Pásztory Dóra: Hunglishwoman in London

Pásztory Dóra,London

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor az ember új országba költözik – ráadásul egy éppen csak cseperedésnek induló gyerekkel –, előbb-utóbb felteszi a kérdést magának, hogy miként tartja meg szülőhazája identitását és miket épít be a hétköznapjaiba az új kulturális környezetből. Ha pedig ez a kérdezz-felelek a világ egyik legsokszínűbb városában zajlik le, akkor szinte sosem kerül pont a belső dialógus végére.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Néhány hónappal a kiköltözésünk után történt, amikor is március 15-e egybeesett az itteni anyák napjával. Barni még nem volt másfél éves és nem járt semmilyen intézménybe, így azon nem kellett gondolkodnom, hogy viseljek-e kokárdát az anyák napi ünnepségen vagy sem, azon viszont már igen, hogy mennyire tartom fontosnak ezeket az alapvetően történelmi-politikai ünnepeket, illetve hogy akkor majd egyszer csak el kell döntenem, hogy márciusban vagy májusban ünnepeltetem-e meg anyai identitásomat. Keressek-e kokárdát a költözés után néhány hónappal az ismeretlen tartalmú dobozok mélyén, vagy inkább használjuk ki a kedvenc helyi kávézónk anyák napi kedvezményét? Utóbbi mellett döntöttünk, és a kokárdákat három évvel és egy költözéssel később sem találom.

Most, négy évvel később még aktuálisabb a kérdés, hiszen emlékszem, ahogy a palotabozsoki óvodában készültünk a március 15-i ünnepre, és az iskolás éveimet abszolút meghatározták az ezen jeles napok köré épült hagyományok. Az én kisfiam viszont már itt jár iskolába, ahol egészen más kultúrája van ezeknek a megemlékezéseknek, ráadásul az osztályában annyiféle gyerek van, hogy gyakorlatilag az év minden napján ünnepelhetnének valamit. Mikor és hogyan kezdjek el beszélni ezekről a napokról, amelyek ma már sokkal inkább szólnak az ünnepi beszédek elemzéséről és az aktuális politikai eseményekről, mint a múltba révedésről?Meglehetősen nehéz helyzetbe kerültünk tavaly decemberben is, amikor 5-én este lelkesen pucoltuk a cipőket, melyekben másnap reggelre hagyott egy kis ajándékot a Mikulás. December 6-án Barni minden osztálytársa úgy ment haza az iskolából, hogy magyar állampolgárságért könyörgött a szüleinek, mert akkor nemcsak karácsonykor, de még egyszer előtte is jöhet a Télapó. Nekem fontos volt, hogy decemberben magyarul is hallgassunk ünnepre hangolódó dalokat, azt viszont könnyedén el tudtam engedni, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát, ráadásul titokban. Sokkal egyszerűbb megoldás december elején együtt díszíteni a karácsonyfát, amiben aztán hetekig gyönyörködhetünk, fokozatosan öltöztetve ünneplőbe a szívünket.

Hétköznapi szokásaink változásai is ilyen átláthatatlan egyveleget képeznek. Nagyon igyekszem több udvariasságot és tapintatot magamra szedni, mert nagyon élvezem ennek a pozitív hozadékait itt. (Miközben kigyomlálhatatlan a személyiségemből a szókimondás, a nyersebb megfogalmazás vagy az olyan témák felhozatala, amikről nekem eszembe se jut, hogy talán nem illendő ilyen mélységben vagy a kapcsolat ezen szintjén belemenni.) Ettől függetlenül, London nagyon sokat tanított a sokszínűség elfogadására és megszeretésére. Sosem gondoltam, hogy ilyen sok pozitív energiával tud feltölteni az a tény, hogy a világ minden pontjáról érkező emberek vesznek körül, és a szűk baráti köröm nyitottságának köszönhetően rengeteget tanulok országokról, népekről, vallásokról, kultúrákról.

Azért ha anyukám meglátogat minket, akkor mindig hoz egy kis ropogós szélű kakaós csigát a kedvenc pékségünkből.

Talán az étkezési szokásokban mérhető a leglátványosabban a kultúrák összemosódása. Az asztalunkon ma már ott van a zabkása reggel, amihez nekem négy és fél évig kellett gyúrnom az ízlésemet. Azért ha anyukám meglátogat minket, akkor mindig hoz egy kis ropogós szélű kakaós csigát a kedvenc pékségünkből. A tea szeretetét és tiszteletét is itt tanultam meg, de mindig büszkeséggel és boldogsággal tölt el minket, amikor egy jobb étterem étlapján magyar borra leszünk figyelmesek. A külföldi lét motivált arra, hogy a magyar konyha alapvető receptjeit elsajátítsam, és arra is, hogy nyissak a világ konyhája iránt. Otthon, a nagymamám és anyukám közelsége mindig biztosította azt a kényelmet, amivel el tudtam kerülni a konfrontációt az olyan összetett receptekkel, mint a töltött káposztáé vagy a krumplis lángosé. Mondjuk a dobostortához még legalább 10 év emigráció kell.... Ellenben az alapanyagok könnyű beszerzése miatt olyan fogásokkal is próbálkozom, amikről korábban még sosem hallottam.A szokásaink változása sok-sok rétegben mérhető, de azért ugyanúgy ébredünk fel reggel, mossuk a fogunkat és indulunk iskolába/munkába, mint ahogy a világon több száz millióan. A gondjaink, félelmeink, szorongásaink, örömeink is hasonlóak, mert itt is ugyanúgy lehet találni kritizálni való dolgokat, ahogy örömforrást is. Ez nem ország- és kultúrafüggő. Leginkább tehát az ünnepekben és a nyelvünkben őrizzük a magyarságunkat, s ebből a sorból nálunk az utóbbira helyeződik a legnagyobb hangsúly. Abból nem csinálok ügyet, hogy az évek során majd kikerül-e a kokárda a gyerekem kabátjára, abból viszont igen, hogy az esti mese mindig magyarul hangozzék el. Hogy megőrizhesse a kapcsolatot a nagyszülőkkel, a szeretteinkkel, és nekik is lehetőségük legyen úgy látni a személyiségét, az intellektusát, a természetét, ahogy az iskolában az angolul kommunikáló tanárainak és barátainak. Hogy egyszer el tudja olvasni ezt a cikket és jobban megértse az anyukája mondanivalóját, gondolatvilágát, értékrendjét, amit magyarul tud a legjobban kifejezni.

Londonban sokféle embertől lehet ellesni gyereknevelési tippeket:

Nézd meg a galériánkat>15 kép
Kate Middleton ezeket a dolgokat tartja fontosnak a gyereknevelésben
Tovább olvasok
Kép
35 dolog, amit eddig nem tudtál Joe Bidenről

Joe Biden lesz Donald Trump kihívója a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Vessünk egy közelebbi pillantást a politikusra, aki az egész életét a nyilvánosság előtt töltötte.

Kép
Napi horoszkóp július 3.: a Skorpiók ügyei jól alakulnak, a Bakokban túlteng az energia

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ma is izgalmas üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Kép
Kicsúszik a kezükből az irányítás? Meghan és Harry az Instagram miatt aggódnak

A "királyi" felületeket már nem használhatják, új profiljuk pedig egyelőre nincs.

Kép
A természetes izzadásgátlás 6 alapelve

Egyszerű életmódbeli változtatások segítségével is megelőzhető, vagy csökkenthető a hónalj izzadása és a szagok intenzitása. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Kép
Hogyan ismertem fel egy hajléktalanban egy régi ismerőst?

Franciska egy kis faluból jutott be a budapesti bölcsészkarra, és megrázó találkozás részese volt. Megírta, elmeséli.

Kép
Elbuktak a homeopátiás szerek, bye-bye, gyógyhatás!

Nincs olyan homeopátiás szer, amelynek klinikai vizsgálata során bármilyen gyógyhatást lehetett volna bizonyítani. Ezért júliustól nem is lehet rájuk így hivatkozni. Vagyis, aki ilyet vásárol, az legfeljebb a gyógyulás hitét veszi meg.

Kép
8 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát

Az evolúció témaköre rengeteg izgalmat tartogat. Cikkünkben azokat a kérdéseket járjuk körül, hogy mi is az a konvergens evolúció, és miért lehetséges, hogy többször is létrejönnek szinte ugyanolyan fajok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem