Hogyan lesz a szexből általános iskolai tananyag?

Borítókép: Hogyan lesz a szexből általános iskolai tananyag? Forrás: Taylos Wilcox/Unsplash
1980-ban születtem. Az első emlékem szex témában, hogy hogyan lesz a gyerek, a Sehány éves kislány című könyvből van, amit megnéztem vagy százszor, ha nem ezerszer.

De igazából ez a könyv nem magyarázza meg, hogy a baba hogyan kerül egészen pontosan az anya hasába.

A szexsuli cikke.

Aztán a mi sulinkban azon kívül, hogy jött a valamelyik betétgyártó, és csomagokat osztogatott a lányoknak, meg volt is valami beszélgetés – szigorúan külön a fiúktól -, de arról egyáltalán nem hallottam, hogy létezik olyan dolog, hogy óvszer, és az mire való. Emlékszem a nagyanyám rákvörös fejére, amikor a Gorenje-láz idején kimentünk nyugatra vásárolni, és a pénztárnál a csokik mellett megláttam egy nagyon menő dobozkát, és kértem, hogy azt vegyék meg nekem. A nagynéném felröhögéséből tudtam, hogy az valami nem gyerekeknek való dolog. Évekkel később esett le, hogy az óvszer volt.

Engem mindig nagyon érdekel, hogy hogyan csinálják mások. Hogy csinálják például más országokban a szexoktatást a sulikban?

Egyáltalán nem meglepő módon van összefüggés az iskolai szexoktatás és a tinédzserterhességek száma között. (A linken erről bővebben is olvashatsz, és megnézheted a magyar számokat is.) Most Európát néztem csak, ahol a leghatékonyabbak a svájciak és a hollandok, vagyis náluk van a legkevesebb tinédzserterhesség.

A hollandoknál az a hozzáállás, hogy a szexualitás természetes része az életnek, ezért meg kell tanítani a gyerekeknek. Konkrétan kötelezően ajánlott tananyag a szexoktatás, négy éves kortól – nyilván a koruknak megfelelően. Itt találsz egy kapcsolódó magyar anyagot a Hintalovon Alapítványtól. Nemcsak arról tanulnak hogy, hogy van ennek az egésznek a biológiája, hanem a szexuális sokféleségről is beszélgetnek. Hogy van olyan, és nem gáz, mert nem kell egyformának lennünk, és attól még nem kell gyűlölnünk egymást. Tanulnak arról is – itthon, ez de elképzelhetetlen sajnos – hogy mitől oké egy párkapcsolat, az egymás tisztelete stb.

Itt van 30 másodperc abból, hogy milyen az első szexóra – bár nevezzük inkább érzelmi testtudatosság órának. Az óvonő az ölelésről kérdezgeti a gyerekeket, arról, hogy kit ölelünk meg, illetve mit tehetünk azzal, akit szeretünk. Cukin válaszolnak a gyerekek: megpuszilhatjuk, vagy összeházasodhatunk vele.

A jó szex tanulható