Egy kutatás kiderítette, mi határozza meg a párválasztásodat

Egy kutatás kiderítette, mi határozza meg a párválasztásodat
Forrás: Pixabay.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi alapján választunk párt? Vajon tudatos döntések sorozatával jutunk el választottunkhoz vagy biológiai adottságaink, ösztöneink irányítanak bennünket?

Az első benyomás

Bárki bármit is mond, az első benyomást a másik külseje teszi ránk, s ez az élmény meghatározza az elkövetkező események sorozatát, vagyis, hogy hajlandóak vagyunk-e az illetővel szóba állni vagy sem.

A férfiak a női arányokat figyelik, mivel ösztönösen azokat a hölgyeket részesítik előnyben, akik jó eséllyel képesek utódaik kihordására és táplálására.

Egy Amerikában végzett kutatás szerint a férfiak jobban felfigyelnek azokra a nőkre, akiknek jóval vékonyabb a dereka a csípőjénél.

A kutatók szerint ez azért van, mert a darázsderék és a széles csípő az egészség és a termékenység jele. A nőknél ezzel szemben az arányos testalkat és az arc szimmetriája kelti fel az érdeklődést, mert ezek tudat alatt azt közvetítik, hogy szép és egészséges gyermekeik születhetnek.

Míg a férfiak a fiatalosabb arcberendezésű, azaz a babaarcú, nagy szemű, kis orrú és telt ajkú nőket részesítik előnyben párválasztáskor, addig a nők leginkább a kortalanságot és erőt sugalló megjelenést, így az erős állkapcsot, nyílt tekintetet, sportos alkatot díjazzák a megjelenésben.

A férfiaknál nem elsődleges a hölgy ruházata, hacsak nem az, mennyire sejtet kellemes domborulatokat, de nem érdekli őket a márka és hogy milyen vastag választottjuk pénztárcája. Nem így a hölgyek! A hímneműek megjelenése ugyanis tükrözi társadalmi hierarchiában elfoglalt pozíciójukat, következtetni enged foglalkozásukra, rangjukra és vagyoni helyzetükre.

A külsőségek után a hang az, ami alapján eldöntjük, hogy vonzónak találjuk-e az illetőt. David Puts, a Michigani Állami Egyetem antropológusának megállapítása szerint.

A nők általánosságban inkább a mélyebb hangú férfiakhoz vonzódnak, melynek oka, hogy egy mélyebb tónusú hang nyugalmat, biztonságot, önbizalmat jelképez.

A nők általánosságban inkább a mélyebb hangú férfiakhoz vonzódnak, melynek oka, hogy egy mélyebb tónusú hang nyugalmat, biztonságot, önbizalmat jelképez.

Mivel a férfiak hangjának mélyülésében hormonális hatások is szerepet játszanak, a kutató szerint a nők ösztönösen azt feltételezik, hogy a mélyebb hang magasabb tesztoszteron szintet is jelent. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a túl magas hangszín nem teszi vonzóvá a hölgyeket sem. A Harvard pszichológusának, David Feinbergnek a kutatásai szerint a férfiak számára szintén a mélyebb tónusú, bársonyos női hang a vonzó és nem a sipítozó változat.

A génjeink irányítanak

Ahogy mélyül a kapcsolat, egyre nagyobb jelentőséghez jutnak az intellektuális képességek: a másik személy intelligenciája, kedvező személyiségvonásai.

Míg a futó kapcsolatoknál a külsőségek dominálnak, ha hosszú távra tervezünk, már fontossá válnak a genetikai adottságok és a viselkedés szociális aspektusai, amelyek arra engednek következtetni, milyen szülő lesz a partnerből, milyen élet várható mellette.

Egy olasz tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az emberek agyába olyan biológiai jelzések vannak kódolva, melyek ösztönösen segítik párválasztását. Az úgynevezett fenotípusos illesztés elmélet szerint veleszületett képességekkel rendelkezünk arra, hogy felismerjük a hozzánk hasonló genetikai készlettel rendelkező egyéneket, s ez a képesség fejleszthető, tanulással tudatossá is tehető.

A genetikailag összeillő párok szervezete például hasonló illatanyagot termel, amelyet azonnal képesek felismerni és képtelenek neki ellenállni.

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Ezekkel a csillagjegyekkel a legjobb és a legrosszabb párkapcsolatban lenni
Tovább olvasok
Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kép
Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Kép
Csak egy dolog idegesít jobban annál, hogy nem eszik rendesen a gyerekem

Mégpedig az, hogy mindenki ezzel cseszteti őt is és engem is.

Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem