Hogyan ápold kutyád bundáját a koronavírus idején?

kutya,kutyakozmetika Forrás: Getty Images
Ezernyi meg egy cikk született már arról, hogy miként ne szúrd el a saját hajad a házi karantén alatt, vagy éppen arról, hogy milyen trükkökkel tarthatod karban a négy fal közé szorulva a túlburjánzó körmeidet. A saját megjelenéseddel kapcsolatban tehát bőven el vagy halmozva jobbnál jobb tanácsokkal. Na, de mi a helyzet a négylábú kedvenceddel? Hogyan kellene ápolni az ő külsejét a karantén alatt?

Jó néhány kutyafajta létezik, aminek bizony rendszeresen szüksége van bundaápolásra, a koronavírus-járvány miatt azonban megeshet, hogy nincs lehetőséged kutyakozmetikushoz hordani a kedvencedet. Hogy mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Nincs más választás, saját magadnak kell megkozmetikáznod az ebedet. Mielőtt azonban gondolkodás nélkül nyúlnál is az ollóért, érdemes egy pillantást vetned az alábbi tanácsokra.

Ismerd meg a saját kutyád stílusát!

Ha megjelenésről van szó, minden fajtának megvannak a saját sztenderdjei. Rögtönzés helyett érdemes egy kicsit elidőzni és tanulmányozni a saját kutyusodra vonatkozó leírásokat.

Kezd valami könnyűvel!

Ha jót akarsz magadnak és a kutyádnak, ne nyúlj azonnal az ollóért. Kedvencednek és neked is hozzá kell szokni ehhez a megváltozott helyzethez, ezért a legjobb, ha lépésenként haladtok a kozmetikázással. Kutyusodnak meg kell értenie, hogy a kozmetikázás nem játék és jobb, ha a bundaápolás idejére megpróbál nyugton maradni. Iktassatok be minden napra egy kis fésülködés: válassz egy olyan ritkább fogú kefét, amivel biztosan nem okozol fájdalmat neki, és egy héten keresztül minden nap nyugodt körülmények között fésüld át a bundáját. Ha ezt a kis rituálét megszokja, könnyebben veheti majd a nehezebb akadályokat is.

Néhány jó tanács, mielőtt belevágnál
  • Légy nagyon türelmes! Benne van a pakliban, hogy a házi kutyakozmetika a vártnál több időt vesz majd igénybe.
  • Lassan haladj! Egyszerre mindig csak egy dolgot csinálj!
  • Dicsérni sosem elég! A kozmetikázás során szavakkal és jutifalatokkal is erősítsd meg a kutyus helyes viselkedését.
  • Nyugodtan kérj tanácsot a szakembertől! Ha kicsit is bizonytalan vagy, hívd fel bátran az állatorvosodat vagy a kutyakozmetikusodat!
  • Ha van a családban olyan személy, akiben a kutyusod legalább annyira megbízik, mint benned, akkor álljatok neki ketten a feladatnak.

Jöhet a fürdetés!

Rémálom vagy sétagalopp – míg egyes kutyák ki nem állhatják a fürdetést, mások hang nélkül tűrik, hogy gazdájuk jól végigsuvickolja őket. Ha eddig még nem próbálkoztál kedvenced megfürdetésével, akkor bizony itt az idő. Ültesd bele kutyusodat a kádba, és használj szigorúan langyos vizet. A fürdetéséhez érdemes egy rongyot vagy szivacsot is használnod, ezzel tudod majd biztonságosan megmosni a pofáját és a füleit. Először mosd át az egész kutyát tiszta vízzel, ezután jöhet a kutyasampon, majd jól öblítsd le a bundáját. A mosdatást érdemes a nyakánál kezdened és onnan haladni lefele a hátán egészen a lábáig.

kutya,kutyafürdetés
Forrás: Getty Images

Szárítsd meg a szőrét és jól fésüld át!

Egy törölközővel jól töröld át a kutyusodat, majd engedd el egy kicsit és hagyd, hogy ő maga is kirázza a bundáját. Ha nem retteg túlságosan a hajszárítótól, akkor szigorúan langyos levegővel szárazra is száríthatod. Szőrszárítás közben mindig figyelj rá, hogy ne tartsd túl közel a hajszárító fejét a kutyusodhoz, mert könnyen megsütheti a bőrét. Szárítás közben érdemes folyamatosan fésülnöd a szőrét, hogy elkerüld a gubaconlódást. Ha viszont olyan gubanccal találod szembe magad, amit sehogy sem lehet kifésülni, akkor inkább vágd ki, és ne nyúzd halálra szegény ebet.

A fülét is meg kell tisztítani!

A kutyák fülét hetente egyszer érdemes megtisztítani, de ne aggódj, ez egy igen könnyű és gyors feladat. Egy nedves rongy vagy vattapamacs kell csak hozzá, amivel szépen, óvatosan töröld át a fülkagylókat. Arra azonban figyelj, hogy kutyád füleit ezután mindig töröld szárazra, ha ugyanis nedvesen marad, különféle kórokozók is elszaporodhatnak benne.

Ne csapj nagy zajt!

Ahhoz, hogy kutyádat biztonságosan meg tudd nyírni, fontos, hogy nyugodt körülményeket teremts a számára. Némítsd le a telefonod, bizonyosodj meg róla, hogy semmi nem vonhatja el a szőrpamacs figyelmét. Teremts meg neki átmenetileg a „béke szigetét.”

Válaszd ki a tökéletes helyszínt!

A nyíráshoz minden körülménynek tökéletesnek kell lennie, az sem mindegy például, hogy kutyusod lábai alatt milyen a padló. Fontos, hogy még véletlenül se csúszkáljon rajta se a kutyád, se a te talpad.

A világítás is számít!

Nehéz úgy fazonra igazítani a bundát, ha nem látod jól a kutyát. A nyíráshoz mindig használj jól megvilágított helyiséget.

Ne használj pórázt!

Bár a kutyakozmetikusoknál bevett szokás, hogy kikötik a kutyusokat a kozmetikázás alatt, egy kezdőnek ez a módszer inkább nem ajánlott. Egyrészt neked valószínűleg nincs profi kuytakozmetika-állomásod, ahol ezt probléma nélkül meg tudnád valósítani, másrészt, könnyen előfordulhat, hogy a kedvenced a kikötéstől csak idegesebb lesz. Ezt pedig senkinek nem lenne jó.

Előre gondold ki, milyen hosszúra szeretnéd meghagyni a szőrét!

Ahhoz, hogy kutyádat szépen és biztonságosan meg tudd nyírni, először döntsd el, hogy mennyit szeretnél vágni a szőréből és ennek megfelelően szerezd be a „fodrászkellékeket”. A nyírógépekhez általában többféle méretű fejeket is lehet kapni, mellette pedig érdemes különféle nagyságú ollókat is venned.

Kezd el lassan nyírni a kutyusod szőrét!

Miután a kutyusod teljesen megszáradt, kezdődhet a fodrászkodás. Valószínűleg könnyebb lesz a dolgod, ha kutyád a nyírás közben állva marad, de az sem nagy gond, ha ülni van kedve. A nyírógépet mindig a szőr növekedésével megegyező irányba használd, menj végig vele egészen a kutya nyakától le a hátán keresztül a tappancsáig. Ha a kutyusod szőre nagyon vastag és tömött, akkor érdemes lehet először ollóval megritkítani kicsit, és csak utána használd a nyírógépet.

Jöhet a feneke és a hasa!

Miután a törzsével végeztél, jöhet a feneke! Itt is ugyanaz a dolgod: haladj a szőrnövekedéssel egy irányba, majd ha a kutyád felállt, nyírd meg ugyanígy a hasát is. Mivel a has egy rendkívül érzékeny terület a számára, legyél vele nagyon gyengéd és óvatos!

A lábakhoz és mancsokhoz használj ollót!

A mancsokról és a lábakról a túlnőtt szőrt a legegyszerűbben egy lekerekített fejű ollóval vághatod le. Ahhoz, hogy a lábfejét is meg tudd nyírni, a tappancsai biztonságosan legyenek lent a földön. A közepesen hosszú vagy hosszú szőrzetű kutyáknál gyakori, hogy a talppárnák között is felesleges szőrzet nő, ezt különösen fontos ellenőrizni és nyírni is. Bizonyosodj meg róla, hogy a kutyád teljesen nyugodt, egyszerre csak egy mancsot fogj a kezedbe és a szőrt nagyon óvatosan a talppárnák magasságáig vágd vissza. Ezzel a lekerekített ollóval végigmehetsz a kutyád testén is, és kicsit puhíthatsz, igazíthatsz még a bundáját.

A pofájáról se feledkezz meg!

A túlnőtt pofaszőr a fertőzések és az irritáció melegágya lehet, ezért fontos, hogy rendszeresen rendbe szedd a fizimiskáját. A kutyus bundájától függően használhatsz sima lekerekített végű ollót is, vagy olyat, ami kifejezetten ritkításra alkalmas. Nem lehet elégszer mondani, hogy a kutyanyírás nem játék, mielőtt nekiállnál a pofájának, bizonyosodj meg róla, hogy kutyusod nincs viháncolós kedvében.

14 dolog, amit a kutyád szeretne, ha tudnál róla: