Csípés, égés, horzsolás: házi gyógymódok, ha a nyár kikezdi a bőröd

nyár,bőr,bőrirritáció,házi praktikák Forrás: unsplash
Szúnyogcsípés, napégés, horzsolások. Mind, mind a nyár bosszantó velejárói. De azt tudod, hogyan enyhítheted a viszketést és a fájdalmat természetes módszerekkel?

Ezekre a kisebb bőrproblémákra felesleges egy csomó pénzért kencéket vásárolnod. Előbb próbáld ki a most következő házi praktikát egyikét és ha nem válnának be, még mindig beugorhatsz a közeli patikába – de hidd el, nem fogsz.

Figyelem: csak és kizárólag enyhe irritáció esetén vesd be ezeket a tippeket. Súlyos esetben mindenképp fordulj szakorvoshoz!

Szúnyogcsípés

  • Fogj egy jégkockát, tedd egy kendőbe és tartsd rajta a csípésen, pillanatok alatt elmulasztja a viszketést.

  • Ha van otthon aloe verád, nyert ügyed van: vágd le egy levelét, nyomkod ki a belsejét és tedd rá a csípésre. Ha nincs otthon ilyen növényed, természetesen az aloe vera alapú kencék is megteszik.

  • Borogasd ecettel - persze nem hígítatlanul! Keverd össze dupla annyi vízzel, márts bele egy rongyot és tedd a csípésre. Ezt naponta többször is ismételd meg.

  • A szódabikarbónát is bevetheted: keverd paszta állagúra némi vízzel és ezt kend a puklikra.

  • Az illó olajok is remekül beválnak. Használj levendula- vagy eukaliptusz olajat a csípés enyhítésére.

  • A méz gyulladáscsökkentő hatású, így ezzel is kezelheted a dudorokat. Kenj pár cseppet a pöttyökre és pár perc után enyhülni fog a viszketés.
nyár,bőrirritáció,házi praktikák
Forrás: unsplash
A megelőzés persze ugyanolyan fontos - ha nem még fontosabb-, mint a bőrirritációk kezelése!

Napégésre

  • Egy szódabikarbónás hideg fürdő mellett a legjobb, amit bevethetsz az égő érzés ellen, az az aloe vera. Vágd le egy levelét, majd kend át a bőrödet a benne található géllel. Ezt pár napig ismételd, naponta legalább ötször.

  • Pucolj meg, majd pépesíts le két-három szem burgonyát. Kend be vele a bőrödet, majd ha megszáradt mosd le hideg vízzel. Csodákat művel majd a bőröddel.

  • A fájdalom enyhítésére kukoricakeményítőt is használhatsz – persze csak, ha nem túlzottan súlyos az égés. Keverd el a keményítőt egy kevés vízzel és kend ezt a bőrödre.

  • Engedj hűvös vizet a kádba, cseppents bele 10-10 csepp kamilla- és levendula olajat, majd áztasd magad benne 20-30 percen keresztül. Így nem csak a gyulladást viheted le hamarabb, de még a bőrödet is hidratálhatod.

Kisebb felületi horzsolásokra

Csak azután kenj bármit a bőrödre, ha már kellőképpen kitisztítottad a sebet!

  • Az aloe vera gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően a horzsolásokra is enyhülést hoz, emellett felgyorsítja a sebgyógyulást. Csak úgy, mint az előző két esetben, a géljével kend be az érintett bőrfelületet és ezt ismételt meg legalább napi háromszor, míg az be nem gyógyul.

  • A méz szintén gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású és segíti a gyors és hegmentes gyógyulást. Kend be vele a horzsolást, ragtapasszal vagy kötszerrel fedd el, majd hagyd egy órán keresztül rajta, végül mosd le langyos vízzel. Ismételd naponta 2-3 alkalommal, legalább egy héten keresztül.

  • A kókuszolaj csökkenti a gyulladást, gyorsítja a gyógyulást, hidratál és védőréteget képez a bőrön mellyel nem csak a szennyeződésektől, de a baktériumoktól is védi a sebet. Kend be extra szűz kókuszolajjal a sérült felületet, majd hagyd, hogy beszívódjon. Ismételd napi háromszor, míg teljesen be nem gyógyul a sérülés.

Forrás: drtihanyi.com,hazipatika.com

Ez is érdekelhet: a citromos víz a nyár slágere, de a szomjoltáson túl van 4 meglepő egészségügyi hatása is