Tekerd vagy csak rántsd, olajozd vagy ne – biztonságos kullancs kiszedés

kullancs,kullancsfertőzés Forrás: Getty Images
Haza értetek a természetből, mindenki jólesően elfáradt és boldog. De hoppá csak: mi ez a kis fekete pötty? Egy kullaaaancs!!!!!

Ha nem sikerült a megelőzés, akkor jöhet a szakszerű eltávolítás. A kullancs kiszedése azonban nem olyan egyszerű dolog, mint azt sokan gondolják. Sőt! Összeírtuk, hogyan csináld!

Kullancs kiszedése helyesen

Az első és legfontosabb: ne ess kétségbe, ha kullancs kerül valamelyikőtökbe. Viszont legyél határozott, és azonnal szedd ki a kis nyavalyást!

Soha ne kend be olajjal a kullancs potrohát! És ne dörzsölgesd-forgasd az óramutató irányával ellenkező irányba! Ezek a legrosszabb tévhitek, amelyek sokkal több kárt okoznak, mint hasznot. (Ez mondjuk nem nehéz, mert hasznot egyáltalán nem okoznak.) Ilyenkor ugyanis a kullancs megijed, és egyre beljebb akar mászni. Ráadásul a béltartalmát – amiben a fertőző vírusok vannak – azonnal az áldozatába öklendezi.

Még egyszer: tilos a kenegetés, tilos a forgatás!

Ami viszont javallott: ha van gyógyszertári kullancskiszedő csipeszed- vagy kanalad, azokkal a művelet lényegesen egyszerűbb. Ha nincs, használj lapos fejű körömcsipeszt! Ha az sincs, használd a körmöd! Ragadd meg a kullancsot közvetlenül a bőrfelület felett, és egyetlen, határozott mozdulattal húzd ki a bőrből! A potrohát ne nyomd össze, mert az történhet, amiről már fentebb írtunk: a béltartalom a vérbe ürül. Figyelj arra is, hogy az esetleg kiszakadt potrohból semmi ne jusson a sebre! A kullancstetemet juttasd a csatornarendszerbe – bár van olyan szakmai honlap, amely azt írja, hogy vessük tűzbe.

Mi van akkor, ha beszakad a feje? A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Így tedd szúnyog-biztossá az otthonodat! - 4 tipp