Hogyan kell jól vérnyomást mérni?

Borítókép: Hogyan kell jól vérnyomást mérni? Forrás: Getty Images/ mixetto
Nem mindenki van tisztában azzal, hogy létezik optimális és magas normális vérnyomás is, valamint, hogy a magas vérnyomáson belül is vannak fokozatok. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta a különböző vérnyomás értékeket helyezte el egy skálán és a helyes mérés lépéseit is ismertette.

Az amerikai társaságok levitték az értékeket

2017-ben szakmai körökben sokan felfigyeltek rá, hogy megváltozott a magas vérnyomás definíciójára és kezelésére vonatkozó irányelv az American Heart Association és az American College of Cardiology, a két legjelentősebb amerikai szakmai szervezet szerint. 14 éve ez volt az első jelentős változás az ajánlásokban.

Az új amerikai protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának. Ugyanakkor 2018-ban a Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleményében úgy fogalmazott: „az amerikai ajánlásban megfogalmazottakat nem lehet azonnal az európai viszonyokra alkalmazni, azokat az európai populáció tekintetében külön kell vizsgálni.” Az európai szervezetek ezért a korábbi irányelveket felülvizsgálva szintén új ajánlást tettek közzé, de ebben a magas vérnyomás határértékét továbbra is 140/90 Hgmm felett definiálja.

- A 130-139/ 85-86 Hgmm magas normális vérnyomásnak tekintendő. Ezt azért érdemes külön hangsúlyozni, mert az amerikai ajánlások valójában csak erre az értékre helyeztek nagyobb hangsúlyt. Vagyis változtattak drasztikusan, hiszen eddig a 140/90 alatti értékeket soroltuk a normál tartományba, de már a tartományon belül is megkülönböztettünk 3 csoportot. Ebben a magas normális csoport az, amelyikre az amerikai kardiológusok ezután nagyobb figyelmet fognak szentelni – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A vérnyomásértékek fokozatai

Az első értékek a szisztolés, a második értékek a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak és Hgmm-ben értendők.

Optimális vérnyomás: <120 és <80
Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110
Izolált szisztolés hypertonia: >=140 és <90

Mára annyi változott az irányelvekben, hogy a kardiológusok úgy vélik, hogy nem feltétlenül szükséges 120/80 alá vinni a vérnyomást, mindenkinél egyéni célértéket kell meghatározni, az általános állapotot, egyéb betegségeket, életkort, stb. figyelembe véve. A magas normális tartományba eső embereknek viszont tudniuk kell, hogy a későbbiek folyamán nagyobb eséllyel válnak hypertoniássá, mint azok az emberek, akiknek az optimális és a normális tartományban vannak az értékeik. Az izolált szisztolés hypertonia pedig annyit tesz, hogy csak első érték minősül magasnak – ahogyan az gyakran megfigyelhető az idősödéssel és a súlyos érelmeszesedés okán.

Így kell helyesen mérni

  1. A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás történik, naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket érdemes egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak.
  2. A mandzsettát a könyökhajlat fölött 1-2 cm-el kell felhelyezni. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek ráadásul nagy szórást mutatnak a mért értékekben, nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra.
  3. A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzunk (magas vérnyomás esetén ez egyébként is kívánatos), ne kávézzunk, ne végezzünk megerőltető mozgást!
  4. Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Ha nem támasztjuk meg a hátát, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg.
  5. Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot jegyezzük fel.

Forrás: KardioKözpont

Galériánkban vérnyomáscsökkentő tippeket találhatsz: