Bemutatjuk a sportok királynőjének koronáját, a budapesti atlétikai vb fő helyszínét

nemzeti atletikai kozpont Forrás: Zsigmond László
A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra 200 ország több mint 2000 atlétája érkezik a nyáron. A versenyek fő helyszíne a Nemzeti Atlétikai Központ lesz, amely már majdnem teljesen elkészült. Bemutatjuk a sportok királynőjének a koronáját, ahol augusztus 19. és 27. között remélhetőleg minél több világrekordnak és emlékezetes magyar pillanatnak örülhetünk majd.

Miután a régi Puskás Ferenc Stadiont – leánykori nevén a Népstadiont – a 2010-es években lebontották és atlétika pálya nélkül újraépítették, nem maradt Magyarországon egyetlen, nagy nemzetközi atlétikai világesemény megrendezésére alkalmas stadion sem.

Ezt az űrt hivatott betölteni a Rákóczi híd pesti hídfőjétől alig 5-8 perc sétára található NAK, amely Kelet-Közép-Európa legmodernebb atlétikai létesítményeként méltó otthona lesz nemcsak a világ harmadik legnagyobb sporteseményének, de a több mint 125 éves múlttal bíró magyar atlétikának is.

A stadion befogadóképessége a vb ideje alatt 35 000 fő lesz, köszönhetően a második szintre felhúzott mobil lelátóknak. Mivel ez egy kimondottan atlétikai versenyekre épülő stadion, ezért ezekről az ideiglenes helyekről is tökéletesen látható lesz majd a pályán zajló minden fontos esemény. Nem csak arról az 15 000 fős alsó szintről, ami a világbajnokság után is a stadion része marad.

nemzeti atletikai kozpont
Forrás: Zsigmond László

A Nemzeti Atlétikai Központ egyszerre alkalmas a nemzetközi szintű felkészülésre, valamint nemzetközi versenyek megrendezésére. A sportok királynőjének koronájára emlékeztető, korszerű, minden igényt kielégítő létesítmény különlegessége, hogy a vb után átalakul és megnyílik a közönség számára.

Egy olyan szabadidő- és sportközpont lesz, ahol a profik mellett a hobbi sportolók és a kikapcsolódni vágyók is otthon érezhetik magukat, hiszen egyedülálló módon egész évben nyitva áll majd bárki számára. A vb után az ideiglenes lelátók helyén, a felső karéjon futókör és szabadtéri edzőterem épül, amely kiegészülve büfével, sétálási és egyéb sportolási lehetőségekkel, a háttérben a dunai panorámával a budapestiek új kedvence lehet.

2020 novembere és 2023 tavasza között egy barnamezős beruházásként a Nemzeti Atlétikai Központ és környéke teljesen megújult, és a korábbi ipari, szennyezett terület helyén egy újjászületett, fás-ligetes zöld park jön létre.

A Duna partjának ezen része korábban megközelíthetetlen volt a terület a környezetszennyező ipari tevékenység miatt, amely jelentősen rontotta Európa második leghosszabb folyójának vízminőségét is. Nem csak az élsport jár jól azzal, hogy egy park létesül, benne az atlétikai központtal. A Duna-part végre elérhető lesz mindenki számára. Futók, sportolni vágyók, családok tölthetik el biztonságban és értékesen a szabadidejüket.

A stadion területén a szennyező tevékenység mellett egy 18 szinten, 57 méter magas épület, a Vituki torony volt még a budapesti látkép része. Ezt az épületet 2020. december 10-én, annak vasbeton szerkezetében elhelyezett 3 000 töltettel felrobbantották. Ezután megkezdődhettek a területen a földmunkák, amelynek során csak a stadion épület szerkezetépítési munkáihoz az alapozásig közel 100 000 m3 föld került kitermelésre a cölöpözési munkákig. Ez a mennyiség egy Puskás Aréna méretű focipálya alapterületén, nagyjából 20 méter magas földhalmot képezne.

Az elkészült alapozás után a visszatöltések a megfelelő szintre összesen 56 000 m3 volt. A belső területen további 100 000 m3 bevágás készült, valamint a szintekre való visszatöltés 55 000 m3. Az infrastruktúra elkészítéséhez 105 000 m2 térköves burkolat kerül a helyére, amihez 1000 kamionos fuvarszállítás volt szükséges. A stadion közműveinek kiépítéséhez összesen 11 kilométer vezetéket fektettek le, ami kiterítve a stadiontól Budaörsig érne.

A HÉV sínjei és a Csepelt a Közvágóhíddal összekötő út alapvetően teszi kicsivé a területet. Ennek áthidalására két aluljáró is készült: egy 14 méter széles és egy 40 méter széles. Előbbit nem csak gyalogosok és kerékpárosok számára tervezték, hanem autóforgalomra is, utóbbin keresztül pedig a világbajnokságra kilátogató szurkolók fogják tudni megközelíteni a stadiont.

Magán a stadionon kívül a teljes ráncfelvarráson áteső terület másik leglátványosabb eleme az a vadonatúj gyalogos híd, amin a vb ideje alatt az atléták a Csepel-szigeten kialakított bemelegítőpályáról fognak a stadionba eljutni. Az esemény után ez a 168,9 méter hosszú híd szintén mindenki számára elérhető lesz, rajta egy kerékpárúttal, amin Csepelről lehet a belvárosba eljutni. A hidat a 70 méter magas pilon és a hozzá tartozó 53 db függesztőkábel és 3 db hátrakötő kábel teszi igazán látványossá.

A Nemzeti Atlétikai Központ építéséhez elképesztő mennyiségű betont használtak fel az építők. Csak a stadion vázát megtartó 2 600 db cölöphöz 1200 tonna betonacélt és kb. 13 000 m3 betont, az úgynevezett felszerkezethez pedig további 4 300 tonna betonacélt és kb. 40 000 m3 betont használtak fel.

A rendkívül látványos tetőszerkezet három fő elemből áll: a merevacél-szerkezet tartja azt a kábelszerkezetet, amire a 48 szegmensből álló, közel 27 000 m2 területű tetőszerkezet került. A Duna ezen szakaszán az észak-déli széljárás az uralkodó, éppen ezért maga a stadion és benne a futópálya tájolása is ennek megfelelően lett kialakítva. A lelátóról látható rész nem nagyon különbözik a többi atlétikai stadiontól, kivéve azt az extra rúdugró nekifutót, ami a hátsó egyenessel párhuzamosan épült. Itt lesz majd a férfi rúdugrás döntője, nem pedig azokon a nekifutókon, ahol a selejtezőt és a női versenyt rendezik.

A célegyenes oldalának lelátója alatt egy futófolyosót alakítottak ki, amit a VIP-vendégektől egy üvegfal választ el, így a kiemelt vendégek beleshetnek majd a kulisszák mögé, ahogyan a világ legjobb atlétái az utolsó finomhangolásokat végzik, mielőtt kilépnek a stadion reflektorfényeibe.

A ZÁÉV Zrt.-Magyar Építő Zrt. konzorcium havonta tart ökológiai bejárást a területen, óvva az állat- és növényvilágot, így például hódokat, denevéreket, védett madárfajokat, vagy az értékes faállományt. A kivitelezési területen és környékén található fákat kalodákkal óvják és havonta ellenőrzik az állapotukat.

Az építők tájépítészek és szakemberek bevonásával meghatározták a területhez igazodó honos ültetendő fatípusokat, melyek már hosszú hónapok óta faiskolában nevelkedtek. Ezek közül tavaly novemberében jó néhány a helyére került. A magyar atlétika legnagyobbjai előtt tisztelegve a terület neve Legendák Ligete lett: közel 500 fa és 18 000 tő cserje kerül a helyére a következő hónapokban.

Április közepére a helyére került a Magyarországon egyedülálló Mondo borítású futópálya is, amit gyorsasága miatt szokás a világcsúcsok vörös szőnyegének hívni. Hasonló borításon ért el világcsúcsot Sydney McLaughlin-Levrone és Karsten Warholm is a 2021-es tokiói nyári olimpián. A NAK-ban nemcsak a 100 méteres egyenesbe, hanem a teljes 400 méteres körre a megszokott nyolc helyett kilenc sáv lett felfestve.

A Nemzeti Atlétikai Központ fekvése rendkívüli, hiszen tömegközlekedéssel (HÉV, 1-es és 2-es villamos) a belváros 15-20 perc alatt megközelíthető. Aki mégis autóval szeretne jönni, a Kvassay út túloldalán elkészülő parkolóban fogja tudni letenni a járművét.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra a jegyek és a bérletek IDE KATTINTVA érhetőek el! Vedd meg a belépőd már most és nézd a legjobb helyekről az atlétika szuperhőseinek izgalmas csatáit! Ha szeretnél 50 %-os kedvezménnyel bejutni Magyarország legnagyobb sporteseményére, akkor javasoljuk, hogy vegyél részt a Hősök Tere eseménysorozat állomásain!