasáshoz, kisebb és nagyobb gyerekeknek egyaránt!