8 híres film, ami egy ismert teszt szerint szexistának számít

Borítókép: 8 híres film, ami egy ismert teszt szerint szexistának számít Forrás: Unsplash
Hollywood legnagyobb kasszasikerei sorra megbuknak egy filmes teszten, ami a nők szerepét vizsgálja a mozikban. De mi is az a Bechdel-teszt és miért lenne fontos, hogy átmenjenek rajta a filmek?

A Bechdel-teszt tulajdonképpen egy mérce, amivel a nők reprezentációját vizsgálják fikciós művekben. A teszt Alison Bechdel amerikai képregényíró nevéhez kötődik, aki egy 1985-ös művében tett róla előszőr említést. A három lépcsőből álló tesztet Bechdel azért hozta létre, mert észrevette, hogy a fikciós művekben a nőknek mennyire kevés szerep jut és ha vannak is női karakterek ők gyakran csak a férfi szereplők partnereiként vannak ábrázolva. A teszt szerint azokat a filmeket, könyveket lehet nőbartának nevezni, amelyekben:
1., Van legalább két női szereplő,
2., akik beszélnek egymással
3., és másról, mint a férfiak.

Bár ezek a kritériumok nevetségesen alacsonynak tűnnek mégis megdöbbentő, hogy mennyi ismert mű megbukik a teszten. Persze a Bechdel tesztnek is megvannak a korlátai, hiszen kizárólag a teszt alapján nem lehet eldönteni egy filmről, hogy szexista-e vagy sem. Attól még, hogy egy film átmegy a teszten a karakterek még mindig lehetnek szexisták, és vannak olyan filmek, amik azért buknak meg, mert olyan környezetben játszódnak, ahol nem voltak jelen a nők. A Bechdel-teszt egy jó kiindulópont ahhoz, hogy tudatosabb kultúrafogyasztókká váljunk és ha nem is ez alapján járunk moziba, néha érdemes újból végiggondolni, hogy miről is szól a kedvenc filmünk.

A galériánkban mutatunk 8 ismert filmet, ami megbukott a Bechdel-teszten!