Anyám különleges képessége: hogyan hagyta el a rossz szokásait egyik pillanatról a másikra?

Anyám különleges képessége: hogyan hagyta el a rossz szokásait egyik pillanatról a másikra?
Forrás: pxfuel.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Anyámnak van egy nem mindennapi, már-már mágikus adottsága: képes úgy felébredni mondjuk egy keddi reggelen, hogy öt, tizenöt, vagy akár negyven éves mérgező rutint hagy mindörökre a háta mögött. Próbáltam már utánozni, de ez csak nála működik.” Bogi története.

Amikor édesapám összepakolt és elköltözött a családi házból, anya azonnal a borosüveg után nyúlt, és évtizedekig le se tette. Hamar a vérévé vált, szokássá, amely az övé, akárcsak a magassága vagy a kedvenc étele. A félzugivók népes táborába tartozott: társaságban nem dugdosta az italt, nyíltan kortyolgatott, közben szellemes volt és lezser, de a második-harmadik üveg bort már akkor húzta elő, amikor a vendégek elmentek. A szekrény mélyén tartotta a piakészletét, talán azt hitte, mi, gyerekek nem látjuk. Persze láttuk: az öcsém kiskorában könyörgött is neki, hogy ne legyen mindig ilyen büdös, de anyám úgy tett, mintha nem értené, miről beszél. Okozott borzasztóan kellemetlen pillanatokat: gimiben áthívtam hozzánk a barátaimat, és amikor benyitottam a vécébe, anyám letolt nadrággal hortyogott a deszkán. Félig lecsúszott a földre, és a kis helyiségben mindenütt gomolygott a borszag.

A súlyosbodó alkoholizmussal párhuzamosan a hallgatást, valamint a süketté és a kámforrá válást is sikerrel gyakorolta. Apám ugyanis újranősült, és három év múlva ikrei születtek. Anyám nem volt hajlandó velük találkozni, még hallani róluk sem igazán. Amikor kiderült, hogy féltestvéreink lesznek, gúnyosan felkiáltott: „Na, ennyivel is kevesebb jut nektek az örökségből!” Estére üveges lett a szeme a piától. Nem jött el a ballagásomra, a szalagavatómra: rejtély, miért apámnak és a feleségének adta meg az engedélyt. Egyszer véletlenül összefutottunk apa feleségének a testvérével, anya egyetlen szó nélkül hátat fordított neki és elinalt.

A válás óta tizenöt év telt el, amikor diplomázott az öcsém. Készültünk a szokásosra: apa és a felesége jönnek, anya otthon marad. De egészen másként történt. Anya váratlanul megjelent egy csinos barna ruhában, fekete magas sarkú cipőben, színjózanul. Kérdő tekintetünkre megjegyezte: „Most mit néztek? Jövök én is. Elég volt a haragszomrádból.”

Attól a naptól kezdve – eleinte mindenkit zavarba ejtve – barátkozni kezdett apukám új családjával. Gyakran telefonált a második feleségnek, az ikreknek ajándékokat hordott, a családi ünnepeken mindig részt vett. Hiába faggattuk, maga sem volt képes megfogalmazni a színeváltozást, azt, hogy tizenöt év gyűlölködés hogyan égett hamuvá semmi perc alatt. „Nem tudom. Egyszer csak úgy éreztem, felesleges ez az egész színjáték, hiszen igazából már nem haragszom senkire. Elmúlt, vége.”

Az alkoholizmus valamivel keményebb dió volt. Anyám több balesetet is szenvedett ittasan: egyszer elcsúszott a kádban és beverte a fejét, amit tíz öltéssel kellett összevarrni. Nem sokkal később másnaposan karambolozott, az öcsém ült mellette, mindketten súlyosan megsérültek. Ez a trauma csak kábé egy hónapnyi alkoholmegvonást eredményezett, utána kettőzött erővel vetette magát a borosüvegre. A szörnyű élmény valahogy mégis közrejátszhatott a leszokásban, ugyanis néhány évvel később elég volt arról hallania, hogy az egyik rokonunk részegen lezuhant a tetőről és meghalt. Csodák csodájára soha többet nem ivott egyetlen kortyot sem, pedig gyakran láttam, amikor bulikon, esküvőkön borral, sörrel, koktélokkal kínálgatják. Köszönettel visszautasította őket, a szekrényből pedig eltűntek a borosüvegek. Anyám mindenféle külső segítség nélkül, pusztán egy mindent megváltoztató sugallat hatására tőrölmetszett antialkoholista lett.

Még csak nem is hallottam hasonlóról.

De nemcsak az életét megmételyező, toxikus lelki élményektől volt képes egyetlen pillanat alatt megszabadulni. Hogy egy könnyedebb példát is idecitáljak: huszonöt éves korától minden egyes héten vett egy lottószelvényt, és izgatottan várta a milliókat (soha nem nyert semmit). Negyven évvel később a sors úgy hozta, hogy be tudott fizetni egy kéthetes spanyolországi útra. Engem kért meg, hogy ezalatt vegyek neki lottószelvényt. A kérést az első héten teljesítettem is, nyugtáztam, hogy megint nem nyert, és azzal az egészet elfelejtettem. Amikor a második héten telefonált, hogy na, mi lett a lottóval, azt hittem, megnyílik alattam a föld. Negyven éves tradíciót törtem meg a hülye feledékenységemmel, szidtam magam. De anya néhány másodperc hallgatás után elröhögte magát. „Tudod mit? Igazad van. Úgyis csak pénzkidobás volt az egész.”

És soha többet nem vett szelvényt sem. Inkább utazgatott.

Galériánkban megmutatjuk a legfurább függőségeket!

Nézd meg a galériánkat>7 kép
A legfurcsább függőségek (képek: Getty)
Tovább olvasok
Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kép
Napi horoszkóp november 23.: a Skorpiók sodródnak az árral, a Nyilasok szeretik betartani az ígéretüket

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kép
Mire jó a rágózás? Meglepő érdekességek, amiket nem sokan tudnak

A rágógumi cukormentes változata több szempontból is jó hatással lehet a szervezetedre; persze csak ha ésszel fogyasztod. Ha viszont rendszeres gyomorbántalmaid vannak, nem árt az óvatosság.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem