Hernyókat találtam az erkélyen, és végigfotóztam, amint színpompás lepkévé változtak

lepke,nagyváros Forrás: Hámori Zsófia
Mekkora az esély arra, hogy a metropolisz közepén hernyókat talál az ember az otthonában és aztán végignézheti, ahogy kifejlenek? Nos, egy fotóművésznek az ilyesmi kiváló téma.

Idén először zöldségeket is ültettem a város közepén a második emeleti albérletem erkélyére. Egész pontosan cékla-, répa-, borsó-, gyöngyhagyma- és paradicsommagokat vetettem áprilisban, amik azóta szépen növekedésnek indultak. Július elején egy vendégre lettem figyelmes a répámon. Kicsi, zöld-fekete csíkos hernyó volt, és később megjelent három másik társa is.

lepke,hernyó
Forrás: Hámori Zsófia

Az internet szerint a fecskefarkú lepke hernyói voltak, akik kifejezetten szeretik a répaültetvényeket. Kíváncsi lettem a bebábozódás-kikelés folyamatára, ezért üvegbe tettem őket rengeteg répalevéllel és botokkal, hogy ha eljön az idő, arra alkalmas helyen tudjanak bebábozódni. Kicsit tartottam is tőle, mert a fecskefarkú lepke védett állat Magyarországon, de az internetes gyorstalpaló és egy biológus ismerőssel való konzultáció után megnyugodtam, hogy nem lesz gond, a lepkéket pedig szinte azonnal szabadon engedtem.

A galériában megnézheted a fotóimon a fecskefarkú lepke metamorfózisának fázisait.