Hogyan lesz a szexből általános iskolai tananyag?

Hogyan lesz a szexből általános iskolai tananyag?
Forrás: Taylos Wilcox/Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

1

1980-ban születtem. Az első emlékem szex témában, hogy hogyan lesz a gyerek, a Sehány éves kislány című könyvből van, amit megnéztem vagy százszor, ha nem ezerszer.

De igazából ez a könyv nem magyarázza meg, hogy a baba hogyan kerül egészen pontosan az anya hasába.

A szexsuli cikke.

Aztán a mi sulinkban azon kívül, hogy jött a valamelyik betétgyártó, és csomagokat osztogatott a lányoknak, meg volt is valami beszélgetés – szigorúan külön a fiúktól -, de arról egyáltalán nem hallottam, hogy létezik olyan dolog, hogy óvszer, és az mire való. Emlékszem a nagyanyám rákvörös fejére, amikor a Gorenje-láz idején kimentünk nyugatra vásárolni, és a pénztárnál a csokik mellett megláttam egy nagyon menő dobozkát, és kértem, hogy azt vegyék meg nekem. A nagynéném felröhögéséből tudtam, hogy az valami nem gyerekeknek való dolog. Évekkel később esett le, hogy az óvszer volt.

Engem mindig nagyon érdekel, hogy hogyan csinálják mások. Hogy csinálják például más országokban a szexoktatást a sulikban?

Egyáltalán nem meglepő módon van összefüggés az iskolai szexoktatás és a tinédzserterhességek száma között. (A linken erről bővebben is olvashatsz, és megnézheted a magyar számokat is.) Most Európát néztem csak, ahol a leghatékonyabbak a svájciak és a hollandok, vagyis náluk van a legkevesebb tinédzserterhesség.

A hollandoknál az a hozzáállás, hogy a szexualitás természetes része az életnek, ezért meg kell tanítani a gyerekeknek. Konkrétan kötelezően ajánlott tananyag a szexoktatás, négy éves kortól – nyilván a koruknak megfelelően. Itt találsz egy kapcsolódó magyar anyagot a Hintalovon Alapítványtól. Nemcsak arról tanulnak hogy, hogy van ennek az egésznek a biológiája, hanem a szexuális sokféleségről is beszélgetnek. Hogy van olyan, és nem gáz, mert nem kell egyformának lennünk, és attól még nem kell gyűlölnünk egymást. Tanulnak arról is – itthon, ez de elképzelhetetlen sajnos – hogy mitől oké egy párkapcsolat, az egymás tisztelete stb.

Itt van 30 másodperc abból, hogy milyen az első szexóra – bár nevezzük inkább érzelmi testtudatosság órának. Az óvonő az ölelésről kérdezgeti a gyerekeket, arról, hogy kit ölelünk meg, illetve mit tehetünk azzal, akit szeretünk. Cukin válaszolnak a gyerekek: megpuszilhatjuk, vagy összeházasodhatunk vele.

Olvasd el ezt is!

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


A jó szex tanulható

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A jó szex tanulható

Ohsuli

Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem