Hogyan NE igyál vizet? Két dolog, amit egy életre jegyezz meg!

Borítókép: Hogyan NE igyál vizet? Két dolog, amit egy életre jegyezz meg! Forrás: Pexels / Lisa Fotios
A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nagyon fontos. És még ennél is fontosabb, hogy ez a folyadék buborékmentes, sima víz legyen. A legtöbben azt mondják, a lényeg, hogy sok vizet igyunk. Ám ha jobban belemegyünk, van egy-két dolog, miért is nem mindegy, hogyan és mikor igyunk sok vizet.

Egy átlagos napon - ami nem a nyár legmelegebb napján van és nem is akkor, amikor épp maratont futunk - nagyjából 1,5-2 liter folyadékot kellene bevinni a szervezetünkbe. És mindezt tiszta, buborékmentes víz formájában. Gyerekek esetében nyilván kevesebbet.

Ez idáig rendben is van, talán egyre több embernek épül be ténylegesen a tudatába, hogy ennyit ha törik, ha szakad, de meg kell innia egy nap.

Csakhogy van két nagy baki, amit ezzel kapcsolatban el tudunk követni. És ezek bizony eléggé veszélyes bakik tudnak lenni.

Egyszerre túl sokat

Az egyik az, hogy nem szabad egyszerre túl sok folyadékot inni. Egy ismerősöm egyszer a növények példáját hozta erre. Egy növényt sem lehet 3 hetente agyonlocsolni. Hanem mondjuk hetente egyszer, "picit".

Így van ez az embereknél is. Naponta 8-10 pohár vizet kellene meginnunk, 1-2 óránként. Nem kétszer 1-1 litert. Az ugyanis gyorsan átfolyik a szervezetünkön és hirtelen megterheljük vele a szerveinket, például a vesénket. Helyette folyamatosan kell hidratálnunk magunkat és mindig csak egy-egy pohárral inni.

ESTE BEPÓTOLNI A NAPOT

Sokan vannak, akik napközben elfelejtenek inni, aztán este pótolják és terhelik meg sok folyadékkal a szervezetüket. Ez a fentebb említett okok miatt sem jó, azok ugyanúgy érvényesek ilyenkor is.

Lefekvés előtt 1 pohár víz bőségesen elég, azzal kihúzza a szervezet reggelig, anélkül is, hogy ki kelljen mennünk a WC-re - ami ugye azzal jár, hogy meg kell szakítanunk a pihentető alvást, ki kell kelni az ágyból, stb.

Ezért tehát este, lefekvés előtt csupán egyetlen pohár vizet igyunk, és ha lehet, az legyen langyos. Ennyinek ugyanis még kifejezetten jótékony hatásai is vannak: erősíti az immunrendszert, segíti az elalvást, hidratáljuk szervezetünket, bőrünket, és a szívünkre is jó hatással van.

Szóval ne feledd: sokszor, picik!

Miért lehetünk még hálásak a vízért? A galériára kattintva megtudod: