Hogyan lett a fiam szobatiszta egy nap alatt?

Hogyan lett a fiam szobatiszta egy nap alatt?
Forrás: Fotó: Gőbel-Szabó Szandra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ahogy idén beléptünk az óvodakezdés évébe, több fronton is kezdtem kapni a hol vicces, hol pedig nyomatékos megjegyzéseket, hogy lassan el kellene hagyni a pelenkát a fiamnál. Volt, hogy teljesen jól fogadtam a kotnyeleskedést, volt, hogy magamban fortyogtam. De azért én is tudtam, hogy eljött az idő. Igaz az az “idő” még potom 9 hónap volt akkor, szóval nem hajt senkit a tatár.

A gyereknevelésben az elsőszámú elvünk az, hogy a gyerek nem hülye, csak kisebb, mint mi. Szóval minden nagyobb lépcsőfokot pl.: külön szobában alvás, amikor addig közöttünk aludt, gyakorlatilag közösen, megbeszélve elmagyarázva oldottunk meg. Nem erőszakkal, nem sírni hagyással hanem szépen felnőttesen, a maga módján. Ezért is estek a kis anyai szívemnek rosszul a megjegyzések, hogy amik azt taglalták, hogy hogyan is kellene a gyereket hagyni bepisilni, amitől majd megtanulja, hogyan legyen szobatiszta. Ez számomra egyenlő azzal, hogy alázzuk meg és akkor majd tanul belőle. Teljesen ellene megy az elveimnek.

Igen ám, de akkor mégis hogy?

Sokat olvastam, kutattam a témában, hogy miként alakul ki a gyerekekben ez a szobatisztaság dolog. És több fronton arra a megoldásra jutottam, hogy egyszerűen egyszer csak megérnek rá. Az idegrendszerének, a tudatosításnak és utána a visszatartásnak mind-mind idő kell. Ez egy többlépcsős, nagyon érzékeny folyamat, amit az erőszakos tanítás több fronton keresztbevághat. Ezt a pillanatot csak meg kell várni türelmesen.

Természetesen leírva ez olyan jól hangzik és én sem gondoltam, hogy ha eljön a pillanat, akkor ez tényleg így fog menni. Ezért berendeltem mindenféle nyitogatós, izgalmas könyvet a szobatisztaságról és a biliről. Vettem szép alsónadrágokat, bilit. Matricákat, füzetet. A jutalmazáshoz. De gyakorlatilag azonkívül, hogy tudomásul vette fiam a tárgyak létezését, különösebb érdeklődést nem mutatott feléjük.

És egy szép márciusi napon ( a karantén csendes bezártságában), az én éppenhogy 3 éves elmúlt fiam kimondta a bűvös mondatot:

“Mami, szeretnék alsónadrágot felvenni!”

És akkor én, a büszke mami kihúztam a fiókot, elővettem az élérehajtogatott ini-mini boxeralsót és ráadtam a fiamra. Tudtam, hogy most jött el a pillanat, amiből a kezdeti kudarcok mellett sem hátrálhatok ki. És így is lett. Az első nap mind a 3 boxert elhasználtuk. A második nap csak egyet. És azóta folyamatosan nő a balesetmentes napok száma.

Természetesen tudom, hogy ez nem mindenkinél ilyen zökkenőmentes. És tudom, hogy az élet egyéb aspektusai is nagyon nagy hatással vannak pszichésen a gyerekekre és bármilyen szorongás vagy probléma egyből a szobatisztaságon vagy ürítésen mutatkozik. Szerencsések vagyunk, hogy úgy álltak pont a csillagok, hogy amikor kisfiam jelezte mit szeretne, sikerült is véghezvinni. Nekem ebből a legnagyobb tanulság ( már megint), hogy bízzak a kis pici emberekben, mert ők a legnagyobb ösztönlények a világon. Tudják, mikor mit hogyan kell csak picit terelgetni kell őket és kereteket szabni vágyaiknak.

Úgy érzed, hogy a gyermeked mégsem érett meg még a szobatisztaságra? Íme pár erre utaló jel:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
7 jel, hogy a gyereked még nem készült fel a szobatisztaságra
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem