Hódít a műhús

műhús,vegán hús Forrás: Lakota Gambill
A műhús kezd félelmetesen hasonlítani az igazira – de valójában mennyire egészséges?

A runnersworld.hu cikke.

Sage Canaday, a Hoka One One hosszútávfutója növényi alapú étrendjébe nagyjából hetente egyszer alternatív húsfélék is beleférnek. A műhús Canaday szerint utazáskor könnyebben beszerezhető, mint a tofu és a többi növényi alapú étel. „Ha úton vagyok, és étteremben (vagy akár gyorsétteremben) akarok enni, mindig találok ínyemre való fogásokat” – mondja Canaday. Az olyan gyártók pedig, mint a Beyond Meat, jelentősen megkönnyítik a vegetáriánus futók dolgát. A Burger King reklámjának szereplői „egyszerűen nem hiszik el”, hogy az Impossible Burger pogácsája nem valódi húsból készült; a McDonald’s jelenleg a kanadai piacon teszteli Beyond Meat hamburgereit, a KFC pedig nemrég vegán sült csirkével próbálkozott, amit az egyik atlantai éttermük vendégei alig öt óra alatt szétkapkodtak.

Bár az alternatív hús ma már sok helyen beszerezhető (nálunk például az Aldiban), felmerül a kérdés: vajon mennyire lehet tápláló a növényből készült műburger és csirke? A felvetést heves viták övezik. Amit a műhúsokról biztosan tudunk, az az, hogy mit tartalmaznak, és milyen ízük van. Az Impossible Burger ízét és küllemét a hagyományos hamburgerhúséval összehasonlítva szinte lehetetlen megmondani a különbséget. Ezt a hasonlóságot a gyártók egymástól eltérő módokon érik el: az Impossible Foods például szójából származó, leghemoglobin nevű, vastartalmú fehérjét használ a burger „húsos” ízének és a „vér” előállítására, míg a Beyond Meat hevítési, hűtési és préselési eljárásokat, illetve növényi eredetű fehérjéket, kötőanyagokat, ízesítőket és színezőket alkalmaz. Az Impossible Burger húspogácsái – rengeteg más összetevő mellett – főként szójafehérje-koncentrátumból és napraforgó-, valamint kókuszolajból állnak. A szója leghemoglobin biztosítja a műhús ízét, a töltelék- és kötőanyagok hosszú listáján pedig olyan összetevőket találunk, mint a dextrózkultúra és az étkezési keményítő. A Beyond Burger pogácsákban borsóból, mungóbabból és rizsből álló keverék biztosítja teljesfehérje-tartalmát és húsos állagát, emellett a cég büszkén állítja, hogy termékei nem tartalmaznak génmódosított adalékokat, szóját és glutént. A bonyolult összetevők és eljárások messze állnak a hagyományos, babból, magokból és különböző zöldségfélékből készülő vegetáriánus burgerek világától.

Már csak azért is, mert a vega burgerek sem megjelenésben, sem ízben nem hasonlítanak a marhahúsra – és nem is véreznek.

műhús,beyond meat,impossible burger
Forrás: Lakota Gambill

Csakhogy önmagában az, hogy ezek a húspótlékok növényi összetevőkből készülnek, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesek is. „A növényi alapú táplálkozás célja, hogy a szervezet több növényi tápanyaghoz jusson, nem pedig olyan műhúshoz, amely valójában nem más, mint feldolgozott élelmiszer” – mondja Angie Asche, amerikai táplálkozási szakértő.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod.