A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A cikkben a népszerű befektetési opciónak számító hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok sajátosságait emeljük ki. Egyaránt szó lesz tehát a vállalati kötvények, valamint az állampapírok fontosabb előnyeiről is.

Pontosan mik azok a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok?

Ahogyan az elnevezésből is kiderül, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok a különféle értékpapírok nagy halmazának egy altípusát teszik ki. Alapvetően azért vásárolják őket, mert az értékpapír kibocsátója meghatározott időben visszafizeti az ellenértéküket, méghozzá a kötvény feltételeiben meghatározott kamatokkal együtt.

A kötvény, az állampapír, valamint a záloglevél is gyakori opciónak számít. Azok a befektetők alkalmazzák a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat előszeretettel, akik szeretik tudni, hogy a befektetésük mennyi idő alatt, pontosan mekkora hozammal kecsegtet.

A vállalati kötvények sajátosságai

Leginkább az intézmények, valamint a komolyabb tőkeerővel rendelkező egyéni befektetők részéről számít bevett gyakorlatnak a vállalati kötvényekkel való kereskedés. Ennek az oka egész egyszerűen abban keresendő, hogy az állampapírokkal összevetve ez a befektetési forma drágábbnak és kockázatosabbnak is számít.

Ahogyan az a kereskedés során alapvetően lenni szokott, a magasabb kockázati szint egyben nagyobb potenciális hasznot is rejthet magában. A vállalati kötvényekkel való kereskedés ennek megfelelően átfogó piaci ismereteket, az aktuális gazdasági hírek folyamatos nyomon követését, valamint idő és energia tekintetében rendszeres ráfordítást igényel.

Semmiképp nem nevezhető tehát passzív befektetési formátumnak. Igényli a rendszeres foglalkozást, viszont a beletett munkát és energiát szemet gyönyörködtető hozammal hálálhatja meg.

Az állampapírok legfontosabb előnyei

Állampapírt vásárolva rendszerint nem kell magas kockázattól tartani, mert ez a befektetési opció az esetek döntő többségében mentes a rizikótól. Ennek megfelelően törvényszerű is, hogy a befektetett pénzünkért cserébe viszonylag alacsony hozamot remélhetünk.

Komoly előny az állampapírokat illetően, hogy nem nehéz az igényeinknek leginkább megfelelő opciót választani. Keressünk éppenséggel rövid vagy mondjuk hosszú lejáratú állampapír-konstrukciót, a keresésünket minden bizonnyal siker koronázza majd.

Természetesen az állampapír sem minősül teljes mértékben kockázatmentes befektetési formának, ugyanakkor a kiszámíthatósága révén egyértelműen a legnépszerűbb opciók között tartják számon. Persze a szolgáltató kiválasztását megelőzően nem árt ellenőrizni azokat a költségelemeket, amelyek a hozamunkat végül majd terhelni fogják.

Tovább olvasok
Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kép
Ismét eljött a biciklis nadrágok ideje – Mutatunk is pár szuper shoppingtippet

A biciklis nadrágok szélesebb körben is sikerre futottak 2019-ben, így talán nem meglepő az sem, hogy 2020 nyarán ismét előtérbe kerülnek majd. Az instyle.hu cikke.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem