3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Groupama Biztosító
A

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Ezek között a hatások között vannak az előre kigondolt koncepciókon keresztül átadott, „az én gyerekem nem fog csúnyán beszélni” típusú elméletek, amiket persze a gyakorlat sokszor egy mozdulattal söpör le az asztalról. A tudatos minták mellett bőven akadnak azonban olyanok is, amiket nem önszántunkból örökítünk át a következő generációra. Olyan szokások, berögződések és félmondatokból átsejlő szemléletek, amikről talán még magunk sem tudjuk, hogy személyiségünk részét képezik. Az igazi svédcsavar pedig az, hogy ezek a „tanítások” sokszor mélyebben ivódnak bele a gyerekeinkbe, mint a szándékosan közvetített gondolatok.

Az biztos, hogy szülőként nagy hatással vagyunk a gyerekeinkre, de milyen témákat befolyásol leginkább a mi hozzáállásunk?

Pénzügyek

Kitől mástól leshetnék el a gyerekek, hogyan is kell a pénzzel bánni, mint a szüleiktől? Érdemes már fiatal korban elkezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést, akár játékos formában társasokkal, akár a zsebpénz aprólékos beosztásával és a költések rendszeres nyomon követésével, közös átbeszélésével. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mi pénzhez való hozzáállásunk adja az alapot, az lesz a meghatározó példa, hogy mi mire költünk és mire tesztünk félre. A Groupama Biztosító 2018-as kutatása szerint például azok a gyerekek, akiknek a szülei már aktív éveikben félretesznek öngondoskodás céljából, kétszer olyan valószínű, hogy követik a pozitív példát és saját maguk is spórolnak majd a nyugdíjas éveikre. A felmérésből az is látszik, hogy nem csak az befolyásolja a gyerekeket, hogy hosszú távon mire gyűjtenek a szülők, hanem az is, hogy milyen jellegű befektetéseket választanak. Ha otthon azt látják, hogy szülőként szívesen fogunk bele vállalkozás indításába, vagy akár ingatlanok vásárlásával biztosítjuk a jövőt, háromszor valószínűbb, hogy ők is hasonló beruházásokban fognak gondolkodni.

kapcsolatok

Otthon találkozunk először azzal, hogy mit is jelent a "nő" és a "férfi", milyen nemi szerepek társulnak ezekhez a kategóriákhoz. Szintén otthon ér minket az első élmény arra vonatkozóan, hogy a milyen kapcsolat lehet a szülők között, nem utolsó sorban pedig, hogy milyen lehet a szülők és a gyerek egymáshoz való viszonya. Az elsődleges szocializációs közeg határozza meg, többek közt azt is, hogy milyen módokon és milyen mértékben lehet kimutatni az érzéseinket, vagy akár, hogy a fizikai kontaktusnak milyen szerep jut.

Szokások

A jó és rossz szokások egyaránt ide tartoznak. Ha a saját szüleidre gondolsz, egész biztos eszedbe jutnak különböző cselekvések, amik szinte szervesen kapcsolódnak hozzájuk és téged sem hagynak hidegen. Gondolhatunk itt konkrétabb berögződésekre, mint a dohányzás, amit egyfajta családi örökségként vihetnek tovább a fiatalabb generációk, vagy utasíthatják el élesen, de kisebb, kevésbé látható példákban is megnyilvánulhat, mint a folyamatos időzavar és kapkodás, ami szintén jelentős hatással van a gyerekekre.

Bár fiatal éveikben a gyerekek szinte szivacsként szívják magukba a szülői példákat, a későbbi kritikától hangos éveikben felül is bírálhatják ezeket. A Groupama Biztosító már említett kutatása szerint a felnőtt lakosság több, mint fele várná el a szüleitől, hogy jobban készüljenek a nyugdíjas éveikre.

Bármilyen jó szándékkal készülünk tudatos és nem tudatos minták átadására, amennyiben a gyerekek felnőtt korukra úgy ítélik meg, hogy a szülőktől eltanult viselkedések és reakciók nem segítik őket, alapos önvizsgálattal bármikor alakíthatnak rajtuk, sőt akár teljesen el is hagyhatják őket és kialakíthatnak más, számukra megfelelőbb szokásokat.

Tovább olvasok
Minden, amit egy rossz kapcsolatban tanultam a jó kapcsolatról

A szerelem sosem elég. Nem elég hozzá, hogy boldogok legyünk. És ezt az igazságot kapcsolataink során tapasztaljuk meg.

Legendás zenekarok ősrégi fotói

Amikor valamit szívvel-lélekkel és teljes átéléssel csinálsz, nem mindig tudhatod, hogy sikeres lesz-e vagy sem. Így voltak ezzel a leghíresebb zenekarok is karrierjük kezdetén.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem