A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A cikkben a népszerű befektetési opciónak számító hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok sajátosságait emeljük ki. Egyaránt szó lesz tehát a vállalati kötvények, valamint az állampapírok fontosabb előnyeiről is.

Pontosan mik azok a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok?

Ahogyan az elnevezésből is kiderül, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok a különféle értékpapírok nagy halmazának egy altípusát teszik ki. Alapvetően azért vásárolják őket, mert az értékpapír kibocsátója meghatározott időben visszafizeti az ellenértéküket, méghozzá a kötvény feltételeiben meghatározott kamatokkal együtt.

A kötvény, az állampapír, valamint a záloglevél is gyakori opciónak számít. Azok a befektetők alkalmazzák a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat előszeretettel, akik szeretik tudni, hogy a befektetésük mennyi idő alatt, pontosan mekkora hozammal kecsegtet.

A vállalati kötvények sajátosságai

Leginkább az intézmények, valamint a komolyabb tőkeerővel rendelkező egyéni befektetők részéről számít bevett gyakorlatnak a vállalati kötvényekkel való kereskedés. Ennek az oka egész egyszerűen abban keresendő, hogy az állampapírokkal összevetve ez a befektetési forma drágábbnak és kockázatosabbnak is számít.

Ahogyan az a kereskedés során alapvetően lenni szokott, a magasabb kockázati szint egyben nagyobb potenciális hasznot is rejthet magában. A vállalati kötvényekkel való kereskedés ennek megfelelően átfogó piaci ismereteket, az aktuális gazdasági hírek folyamatos nyomon követését, valamint idő és energia tekintetében rendszeres ráfordítást igényel.

Semmiképp nem nevezhető tehát passzív befektetési formátumnak. Igényli a rendszeres foglalkozást, viszont a beletett munkát és energiát szemet gyönyörködtető hozammal hálálhatja meg.

Az állampapírok legfontosabb előnyei

Állampapírt vásárolva rendszerint nem kell magas kockázattól tartani, mert ez a befektetési opció az esetek döntő többségében mentes a rizikótól. Ennek megfelelően törvényszerű is, hogy a befektetett pénzünkért cserébe viszonylag alacsony hozamot remélhetünk.

Komoly előny az állampapírokat illetően, hogy nem nehéz az igényeinknek leginkább megfelelő opciót választani. Keressünk éppenséggel rövid vagy mondjuk hosszú lejáratú állampapír-konstrukciót, a keresésünket minden bizonnyal siker koronázza majd.

Természetesen az állampapír sem minősül teljes mértékben kockázatmentes befektetési formának, ugyanakkor a kiszámíthatósága révén egyértelműen a legnépszerűbb opciók között tartják számon. Persze a szolgáltató kiválasztását megelőzően nem árt ellenőrizni azokat a költségelemeket, amelyek a hozamunkat végül majd terhelni fogják.

Tovább olvasok
Kép
Testpozitív influencerek, akik megmutatják testük tökéletlenségeit

Hiába az a mondás, hogy a szépség belülről fakad, ha bárhová nézünk, csakis a tökéletes testek és a modellarcok számítanak elfogadottnak. A testpozitív influenszerek népszerűsége viszont épp abban áll, hogy bevállalják: nem felelnek meg a szépségideálnak.

Kép
Vízeséspornó és a varázslatos Hallstatt

Nem szoktam gyakran megírni a nyaralásaimat. Leginkább azért, mert van, amikor egy mondatban is össze lehet foglalni. Például: „Jesolóban fetrengtem a tengerparton egy hétig.” Hát, ha fejreállok, sem lesz cikk ebből. Idén azonban Ausztria felé vettük az irányt. Jobban nem is tehettük volna. Persze, a cél kiválasztásában nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak is. A második részben eljutunk a csodás Hallstattig!

Kép
Nem szégyen és nem hőstett az örökbefogadás

„Olvassa el ezt a könyvet az, akinek két anyja van!” – gondoltam az „Akiknek két anyja van” című könyvről. Az örökbefogadás tematikája ugyanis minden szinten kívül esett az érdeklődésemen. Aztán mégis belelapoztam a szerkesztőségben, és beszippantott a szöveg. Annak meg aztán már külön örültem, hogy engem kértek fel a könyvbemutató moderáló beszélgetésére a szerzővel, Mártonffy Zsuzsával.

Kép
5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz

A szereteten túl a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha felkészíted őt a valódi világ kihívásaira. Ha segítesz neki rátalálni arra a tevékenységre, amiben örömét leli és amiben jónak érzi magát.

Kép
A férfi stílusa: Az oldalzsebes, rövid cargonadrág a nyár legnagyobb visszatérője - Mutatunk pár shopping tippet

A cargonadrágok számos változáson átestek az utóbbi években, és amikor már lassan temettük őket, akkor hirtelen ismét a legnevesebb kifutókon jöttek szembe és ami azt illeti ez a visszatérés most egész jól sikerült. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép
Frittata tojás nélkül – miért is ne?

Nem kell mindig húst és egyéb állati eredetű ételeket enni. Ezzel a bolygónk egészsége mellett a saját egészségedért is tehetsz valamit. Igazi win-win helyzet, ha ezt ráadásul olyan finom ételekkel teszed, mint ez a frittata.

Kép
Mi az igazság Lana Del Reyről - a szomorú lány története

Az elmúlt 10 év egyik legnépszerűbb zenei előadója. Különös stílusa és titokzatos élete felkeltette az emberek érdeklődését. De mivel vívta ki saját rajongói ellenszenvét és mi az igazság Lana Del Rey tragikus élettörténete mögött?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem