A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A cikkben a népszerű befektetési opciónak számító hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok sajátosságait emeljük ki. Egyaránt szó lesz tehát a vállalati kötvények, valamint az állampapírok fontosabb előnyeiről is.

Pontosan mik azok a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok?

Ahogyan az elnevezésből is kiderül, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok a különféle értékpapírok nagy halmazának egy altípusát teszik ki. Alapvetően azért vásárolják őket, mert az értékpapír kibocsátója meghatározott időben visszafizeti az ellenértéküket, méghozzá a kötvény feltételeiben meghatározott kamatokkal együtt.

A kötvény, az állampapír, valamint a záloglevél is gyakori opciónak számít. Azok a befektetők alkalmazzák a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat előszeretettel, akik szeretik tudni, hogy a befektetésük mennyi idő alatt, pontosan mekkora hozammal kecsegtet.

A vállalati kötvények sajátosságai

Leginkább az intézmények, valamint a komolyabb tőkeerővel rendelkező egyéni befektetők részéről számít bevett gyakorlatnak a vállalati kötvényekkel való kereskedés. Ennek az oka egész egyszerűen abban keresendő, hogy az állampapírokkal összevetve ez a befektetési forma drágábbnak és kockázatosabbnak is számít.

Ahogyan az a kereskedés során alapvetően lenni szokott, a magasabb kockázati szint egyben nagyobb potenciális hasznot is rejthet magában. A vállalati kötvényekkel való kereskedés ennek megfelelően átfogó piaci ismereteket, az aktuális gazdasági hírek folyamatos nyomon követését, valamint idő és energia tekintetében rendszeres ráfordítást igényel.

Semmiképp nem nevezhető tehát passzív befektetési formátumnak. Igényli a rendszeres foglalkozást, viszont a beletett munkát és energiát szemet gyönyörködtető hozammal hálálhatja meg.

Az állampapírok legfontosabb előnyei

Állampapírt vásárolva rendszerint nem kell magas kockázattól tartani, mert ez a befektetési opció az esetek döntő többségében mentes a rizikótól. Ennek megfelelően törvényszerű is, hogy a befektetett pénzünkért cserébe viszonylag alacsony hozamot remélhetünk.

Komoly előny az állampapírokat illetően, hogy nem nehéz az igényeinknek leginkább megfelelő opciót választani. Keressünk éppenséggel rövid vagy mondjuk hosszú lejáratú állampapír-konstrukciót, a keresésünket minden bizonnyal siker koronázza majd.

Természetesen az állampapír sem minősül teljes mértékben kockázatmentes befektetési formának, ugyanakkor a kiszámíthatósága révén egyértelműen a legnépszerűbb opciók között tartják számon. Persze a szolgáltató kiválasztását megelőzően nem árt ellenőrizni azokat a költségelemeket, amelyek a hozamunkat végül majd terhelni fogják.

Tovább olvasok
Kép
Vegyél hazait: öt magyar kézműves arckrém

Ha arcápolásról van szó, sokan kitartanak a megszokott kedvenc márkájuk mellett, mások viszont szeretnek kísérletezni, kipróbálni újdonságokat. Nos, az utóbbiaknak a #vegyélhazait Facebook-csoport megkönnyítette a dolgát: jobbnál jobb hidratálókrémeket kínálnak benne a készítőik, jellemzően magyar kisvállalkozások.

Kép
A járvány jó oldala: egyre több nagyváros teszi az utcáit bringabaráttá

A koronavírus-járvány miatt egyre több és több nagyváros kezdi el fejleszteni a kerékpárútjait, a szakértők szerint ugyanis jóval biztonságosabb, ha az utcára kilépve bringára pattanunk a tömegközlekedés helyett. Szerencsére Budapest sem maradt ki a sorból!

Kép
Nem a csirke salátával kombó a fogyás kulcsa! De akkor mi? Szakértőink elmondják!

Sokan téves információk segítségével próbálnak fittebbé válni és leadni a fölös kilókat, ám sajnos a hibás tanácsok miatt kudarcba fulladnak a terveik!

Kép
Attól még, hogy nincs transz ismerősöd, te is lelketlenebb országban élsz múlt hét óta

“Kedden elfogadta a magyar parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett salátatörvényét, melynek egyik eleme jogilag ellehetetleníti Magyarországon a nemváltást” – írta az Euronews.

Kép
Könyvborító remake kihívás, nekünk ez a 10 tetszik legjobban

Új kihívás indult twitteren, amit minden könyvmoly imádni fog! Ha unatkoznál otthon, te is csatlakozz a #bookcoverchallenge-hez.

Kép
32 év után visszakapták az elrabolt gyereküket

Egy kínai asszony sok-sok éven át harcolt, hogy még egyszer láthassa a gyermekét, akit kétéves korában raboltak el tőle. A hosszú, gyötrelmes történetnek happy end a vége.

Kép
„Csak hogy értsem...” – Passzív-agresszív irodai kifejezések kisszótára

Az ember, amikor nagyon igyekszik kedves maradni konfrontatív irodai helyzetekben, néha azon kapja magát (vagy a társát), hogy tulajdonképp passzív-agresszívan kommunikál.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem