Mit gondolsz, melyik házimunka robbantja ki a legtöbb veszekedést?

takarítás,konyha,nők,házimunka,veszekedés
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha tudod, mely házimunkákból származik a legtöbb konfliktus, talán könnyebben elkerülhető a következő.

Csak az nem veszekszik a házimunka kapcsán, aki egyedül él – mindenki más összetűzésbe kerül emiatt a szüleivel, a kollégiumi szobatársaival, a párjával, a gyerekeivel (társasházban még akár a szomszédaival is). Mit kellene megcsinálni, mit kellene már hetek óta megcsinálni, hogyan kellene jól megcsinálni, sőt, mikor lenne ildomos megcsinálni. Nincs olyan otthon, ahol nem mennének időnként egymásnak ilyesmik miatt az együtt lakók – de azért a valós számok mutatják meg igazán, mennyire hétköznapi dologról van szó.


Olvasd el ezt is!

Az amerikai TaskRabbit online szolgáltatás, ami ezermesterekkel köti össze azokat, akiknek valamilyen segítségre van szükségük az otthonukban, 1000 amerikai felnőttet kérdezett meg a házimunkáról és a rutin karbantartási munkákról. A felmérés eredménye: az emberek 78 százaléka veszekedett már házimunka miatt. (Vajon a maradék 22 százalék igazat mondott?)

A válaszadók csaknem fele – 46 százaléka – azon kapott össze lakótársával, hogy hogyan kell megfelelő módon tisztítani valamit. Úgy tűnik, hogy akadnak, akiknek semmi sem elég tiszta. Szerintük a mosástól kezdve a mosogatógép telepakolásáig mindennek egy üdvözítő módja van, és nekik az sem elég, ha ezeket elvégzi valaki – csak az a jó, ha pontosan úgy végzi el, ahogy ők ideálisnak tartják.A leggyakrabban ezek a feladatokat robbantanak ki veszekedést: selejtezés (41 százalék), a fürdőszobai lefolyók kitisztítása (30 százalék), bútor összeszerelése (27 százalék) és a tiszta ruhák megfelelő módon való hajtogatása (23 százalék). További népszerűtlen vagy undorítónak tartott munkák a mosás, a porszívózás, a cserék (például a villanykörte-csere), a fürdőszoba takarítása, a kerti munka és a házi kedvencek utáni takarítás – bár nem feltétlenül ezek okozzák a legtöbb perpatvart.Mi tehetsz tehát, ha kevesebbet akarsz veszekedni a házimunkán? Először is: ha azt gondolod, hogy lehet jól és rosszul is takarítani, akkor fogadd el, hogy mindenki másképp csinálja – még a takarítást is. Inkább becsüld meg, hogy a családtagjaid/lakótársaid kiveszik a részüket a házimunkából. Másodszor: törekedj a megértésre és az együttérzésre – vajon mi az oka annak, ha valaki nem fejezte be a feladatot vagy befejezte, de csak hanyagul összevágta? Mit tudnátok együtt tenni azért, hogy ez ne forduljon újra elő? Harmadszor: az igazán utálatos (mármint számotokra utálatos) munkákra vegyétek igénybe inkább szakember szolgáltatásait.

Reméljük nem lesz belőle vita: ajánlunk tíz teendőt, amit érdemes ősszel elvégezni.

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Ház körüli teendőlista őszre

Coastal Living

Tovább olvasok
Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kép
Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Kép
Csak egy dolog idegesít jobban annál, hogy nem eszik rendesen a gyerekem

Mégpedig az, hogy mindenki ezzel cseszteti őt is és engem is.

Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem