Zaklatták egy munkatársamat, elmondom, mit léptem

Zaklatták egy munkatársamat, elmondom, mit léptem
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Sokat olvastam a meetoo-ról, mélyen együtt érzek minden színházban vagy filmforgatáson zaklatott színésszel, színésznővel. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy olyan helyzetbe kerülök, ahol egy ilyen előre nem látható (?) helyzetet nekem kell megoldanom, és a feldolgozásán egyelőre nem is jutottam túl.” Bori története.

Tavaly történt. Egy nyári fesztiválon rendeztük meg az előadást – ennél közelebbit nem szeretnék mondani az egészről. A darabot ketten írtuk, egy jó barátom rendezte, és egy régi, összeszokott társulat adta elő. Az egyik színész, Nándi akkor negyvenegy éves volt. Mindenki kedvelte őt, mert sűrű ráncai és barázdált homloka ellenére olyan volt, mint egy kedves, nagy gyerek. Szerepelt az előadásban Feri is, aki a húszas évei végét taposta, viszont az iskoláslány szerepére a csapatban hiánycikk volt megfelelő életkorú színész, így keresgélni kezdtünk.
Klárit az egyik táborlakó mutatta be. Magas, vörös hajú, szép arcú lány volt, dráma szakkörbe járt, és színésznek készült. Húsz éves múlt, egy évvel korábban érettségizett le. Úgy tűnt, a két szereplőtárssal, Nándival és Ferivel rögtön megtalálják a közös hangot. Nagyokat röhögtek, Nándi bemutatta a fingótudományát, cigánykerekeket hányt, Dani béna szóvicceket gyártott. Jó volt a hangulat.
Feri Klári szerelmét játszotta, Nándi és Klári pedig szerepük szerint alá-fölé rendelt viszonyban álltak: Nándi egy elnyomó tanárt játszott, Klári pedig egy ártatlan, naiv gimnazistalányt. Volt egy jelenet, amikor mindketten kisétálnak az előadásból és egy fél órán keresztül nem térnek vissza. Őszintén megmondom, nekem akkor sem tűnt fel semmi szokatlan, amikor visszajöttek, és ezen máig gyötröm magam. Talán figyelmesen meg kellett volna néznem Klári arcát. A darab mindenesetre zavartalanul folyt tovább. Amikor véget ért, a színészek nagy tapsot kaptak, a készítők gratuláltak mindenkinek, és a három színész – Klári, Nándi, Feri – még aznap éjjel felautóztak Pestre.
Néhány nappal később felhívott az ismerősöm, aki Klári ajánlotta, és amit mondott, attól megállt bennem az ütő.

Nándi a kiserdőben, a fél órás távollét alatt többféle módon zaklatta Klárit. Fel akarta például melegíteni, s mindent elkövetett, hogy megölelgethesse. „Most azt tehetek itt veled, amit akarok.”-súgta a fülébe bizalmasan. A hazaúton a kocsiban végig a combját fogdosta, búcsúzásnál pedig kis híján lesmárolta, és amikor Klári elfordult, megragadta a fejét, és kényszerítette, hogy közvetlen közelről a szemébe nézzen.
-Klári eléggé ki van borulva. – mondta az ismerősöm. – Azt se akarta, hogy elmondjam nektek, de én mondtam, hogy nem kérhet ilyesmire.
Tudtam, hogy itt nincs helye a vacakolásnak. Rögtön felhívtam Klárit. Ő nekem is elmesélte, mi történt, én pedig biztosítottam arról, hogy mellette állunk, és eszünk ágában sincs a férfit védeni, aki ilyen durván átlépett egy határt. Felajánlottam egy segítő szakembert, amennyiben szükségét érzi, hogy beszéljen valakivel a történtekről. Elhárította, és megköszönte, hogy meghallgattam. Még ő köszöni meg? El voltam képedve, mégis mihez lehetnek szokva fiatal emberek, ha arról van szó, hogy a sérelmeikről kell beszámolniuk egy idősebb embernek.
Felhívtam Ferit is, tudni szerettem volna, mit látott. Annyit mondott, hogy amikor Nándi a kocsiban egyre sűrűbben fogdosta Klári combját, már ő szólt rá, hogy hagyja abba.
Nándival személyesen beszéltem. Először azt sem értette, miről van szó. „De hát nevetgélt! De hát nem jelezte, hogy zavarná!” Órákig kellett neki magyarázni, hogy ha egy fiatal lány lefagy egy idősebb, általa beérkezettnek tekintett színész közeledésétől, az nem jelenti azt, hogy élvezi. Végül megértette, hogy hiába tekint önmagára úgy, mintha huszonöt éves félkamasz lenne, ez nincs így. (mellesleg ha annyi idős lenne, akkor se lenne joga így viselkedni). Azt is felfogta, hogy nem bánunk így egy kollégával, a szerep és a valóság pedig soha nem folyhat egybe. És akkor nagyon elszégyellte magát.
Én azóta gondolkodom rajta, mit mulasztottam el, mit kellett volna tennem, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Mert felelőtlenül viselkedtünk, most már érzem. Vajon a korábbi előadásainkon történt hasonló, ahol egy fiatal lány esetleg szintén nem merte jelezni, hogyan viselkedett vele ez a „nagy gyerek”? Ahol nem volt közös felnőtt ismerős, aki szólt volna helyette? Ilyesmiken gondolkodom. És nagyon rosszul érzem magam.

Tovább olvasok
Kép
Ha nincs ötleted vagy egy igazán jó tippre vágysz: ajándékötletek vegyesen az egész családnak!

Figyelem! Galériánk folyamatosan frissül jobbnál jobb tippekkel - érdemes visszanézned még később is!

Kép
Ez a WHO aktuális álláspontja a magyarországi koronavírus helyzettel kapcsolatban

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője szerint borítékolható volt a második hullámban tapasztalt robbanás, önmagában a maszk semmitől sem véd meg bennünket és a valóban biztonságos oltóanyagra is várni kell még egy kicsit.

Kép
Ajándékba, vagy „csak” magadnak: 4 dekorcucc, amit érdemes beszerezned karácsonyra

Szereted az egyedi dekortárgyakat? Akár ajándékba keresel, vagy éppenséggel a saját otthonodat szépítenéd vele, segítünk; összeválogattunk néhány, szuper ötletes karácsonyi dísztárgyat, amelyeket december 3-6. között, a JOY NAPOK Xmas Special alkalmából ráadásul kedvezményesen be is szerezhetsz.

Kép
Jennifer Lopez váratlan szettje téged is megihlet majd télre - a cipője pedig egyenesen lesokkol!

Kopizd le a stílusát: A neon színektől nem csak mi, hanem kedvenceink sem tudnak szabadulni.

Kép
Vírusterjesztő a kutya? Otthon tarthatom a gyereket a járvány alatt? A 20 leggyakoribb kérdés a koronavírusról

Az elmúlt 9 hónap alatt jópár tény napvilágra került a COVID-19 vírussal kapcsolatban. Ám számos, vírushelyzethez köthető témában, csak félinformációink vannak. Hiába a világszerte zajló kutatások sora, nyitott kérdés bőven akad. Ebben a cikkben olyan kérdéseket gyűjtöttünk össze a vírussal kapcsolatban, amik jó eséllyel a leggyakrabban feltett kérdések a neten és amikre egészen biztos, hogy többféle választ is olvastál már.

Kép
Napi horoszkóp december 2.: a Kosoknak magabiztosságra van szükségük, az Ikrek nehéz tehertől szabadulhatnak meg

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a napi horoszkópodat!

Kép
Home gym: a legjobb eszközök a nappalidba

Ismét otthon edzünk, nyújtunk, erősödünk, kardiózunk, így ha eddig nem tetted, most itt az ideje beszerezni pár alapkelléket az otthoni sportoláshoz, ha már nem elégszel meg a saját testsúlyos edzésekkel!

Kép
Szívmelengető bakancslista borbarátoknak a hidegebb hónapokra

Ahogy hűvösebbre fordul az idő, úgy zárkózunk be egyre szívesebben a négy fal közé. De ezzel együtt nem kell lemondanunk az élményekről is. A legjobb, amit tehetünk, hogy a legfinomabb borokat kortyolgatva megpróbáljuk kihozni a maximumot ebből az ingerekben szegényebb időszakból. Ehhez hoztunk most 5 tuti ötletet.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem