A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák

Borítókép: A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mint befektetési formák Forrás: Getty Images
A cikkben a népszerű befektetési opciónak számító hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok sajátosságait emeljük ki. Egyaránt szó lesz tehát a vállalati kötvények, valamint az állampapírok fontosabb előnyeiről is.

Pontosan mik azok a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok?

Ahogyan az elnevezésből is kiderül, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok a különféle értékpapírok nagy halmazának egy altípusát teszik ki. Alapvetően azért vásárolják őket, mert az értékpapír kibocsátója meghatározott időben visszafizeti az ellenértéküket, méghozzá a kötvény feltételeiben meghatározott kamatokkal együtt.

A kötvény, az állampapír, valamint a záloglevél is gyakori opciónak számít. Azok a befektetők alkalmazzák a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat előszeretettel, akik szeretik tudni, hogy a befektetésük mennyi idő alatt, pontosan mekkora hozammal kecsegtet.

A vállalati kötvények sajátosságai

Leginkább az intézmények, valamint a komolyabb tőkeerővel rendelkező egyéni befektetők részéről számít bevett gyakorlatnak a vállalati kötvényekkel való kereskedés. Ennek az oka egész egyszerűen abban keresendő, hogy az állampapírokkal összevetve ez a befektetési forma drágábbnak és kockázatosabbnak is számít.

Ahogyan az a kereskedés során alapvetően lenni szokott, a magasabb kockázati szint egyben nagyobb potenciális hasznot is rejthet magában. A vállalati kötvényekkel való kereskedés ennek megfelelően átfogó piaci ismereteket, az aktuális gazdasági hírek folyamatos nyomon követését, valamint idő és energia tekintetében rendszeres ráfordítást igényel.

Semmiképp nem nevezhető tehát passzív befektetési formátumnak. Igényli a rendszeres foglalkozást, viszont a beletett munkát és energiát szemet gyönyörködtető hozammal hálálhatja meg.

Az állampapírok legfontosabb előnyei

Állampapírt vásárolva rendszerint nem kell magas kockázattól tartani, mert ez a befektetési opció az esetek döntő többségében mentes a rizikótól. Ennek megfelelően törvényszerű is, hogy a befektetett pénzünkért cserébe viszonylag alacsony hozamot remélhetünk.

Komoly előny az állampapírokat illetően, hogy nem nehéz az igényeinknek leginkább megfelelő opciót választani. Keressünk éppenséggel rövid vagy mondjuk hosszú lejáratú állampapír-konstrukciót, a keresésünket minden bizonnyal siker koronázza majd.

Természetesen az állampapír sem minősül teljes mértékben kockázatmentes befektetési formának, ugyanakkor a kiszámíthatósága révén egyértelműen a legnépszerűbb opciók között tartják számon. Persze a szolgáltató kiválasztását megelőzően nem árt ellenőrizni azokat a költségelemeket, amelyek a hozamunkat végül majd terhelni fogják.