Hogyan csinálj edzést a mindennapos sétádból

séta,edzés Forrás: pxhere
Lépj szintet: tekints mostantól a gyaloglásodra úgy, mintha edzenél. Igen, bárhol, bármikor!

A járvány óta kevésbé szívesen járunk edzőterembe, ezért az ember óhatatlanul új mozgásformákat keresgél. Amik néha ott vannak az orra előtt. Például a gyaloglásra simán lehet edzésként gondolni, csak néhány egyszerű dologra kell odafigyelni hozzá.

A gyaloglás, noha rengeteg kutatás mutatta ki az utóbbi időben rendkívül hasznos hatásait, még mindig alá van becsülve mint sportág. Pedig nem csak egészséges, hanem ugyancsak egyszerű is művelni, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy fenntartható legyen (vagyis rendszeresen, akár hetente többször válasszuk ezt a mozgásformát). Azért, mert

  • nem igényel eszközt (leszámítva egy kényelmes cipőt, lehetőleg edzőcipőt),
  • nem csak a szabadban, hanem beltéren is végezhető (lépcsőzés vagy futógépezés),
  • nem csak egyedül gyalogolhatsz, hanem gyerekkel, kutyával, konferenciahívás közben, nappal vagy éjszaka,
  • beiktathatod a napi ingázásodba vagyis időt spórolsz vele, mert összekapcsolhatod a napodnak azzal a szakaszával, amikor amúgy is mész valahova.

Egy amerikai ajánlás szerint egy felnőttnek hetente legalább 150 percet (két és fél órát) kellene intenzív fizikai aktivitást végeznie (amilyen a gyaloglás is). Ez napi mindössze 22 percet jelent.

Egy 63 kilogrammot nyomó ember félóra futással átlagosan 339 kalóriát éget el, míg félóra tempós sétával 228-at. A pontos adatokat a kedvenc lépésszámláló vagy futóalkalmazásod mondhatja meg.

Ha neked is kedved támadt a sétádat edzéssé alakítani, sportként tekinteni rá, akkor próbáld ki azt a néhány ötletet, amiket a galériában felsoroltunk: