Hogyan karamellizálj hagymát a hamburgerhez és a hot-doghoz

Hogyan karamellizálj hagymát a hamburgerhez és a hot-doghoz
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A karamellizált hagyma elkészítése némi türelmet és figyelmet igényel - de ha sikerül odatenned magad, jócskán megtérül a befektetett munkád. Itt egy bolondbiztos útmutató az elkészítéséhez.

A kissé édeskés karamellizált hagyma képes egyensúlyba hozni a sós és savanykás ízeket, így rengeteg ételhez passzol. Számomra már szinte elképzelhetetlen nélküle a hamburger vagy a hot dog, de sült húsokhoz és májhoz, sőt sajtokhoz is kiválóan illik.

A tökéletes karamellizált hagyma elkészítéséhez két iskola létezik, és mindkettővel ugyanannyira finom lesz a végeredmény, szóval érdemes azt a módszert választanod, ami neked kényelmesebb. Az egyik verziónál a hagymát fel kell szeletelni, majd a tűzhelyen készre főzni, míg a mások verziónál a hagymát egészben kell megsütni.

Hogyan karamellizálhatod a szeletelt hagymát a tűzhelyen?

Elkészítése: először is vágd le a hagyma végeit, majd hámozd meg őket és szeleteld fel 4-6 mm-es karikákra. (Minél vékonyabbak a szeletek, annál könnyebben odakapnak, így résen kell lenni a sütésük közben.)

Közepes lángon hevíts 1-2 evőkanál olajat vagy vajat egy serpenyőben. Én személy szerint a kettő kombinációját ajánlom, mivel az olaj magasabb hőfokra tud melegedni, így könnyebben megkaramellizálódik rajta a hagyma, a vajtól viszont kellemesen fényes, selymes, krémes állagú lesz a végeredmény.

Ha a zsiradék felforrósodott önts hozzá egy adag hagymát, és ha már kicsit megfonnyadt, add hozzá a többit, majd közepes lángon gyakran megkeverve dinszteld nagyjából 20 percen keresztül, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Ezen a ponton a hagyma készen áll a tálalásra, de nyugodtan folytasd a műveletet még további 5 percig, ha szeretnéd, hogy még édesebb és mélyebb, karakteresebb íze legyen. Ha úgy érzed, hogy ekkor már túlságosan odakap, önts hozzá egy kevés vizet, így az nem fog letapadni a serpenyőben.

Hogyan karamellizálhatod a hagymát egészben a tűzhelyen?

Ha nincs kedved a hagymaszeleteléssel bajlódni, válassz mogyoróhagymát, sonkahagymát vagy más kisméretű hagymafélét, amit relatíve hamar meg tudsz pirítani. Ezzel a technikával időt spórolsz, ráadásul sokkal édesebb is lesz a végeredmény ezzel a módszerrel.

Elkészítése: vágd le a hagyma végeit, hámozd meg, majd tedd őket egy tálba és locsold meg őket 1-2 kanál olívaolajjal. Ha szereted a balszamecetet, ebből is kerülhet rá egy kevés – ettől sokkal karakteresebb íze lesz a hagymának és jobban is karamellizálódik.

Hevíts olajat egy serpenyőben, majd dinszteld a hagymát közepes lángon, ugyancsak gyakran kevergetve, rázogatva, míg aranybarna színt nem kap, belül krémes nem lesz, és finom karamelless illatot nem kezd árasztani.

A hagymák méretétől függően nagyjából 15-20 perc alatt el is készülhetsz vele.


Ha jót akarsz magadnak, ezt a fokhagymásvaj-receptet te is elkészíted!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A fokhagymás vaj receptje
Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem