Mi a baj azokkal, akik képtelenek elköteleződni a párkapcsolatban?

elkerülő kötődés,kapcsolat,párkapcsolat
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Akármilyen mélyen is rögződött be valakibe az úgynevezett elkerülő kötődés viselkedésmintája, van út a változáshoz!

Valószínűleg ismersz olyan embert, aki – akár szeretne, akár nem – képtelen közel kerülni másokhoz. Ott van például a munkamániás barátnőd, aki hétköznap szakadatlanul túlórázik, hétvégén meg persze szüksége van énidőre, ezért értsük meg, hetente egynél több randit nem tud bezsúfolni az időbeosztásába. Vagy a másik barátnőd, aki folyton a Tinderen lóg és egymást érik nála az alkalmi partnerek, azonban soha nem kötelezi el magát senki mellett (holott látható, hogy így nem érzi jól magát a bőrében)? Ezt a viselkedést nevezzük elkerülő kötődési stílusnak.

Az elkerülő kötődési stílusú emberek menekülőre fogják, ha a randipartnerük be akarja őket mutatni a barátainak, vagy más formában igyekszik komolyabbra fordítani a kapcsolatot. Jellemző rájuk, hogy a másik félnek kizárólag a negatív tulajdonságaira fordítanak figyelmet. Különféle ürügyeket keresnek az eltávolodásra, később viszont szánják-bánják, hogy véget vetettek a kapcsolatnak. (Fontos, hogy visszatérő mintázatról van szó: egy rosszul működő, vagy akár veszélyes kapcsolatnak véget vetni önmagában egészséges és helyes döntés!)

Természetes számukra, hogy mindent egyedül oldanak meg, és időbe telik, míg beismerik maguknak, hogy ez nem kielégítő számukra. Az elkerülő típus kínosan tartja a két lépés távolságot. Ugyanakkor jó hírünk van: akármilyen mélyen rögződött be ez a viselkedésminta, van út a változáshoz!

Olvasd el ezt is!

Hogyan azonosítható az elkerülő kötődési típus?

Az elkerülő kötődésű stílusnak két fajtája van: az elutasító-elkerülő és a bizalmatlan-elkerülő.

Az elutasító-elkerülő típus jellemzően függetlennek látja magát, aki önállóan is elboldogul. Szigorúan meghúzza a személyes határait, nem enged közel érzelmileg senkit magához. Nehezére esik megnyílni a partnere előtt, vagy akár csak szorosabb barátságokat kialakítani és fenntartani.

A bizalmatlan-elkerülő kötődésű stílusú ember egyensúlyozni próbál a társas lét és a magány között, kevés sikerrel. Fél attól, hogy elhagyják, de kötődni sem tud igazán, ezért ellentmondásos üzeneteket közvetít a partnere felé. Egyszer ellöki magától, aztán később visszahívja az életébe. Általában barátai sincsenek, nehogy csalódnia kelljen bennük.

A pontos diagnózis felállítását jobb szakemberre bízni, de létezik néhány jel, ami támpontot adhat, és felvetheti a gyanút, hogy elkerülő kötődésű stílusú személlyel van dolgod (vagy te magad vagy azok):

  • Ügyel arra, hogy a kapcsolatai felszínesek maradjanak.
  • A szexuális intimitásra fókuszál érzelmi közelség nélkül.
  • Változó a viselkedése, csak néha mutatja ki a szeretetét.
  • Ha az aktuális partnere szorosabbra fűzné a kapcsolatot, mindig felveszi a nyúlcipőt.
  • Irtózik a kiszolgáltatottság puszta gondolatától is.
  • Sorozatosan véget vet a kapcsolatainak: szakításon gondolkodik, meglépi, aztán viszont megbánja.
Olvasd el ezt is!

Mi eredményez elkerülő kötődési stílust?

Ez a kötődési stílus a szakértők szerint a korai tapasztalatokra vezethető vissza: a gyermekkorban tanult mintákat visszük tovább felnőttkori kapcsolatainkban. Az elkerülő kötődési stílusú emberekre jellemző, hogy szüleik érzelmileg elérhetetlenek voltak számukra, és sokszor hagyták figyelmen kívül a szükségleteiket. Leszidták őket, ha sírtak. Ezek az emberek mindennek hatására már gyerekként megtanulták, hogy ne bízzanak senkiben, és a korukhoz képest szokatlan önállóságra tettek szert. Továbbá, mivel gyerekkorukban sem bátorították erre őket, felnőttként is vonakodnak kimutatni az érzéseiket.

Mi a teendő, ha elkerülő kötődési stílussal van dolgod?

Noha a kötődési stílust megváltoztatni kemény dió, lehetséges és érdemes próbálkozni vele. Ha sikerül azonosítani ezt a mintázatot, az segíthet a tisztánlátásban, így az első lépés lehet a biztos kötődés kialakítása felé. Kezdetnek jól jöhet, ha a partnereddel beszélgettek a különböző kötődési stílusokról, esetleg közösen (vagy külön-külön) kitöltötök egy online tesztet, hogy kapjatok valamilyen támpontot. Ha sikerült behatárolni a kötődési stílusotokat, a későbbiekben megtalálhatjátok a módját, hogy miként dolgozzatok közösen a kapcsolatotokon.

Fontos a fokozatosság: minden nap csak egy kis lépéssel haladjuk meg a komfortzónánkat. (Pl. Egy gyengeségünk beismerése, vagy kisebb dologban segítségkérés a partnertől.) A tudatosítás fél siker: ha bekapcsol a riasztó és (anélkül, hogy ennek alapos indoka lenne) menekülőre fognánk, ismerjük el a saját érzéseinket, és próbáljunk felülkerekedni a menekülési késztetésen. Ha így sem sikerül rendet teremteni a magánéletünkben, helyes, ha pszichológus segítségével próbálunk a viselkedési mintáink mélyére ásni.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Akkor kellett volna rájönnöm, hogy mérgező kapcsolatban élek, amikor...

Good Housekeeping

Tovább olvasok
Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem