A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A cikkben a népszerű befektetési opciónak számító hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok sajátosságait emeljük ki. Egyaránt szó lesz tehát a vállalati kötvények, valamint az állampapírok fontosabb előnyeiről is.

Pontosan mik azok a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok?

Ahogyan az elnevezésből is kiderül, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok a különféle értékpapírok nagy halmazának egy altípusát teszik ki. Alapvetően azért vásárolják őket, mert az értékpapír kibocsátója meghatározott időben visszafizeti az ellenértéküket, méghozzá a kötvény feltételeiben meghatározott kamatokkal együtt.

A kötvény, az állampapír, valamint a záloglevél is gyakori opciónak számít. Azok a befektetők alkalmazzák a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat előszeretettel, akik szeretik tudni, hogy a befektetésük mennyi idő alatt, pontosan mekkora hozammal kecsegtet.

A vállalati kötvények sajátosságai

Leginkább az intézmények, valamint a komolyabb tőkeerővel rendelkező egyéni befektetők részéről számít bevett gyakorlatnak a vállalati kötvényekkel való kereskedés. Ennek az oka egész egyszerűen abban keresendő, hogy az állampapírokkal összevetve ez a befektetési forma drágábbnak és kockázatosabbnak is számít.

Ahogyan az a kereskedés során alapvetően lenni szokott, a magasabb kockázati szint egyben nagyobb potenciális hasznot is rejthet magában. A vállalati kötvényekkel való kereskedés ennek megfelelően átfogó piaci ismereteket, az aktuális gazdasági hírek folyamatos nyomon követését, valamint idő és energia tekintetében rendszeres ráfordítást igényel.

Semmiképp nem nevezhető tehát passzív befektetési formátumnak. Igényli a rendszeres foglalkozást, viszont a beletett munkát és energiát szemet gyönyörködtető hozammal hálálhatja meg.

Az állampapírok legfontosabb előnyei

Állampapírt vásárolva rendszerint nem kell magas kockázattól tartani, mert ez a befektetési opció az esetek döntő többségében mentes a rizikótól. Ennek megfelelően törvényszerű is, hogy a befektetett pénzünkért cserébe viszonylag alacsony hozamot remélhetünk.

Komoly előny az állampapírokat illetően, hogy nem nehéz az igényeinknek leginkább megfelelő opciót választani. Keressünk éppenséggel rövid vagy mondjuk hosszú lejáratú állampapír-konstrukciót, a keresésünket minden bizonnyal siker koronázza majd.

Természetesen az állampapír sem minősül teljes mértékben kockázatmentes befektetési formának, ugyanakkor a kiszámíthatósága révén egyértelműen a legnépszerűbb opciók között tartják számon. Persze a szolgáltató kiválasztását megelőzően nem árt ellenőrizni azokat a költségelemeket, amelyek a hozamunkat végül majd terhelni fogják.

Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem