Hogyan ne bolondulj meg az M7-esen, a Balcsi felé

Hogyan ne bolondulj meg az M7-esen, a Balcsi felé
Forrás: Wikimedia commons

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dugó Érdtől Lepsényig, lépésben előre gurulgatás, hosszú rostokolás, hűtővíz- és agyfelforrás, gyerekek részéről folyamatos, zsibbasztó „mikoérünkmároda”-ozás... Ismerős életkép? Ha nem akarod a balatoni pihenést családi ordibálással megnyitni, itt van néhány jótanács az M7-eshez.

A nyári hónapokban, főleg hétvégenként nagyságrendekkel megnő a Balatonra közlekedők száma, így akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség a zsúfolt autópályán, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény. A telített sávokban ezzel együtt megnő a balesetek és szakaszos torlódások kockázata. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen a nyári időszakban is. Íme:

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól körülhatárolható, hogy mely időszakokban használják a Balaton és a Velencei-tó felé autózók az M7-es autópályát. Pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapest irányából. Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom.

• Ha teheted, kerüld a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a főváros irányából, és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.

• Közvetlenül indulás előtt informálódj az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve az utinform.hu weboldalon. Használj online navigációs szoftvereket, közösségi autós alkalmazásokat.

• Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt –, érdemes kerülőutat választani. Kézenfekvő az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára: például a 62-es, 64-es főutakon keresztül. Ha a Balaton északi partjára tartasz Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatod.

• Az M7-es autópályához kapcsolódóan tavaly ősszel elkészült a 710-es főút bekötése, amely gyorsabb és biztonságosabb eljutást biztosít az északi part irányába.

• Az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet. Ha ezt betartják az autósok, akkor az autópálya kapacitása sokkal egyenletesebb lesz, így a torlódások nagysága is érdemben mérsékelhető.

Épül az M7-es autópálya 1964-ben
forrás: Wikimedia Commons
Épül az M7-es autópálya 1964-ben

• Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal indulj útnak! Legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy útzár lépne életbe.

• Erős forgalomban különösen figyelj a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válaszd meg. Ha két másodperccel követed az előtted haladót, akkor váratlan esetben is meg tudsz állni.

• Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleled, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsold be a vészvillogót, hogy a mögöttedérkezőket is figyelmeztesd!

• Ha eltévesztettél egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnod a pályán, semmiképpen se fordulj vissza az autópályán, és ne tolass! Az ilyen manőverek életveszélyesek és természetesen szabálytalanok is!

• Torlódásban segítsd a mentésben résztvevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!

• A leállósávot csak és kizárólag műszaki meghibásodás esetén használd! Tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad! Ez szintén szabálytalan és életveszélyes!

• A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni.

• Ha baleset helyszíne mellett haladsz, és már nincs szükséged segítségnyújtásra, ne bámészkodj – sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom, akár a szemközti oldalon is, ami újabb balesetveszélyes helyzeteke eredményezhet.

• A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok. Iyenkor néha nagyobb mennyiségű csapadék kerül hirtelen a burkolatra, és ezzel egy időben a látótávolság is váratlanul csökkenhet. Fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően válaszd meg a sebességed. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést és lassítást igényelhet.

Mindez videón is, hogy ne kelljen elolvasnod ezt a cikket... Ja, de hiszen már elolvastad! Nem baj:

Olvasd el ezt is!

14 dolog, ami szinte minden nő (kissé kupis) autójában megtalálható:

Nézd meg a galériánkat>14 kép
14 dolog, ami szinte minden nő (kissé kupis) autójában megtalálható
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem