Hallucinogén mézet készítenek a világ legnagyobb termetű méhei
Még nem hallottál erről az ellentmondásos örömforrásról? Valószínűleg azért, mert az „őrült méz” betakarítása rendkívül nehéz. Ha a méh fullánkja - amely a legtöbb méhész öltözetén képes áthatolni - nem tartana téged távol, akkor valószínűleg a himalájai sziklák állják majd utadat, ahová az állatok félhold alakú lépjeiket tapasztják. A betakarítók innen gyűjtik össze a ritka csemegét, miközben nagy veszélyben vannak, hiszen extrém magasan lengedeznek egy bambuszból készült kötéllétrán.
Óriás méhecskék
Az óriás mézelő méh (Apis dorsata) Dél-Ázsiában él, ám himalájai alfaja (A. dorsata laboriosa) csak a hegyekben található meg. Ezek a méhek igen hasonlóak a nyugati mézelő méhekhez (Apis mellifera), de sokkal nagyobbak: a Floridai Élelmezési és Mezőgazdasági Tudományos Intézet szerint akár 3 centiméter hosszúra is megnőhetnek, tehát majdnem kétszer olyan nagyok, mint nyugati társaik. Fészküket a szabadban építik fel: ezek egyetlen hatalmas kasból állnak, amelyek nagy magasságban, vízszintes sziklakiugrók alján, 2500 méter és 4000 méter (8200-13 000 láb) között bárhol elhelyezkedhetnek. Főleg Nepál, Bhután és India hegyvidéki területein őshonosak, valamint megtalálhatók Kínában, a Yunnan tartományban is.
Az "őrült méz"
A méz bódító tulajdonságát a rododendronvirágok méregvegyületeiből nyeri, amelyeket a méhek tavasszal fogyasztanak, ez ugyanis az egyetlen évszak, amikor a méz hallucinogén. Általában két-három teáskanál a megfelelő porció, ennél nagyobb adag már sokkal intenzívebb élményt nyújt, ami elég kellemetlen is lehet az avatatlan személyek számára. „Először valószínűleg valamilyen 'tisztulás' (ürítés, vizelés, hányás) szükségét érzi az ember, azután a szemünk előtt folyamatosan váltakozik világosság és sötétség: látunk, aztán nem látunk. - mondta Jangi Kulung, egy helyi mézkereskedő a New York Times-nak. - Hang pulzál a fejünkben, ami olyan érzés, mintha egy egész méhkas döngene benne. Nem tudunk mozogni, de teljesen éberek vagyunk, a bénulás pedig körülbelül egy napig tart." Hm, lehet, hogy mi mégse próbálnánk ki.
Az intenzívebb tapasztalatok, valamint a túladagolás veszélye tehát az elsődleges ok, ami miatt ezt az értékes portékát nehéz eladni. A méhek által készített „őrült mézet” így nem fogod megtalálni a helyi szupermarketben. Az "ínyencséget" feketepiaci áron állítólag 60–80 dollárért értékesítik. A régi kulturális hagyomány veszélybe került: Mauli Dhan Rai, akit az utolsó mézvadásznak is neveztek, 2018. májusában hunyt el. Tevékenységét a 2017-ben készült "Az utolsó mézvadász" című dokumentumfilm mutatja be.
Annak ellenére, hogy Mauli meghalt, a ritka pszichotróp finomság utáni hajsza valamilyen formában mégis folytatódhat. De az, hogy a betakarítást kiegyensúlyozottan és fenntartható módon végzik-e majd, miközben a betakarítók, a fogyasztók és maguk a méhek is biztonságban maradnak (populációjuk ugyanis egyre csökken), továbbra is kétséges.