8 híres film, ami egy ismert teszt szerint szexistának számít

8 híres film, ami egy ismert teszt szerint szexistának számít
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hollywood legnagyobb kasszasikerei sorra megbuknak egy filmes teszten, ami a nők szerepét vizsgálja a mozikban. De mi is az a Bechdel-teszt és miért lenne fontos, hogy átmenjenek rajta a filmek?

A Bechdel-teszt tulajdonképpen egy mérce, amivel a nők reprezentációját vizsgálják fikciós művekben. A teszt Alison Bechdel amerikai képregényíró nevéhez kötődik, aki egy 1985-ös művében tett róla előszőr említést. A három lépcsőből álló tesztet Bechdel azért hozta létre, mert észrevette, hogy a fikciós művekben a nőknek mennyire kevés szerep jut és ha vannak is női karakterek ők gyakran csak a férfi szereplők partnereiként vannak ábrázolva. A teszt szerint azokat a filmeket, könyveket lehet nőbartának nevezni, amelyekben:
1., Van legalább két női szereplő,
2., akik beszélnek egymással
3., és másról, mint a férfiak.

Bár ezek a kritériumok nevetségesen alacsonynak tűnnek mégis megdöbbentő, hogy mennyi ismert mű megbukik a teszten. Persze a Bechdel tesztnek is megvannak a korlátai, hiszen kizárólag a teszt alapján nem lehet eldönteni egy filmről, hogy szexista-e vagy sem. Attól még, hogy egy film átmegy a teszten a karakterek még mindig lehetnek szexisták, és vannak olyan filmek, amik azért buknak meg, mert olyan környezetben játszódnak, ahol nem voltak jelen a nők. A Bechdel-teszt egy jó kiindulópont ahhoz, hogy tudatosabb kultúrafogyasztókká váljunk és ha nem is ez alapján járunk moziba, néha érdemes újból végiggondolni, hogy miről is szól a kedvenc filmünk.

A galériánkban mutatunk 8 ismert filmet, ami megbukott a Bechdel-teszten!

Nézd meg a galériánkat>8 kép
8 híres film, ami megbukik a Bechdel-teszten
Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem