Hogyan ásd el a csatabárdot – 8 egyszerű lépésben

elengedés,nő,pitypang,fű,park Forrás: Getty Images
Családi viszály, hidegháború a szomszéddal, munkahelyi igazságtalanság – sok olyan helyzet van, amiben úgy érezheted: nyomós okod és jogod van haragot tartani. Ám ezzel éppen hogy magadnak okozol a kelleténél jóval több szenvedést. Mutatjuk, hogyan lépj előre.

Légy őszinte magadhoz: tartod a haragot valakivel szemben? Talán még mindig felforr a véred, ha eszedbe jut, hogy öt éve pont téged bocsátottak el, amikor leépítés volt az előző munkahelyeden, vagy azóta is füstölögsz egy megjegyzésen, amit a testvéred szúrt oda múlt héten.

Haragot tartani teljesen természetes dolog – egy partnerrel szemben, aki megcsalt, egy tanárral szemben, aki mással kivételezett a te rovásodra és így tovább. A legtöbben nehezen engedjük el a haragot – ha valaki megbántott, a saját viselkedésünket azzal tudjuk igazolni, hogy felvesszük az ártatlan, elnyomott áldozat szerepét. Csakhogy ez a szerep elgyengít, ezért nehéz belőle tovább lépni.

Ráadásul a kár, amit a harag okoz, nemcsak lelki, hanem fizikai is. Kutatások mutatták ki, hogy ha valaki folyamatosan rágódik magában egy régi sérelmen, akkor megemelkedik a vérében a kortizol nevű stresszhormon alapszintje. Ez negatív hatással van az agyra, az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre, az emésztőszervrendszerre és a szexuális vágyra is. A megbocsátás ezzel szemben az egészségre is jó hatással van: egy tanulmány szerint kevesebb alvás- és emésztési zavarral, kevesebb fejfájással kell megküzdeniük azoknak, akik elengedik a haragot, ráadásul az alacsony önértékelés, a reménytelenség érzése, a szorongás és a depresszió is kevésbé kínozza őket. Az igazságtalanság hosszú távú hatásai tehát károsabbak, mint maga az igazságtalanság. A harag pedig olyan, mint a lassan ölő méreg, a megbocsátás viszont gyógyírként hat.

Érdemes tehát megszívlelni mindazt, amit a szakemberek ajánlanak a haragod elengedésével kapcsolatban: