Hogyan ápold kutyád bundáját a koronavírus idején?

kutya,kutyakozmetika
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezernyi meg egy cikk született már arról, hogy miként ne szúrd el a saját hajad a házi karantén alatt, vagy éppen arról, hogy milyen trükkökkel tarthatod karban a négy fal közé szorulva a túlburjánzó körmeidet. A saját megjelenéseddel kapcsolatban tehát bőven el vagy halmozva jobbnál jobb tanácsokkal. Na, de mi a helyzet a négylábú kedvenceddel? Hogyan kellene ápolni az ő külsejét a karantén alatt?

Jó néhány kutyafajta létezik, aminek bizony rendszeresen szüksége van bundaápolásra, a koronavírus-járvány miatt azonban megeshet, hogy nincs lehetőséged kutyakozmetikushoz hordani a kedvencedet. Hogy mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Nincs más választás, saját magadnak kell megkozmetikáznod az ebedet. Mielőtt azonban gondolkodás nélkül nyúlnál is az ollóért, érdemes egy pillantást vetned az alábbi tanácsokra.

Ismerd meg a saját kutyád stílusát!

Ha megjelenésről van szó, minden fajtának megvannak a saját sztenderdjei. Rögtönzés helyett érdemes egy kicsit elidőzni és tanulmányozni a saját kutyusodra vonatkozó leírásokat.

Kezd valami könnyűvel!

Ha jót akarsz magadnak és a kutyádnak, ne nyúlj azonnal az ollóért. Kedvencednek és neked is hozzá kell szokni ehhez a megváltozott helyzethez, ezért a legjobb, ha lépésenként haladtok a kozmetikázással. Kutyusodnak meg kell értenie, hogy a kozmetikázás nem játék és jobb, ha a bundaápolás idejére megpróbál nyugton maradni. Iktassatok be minden napra egy kis fésülködés: válassz egy olyan ritkább fogú kefét, amivel biztosan nem okozol fájdalmat neki, és egy héten keresztül minden nap nyugodt körülmények között fésüld át a bundáját. Ha ezt a kis rituálét megszokja, könnyebben veheti majd a nehezebb akadályokat is.

Néhány jó tanács, mielőtt belevágnál


  • Légy nagyon türelmes! Benne van a pakliban, hogy a házi kutyakozmetika a vártnál több időt vesz majd igénybe.
  • Lassan haladj! Egyszerre mindig csak egy dolgot csinálj!
  • Dicsérni sosem elég! A kozmetikázás során szavakkal és jutifalatokkal is erősítsd meg a kutyus helyes viselkedését.
  • Nyugodtan kérj tanácsot a szakembertől! Ha kicsit is bizonytalan vagy, hívd fel bátran az állatorvosodat vagy a kutyakozmetikusodat!
  • Ha van a családban olyan személy, akiben a kutyusod legalább annyira megbízik, mint benned, akkor álljatok neki ketten a feladatnak.

Jöhet a fürdetés!

Rémálom vagy sétagalopp – míg egyes kutyák ki nem állhatják a fürdetést, mások hang nélkül tűrik, hogy gazdájuk jól végigsuvickolja őket. Ha eddig még nem próbálkoztál kedvenced megfürdetésével, akkor bizony itt az idő. Ültesd bele kutyusodat a kádba, és használj szigorúan langyos vizet. A fürdetéséhez érdemes egy rongyot vagy szivacsot is használnod, ezzel tudod majd biztonságosan megmosni a pofáját és a füleit. Először mosd át az egész kutyát tiszta vízzel, ezután jöhet a kutyasampon, majd jól öblítsd le a bundáját. A mosdatást érdemes a nyakánál kezdened és onnan haladni lefele a hátán egészen a lábáig.

kutya,kutyafürdetés
forrás: Getty Images

Szárítsd meg a szőrét és jól fésüld át!

Egy törölközővel jól töröld át a kutyusodat, majd engedd el egy kicsit és hagyd, hogy ő maga is kirázza a bundáját. Ha nem retteg túlságosan a hajszárítótól, akkor szigorúan langyos levegővel szárazra is száríthatod. Szőrszárítás közben mindig figyelj rá, hogy ne tartsd túl közel a hajszárító fejét a kutyusodhoz, mert könnyen megsütheti a bőrét. Szárítás közben érdemes folyamatosan fésülnöd a szőrét, hogy elkerüld a gubaconlódást. Ha viszont olyan gubanccal találod szembe magad, amit sehogy sem lehet kifésülni, akkor inkább vágd ki, és ne nyúzd halálra szegény ebet.

A fülét is meg kell tisztítani!

A kutyák fülét hetente egyszer érdemes megtisztítani, de ne aggódj, ez egy igen könnyű és gyors feladat. Egy nedves rongy vagy vattapamacs kell csak hozzá, amivel szépen, óvatosan töröld át a fülkagylókat. Arra azonban figyelj, hogy kutyád füleit ezután mindig töröld szárazra, ha ugyanis nedvesen marad, különféle kórokozók is elszaporodhatnak benne.

Olvasd el ezt is!

Ne csapj nagy zajt!

Ahhoz, hogy kutyádat biztonságosan meg tudd nyírni, fontos, hogy nyugodt körülményeket teremts a számára. Némítsd le a telefonod, bizonyosodj meg róla, hogy semmi nem vonhatja el a szőrpamacs figyelmét. Teremts meg neki átmenetileg a „béke szigetét.”

Válaszd ki a tökéletes helyszínt!

A nyíráshoz minden körülménynek tökéletesnek kell lennie, az sem mindegy például, hogy kutyusod lábai alatt milyen a padló. Fontos, hogy még véletlenül se csúszkáljon rajta se a kutyád, se a te talpad.

A világítás is számít!

Nehéz úgy fazonra igazítani a bundát, ha nem látod jól a kutyát. A nyíráshoz mindig használj jól megvilágított helyiséget.

Ne használj pórázt!

Bár a kutyakozmetikusoknál bevett szokás, hogy kikötik a kutyusokat a kozmetikázás alatt, egy kezdőnek ez a módszer inkább nem ajánlott. Egyrészt neked valószínűleg nincs profi kuytakozmetika-állomásod, ahol ezt probléma nélkül meg tudnád valósítani, másrészt, könnyen előfordulhat, hogy a kedvenced a kikötéstől csak idegesebb lesz. Ezt pedig senkinek nem lenne jó.

Előre gondold ki, milyen hosszúra szeretnéd meghagyni a szőrét!

Ahhoz, hogy kutyádat szépen és biztonságosan meg tudd nyírni, először döntsd el, hogy mennyit szeretnél vágni a szőréből és ennek megfelelően szerezd be a „fodrászkellékeket”. A nyírógépekhez általában többféle méretű fejeket is lehet kapni, mellette pedig érdemes különféle nagyságú ollókat is venned.

Kezd el lassan nyírni a kutyusod szőrét!

Miután a kutyusod teljesen megszáradt, kezdődhet a fodrászkodás. Valószínűleg könnyebb lesz a dolgod, ha kutyád a nyírás közben állva marad, de az sem nagy gond, ha ülni van kedve. A nyírógépet mindig a szőr növekedésével megegyező irányba használd, menj végig vele egészen a kutya nyakától le a hátán keresztül a tappancsáig. Ha a kutyusod szőre nagyon vastag és tömött, akkor érdemes lehet először ollóval megritkítani kicsit, és csak utána használd a nyírógépet.

Jöhet a feneke és a hasa!

Miután a törzsével végeztél, jöhet a feneke! Itt is ugyanaz a dolgod: haladj a szőrnövekedéssel egy irányba, majd ha a kutyád felállt, nyírd meg ugyanígy a hasát is. Mivel a has egy rendkívül érzékeny terület a számára, legyél vele nagyon gyengéd és óvatos!

A lábakhoz és mancsokhoz használj ollót!

A mancsokról és a lábakról a túlnőtt szőrt a legegyszerűbben egy lekerekített fejű ollóval vághatod le. Ahhoz, hogy a lábfejét is meg tudd nyírni, a tappancsai biztonságosan legyenek lent a földön. A közepesen hosszú vagy hosszú szőrzetű kutyáknál gyakori, hogy a talppárnák között is felesleges szőrzet nő, ezt különösen fontos ellenőrizni és nyírni is. Bizonyosodj meg róla, hogy a kutyád teljesen nyugodt, egyszerre csak egy mancsot fogj a kezedbe és a szőrt nagyon óvatosan a talppárnák magasságáig vágd vissza. Ezzel a lekerekített ollóval végigmehetsz a kutyád testén is, és kicsit puhíthatsz, igazíthatsz még a bundáját.

A pofájáról se feledkezz meg!

A túlnőtt pofaszőr a fertőzések és az irritáció melegágya lehet, ezért fontos, hogy rendszeresen rendbe szedd a fizimiskáját. A kutyus bundájától függően használhatsz sima lekerekített végű ollót is, vagy olyat, ami kifejezetten ritkításra alkalmas. Nem lehet elégszer mondani, hogy a kutyanyírás nem játék, mielőtt nekiállnál a pofájának, bizonyosodj meg róla, hogy kutyusod nincs viháncolós kedvében.


14 dolog, amit a kutyád szeretne, ha tudnál róla:

Nézd meg a galériánkat>14 kép
14 dolog, amit a kutyád szeretne, ha tudnál róla
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem